Studiile susțin că polo pe apă este cel mai sigur sport de echipă pe timpul pandemiei de coronavirus. Ce mare antrenor român contrazice teoria și merge pe mâna voleiului
Un studiu al Politehnicii din Torino relevă faptul că polo pe apă este sportul de echipă cu cel mai mic risc de infectare cu coronavirus. Costinel Stan, selecțíoner al naționalei feminine de volei a României la șase campionate europene și două mondiale, e de părere că voleiul e cel mai sigur sport pe timp de pandemie.
Politehnica din Torino, cea mai veche universitate tehnică din Italia, a efectuat această cercetare pentru Comitetul Olimpic Italian (CONI). Studiul are în vedere diferiții factori de risc pentru 387 de discipline sportive. Federațiile sportive naționale au completat chestionare analitice pregătite în baza analizelor modelului de risc.
Costinel Stan: „”Fileul de la volei duce la distanțare socială”
Rezultatele cercetării au fost prezentat într-un raport de 404 pagini, a anunțat CONI. Raportul nu a fost publicat în totalitate, el fiind trimis la Ministerul Sportului și Tineretului, însă site-ul italian „Il Fatto Quotidiano” a publicat unele părți din document. În document, se recomandă pentru sporturile de echipă testarea sportivilor cu 48 de ore înainte de fiecare meci.
„Cred că voleiul este cel mai puțin periculos pentru că nu există un contact cu adversarul. Acesta ar fi un minunat instrument de marketing actual pentru a-i împinge pe cei mici spre acest extraordinar sport. Există acest fileu care duce la distanțarea socială de care se vorbește atât de mult în această perioadă”, ne-a declarat Costinel Stan (66 de ani), fost antrenor al primei reprezentative de volei feminin.
Polo pe apă este clasificat la nivel 2 (mediu) de risc, la fel ca voleiul pe plajă. În circumstanțele actuale, avantajul deținut de polo pe apă este că se joacă în apă tratată cu clor. Conform cercetătorilor, nu există dovezi că virusul se poate răspândi prin apa de la piscine.
Fotbalul este în categoria „risc mare”
În grupa 4 se situează rugby-ul, voleiul și baschetul. Nu există contact fizic între jucători, însă mișcarea de a bloca adversarii îi lasă pe sportivi față în față unii cu alții. Fotbalul este în categoria a treia de risc – mare. Golful, tenisul și alte sporturi individuale se situează în grupa 0, fără niciun risc.
Laurent Chevalier este unul dintre cei mai renumiţi cardiologi din Franţa, medic la Centrul de Medicină Sportivă Bordeaux-Merignac, iar în contextul actual, când foarte mulţi sportivi sunt izolaţi la domiciliu, cotidianul „L’Equipe” i-a cerut sfatul. Medicul le recomandă oamenilor să nu-şi forţeze limitele în această perioadă, pentru că riscurile sunt imense.
„Am văzut multe clipuri video cu oamenii care se antrenează acasă şi mi s-a părut că sunt prea intense. Unii pedalau ca nebunii, alţii au alergat un maraton în apartament. Asta e o mare problemă în timpul unei epidemii virale, cum traversăm noi. Infecţiile virale nu sunt compatibile cu efortul, iar oamenii trebuie să înţeleagă asta”, a declarat Laurent Chevalier.