„Stejarii” vor purta însemne solare și modelele Pandurilor pe tricouri, la Cupa Mondială de rugby! AMR 31 de zile până la competiția din Anglia
Naționala de rugby a României se află în pregătire în aceste zile în Scoția, unde pe 21 august va susține al doilea meci de pregătire, cu Edinburg, finalista din acest an a challenge Cup.
A mai rămas exact o lună până la debutul Cupei Mondiale de rugby ce va avea loc în Anglia între 18 septembrie – 1 noiembrie, iar „stejarii” sunt deja pregătiți să spună întregi lumi povestea simbolurilor și tradițiilor românești „țesute” pe tricoul de joc. Aceștia vor purta meci de meci însemnele solare și modelele Pandurilor lui Tudor Vladimirescu pe tricoul oficial.
Din respect pentru înaintași, ei aduc dovezi de continuitate și de înțelegere pentru ordinea firească a lumii, pentru viață, energie și echilibru: semne benefice, străvechi, pe care strămoșii le-au purtat și la Sărbătoare, dar și la luptă.
Creația vestimentară românească, în întregul ei, insuflă optimism și certitudine, pentru că se bazează pe o concepție spirituală multimilenară. Portul românesc a adunat toate elementele primare create în paleolitic și neolitic, aura sacră a civilizației bronzului, suflul cromatic al naturii, simbol al înțelepciunii de început – și le-a păstrat, pentru ca noi să avem surse de inspirație. Raportul dintre Cer și Pământ a rămas cum a fost stabilit, omul păstrând credința în forța Cosmosului și închinându-se unui singur Tată-Ceresc. În spațiul nostru spiritual au rămas dintotdeauna aceleași legi cultice solare, bazate pe echilibru și regenerare.
Echipamentul GALBEN
Cercul este asociat cu chipul Soarelui, semn masculin, și cu vatra focului, desprinsă din Soare.Simbolurile solare au dăinuit în toate timpurile, reprezentând mișcarea circulară, perpetuă, energia fără sfârșit.
Semnele Soarelui au îmbogățit stâlpii și porțile, bunurile locuinței, leagănul copiilor, pieptarele bărbăților, scuturile războinicilor. În România, cultul Soarelui a fost dintotdeauna: apreciat în epoca pietrei și cea a bronzului, activat cu mai multă forță în epoca fierului. Soarele a determinat împărțirea timpului, ciclurile vegetale, ritmul vieții. Mișcarea este atribut al cultului solar. Cercul e conturul jocului ritual.Cercul a însemnat mișcarea perpetuă, regenerarea, a dat forma Universului și a stat la originea vieții terestre. Cercurile concentrice au multiplicat semnificația. În acest semn și-au găsit expresia; focul, apa, pâinea de ritual, ceramica, hora – toate fiind legate de simbolul mișcării circulare.Carpaticii credeau profund în puterea Tatălui, asemuindu-l cu chipul Soarelui. Culorile răsăritului, roșu, galben și albastru, cele mai puternice, cele mai iubite, au devenit culorile naționale; ai noștri le-au purtat, „picurate” sau în crâmpeie, pe veșmintele de Sărbătoare, atunci când ei credeau că Cerurile se deschid.
Echipamentul ALB
Cu negru pe alb s-a scris, pe straiele de Sărbătoare, întreaga filozofie a existenței noastre, cu semne ce sunt mult mai vechi și mai complexe decât literele. Adesea apare Pomul Vieții, răsărind din Mama-Pământ, redată ca romb, sferă sau glastra, crescând într-o încrengătură cu ramuri pline de frunze, ofrande, rod și semnificații. El este arborele primordial, canal de energie, coloana vertebrală a Lumii, ce se regăsește în fiecare dintre noi. Insufla verticalitate și regenerare, izvor de viață.
Pe hainele groase, semnele s-au desenat cu găitan. Acest șnur, răsucit spiralic, este tot atât de puternic și important ca și brâul lat purtat de zeitățile neolitice și de țărani. Cu rol apotropaic, funia definește un spațiu protejat (poarta, biserica) sau, în forma delicată, protejează pe cei vulnerabili, purtat la încheieturi, drept Mărțisor.
Soarele, Stelele, Pomul Vieții, Ochiul, Calea Ocolită, Șarpele – le-au purtat bărbații pe pieptare, ca pe un scut spiritual. Stilul ce s-a dezvoltat în sud-vestul țării impresionează prin rafinament și putere. Pandurii lui Tudor, Iancu Jianu, Brancuși – pe asta au deschis ochii, așa au crescut și au rodit fapte mari. Pe rădăcini stravechi, cu energie noua, cresc Stejari puternici.
Tricourile replica ale echipamentului de joc al „stejarilor” la Rugby World Cup 2015 vor putea fi achiziționate începând cu această săptămână de la magazinul Federației Române de Rugby, din Bd. Mărăști nr. 18-20, cât si online, de pe www.rugbyshop.ro.
Meciurile României la Cupa Mondială, Grupa D:
- Franța, 23 septembrie, Stadionul Olimpic, Londra
- Irlanda, 27 septembrie, Stadionul Wembley, Londra
- Canada, 6 octombrie, Stadionul King Power, Leicester
- Italia, 11 octombrie, Stadionul Sandy Park, Exeter