Sportul este un domeniu subfinanțat de stat, nu are niște legi care să încurajeze sponsorizările, nu este nici măcar subiect de dezbatere publică pentru cei doi candidați. Cel puțin până în acest moment, nici Iohannis, nici Ponta nu au pronunțat cuvântul „sport”. Despre proiecte, strategii în acest domeniu de activitate nici nu se mai pune problema. Sportul trăiește în ziua de azi, în mare parte, datorită finanțărilor asigurate de Consiliile Județene sau Locale. Unii dau mai mult la sport, chiar și milioane de lei, alții mai puțin, fiecare după afinități, după pasiuni, după interesul pe plan local sau județean. Cert este că în fiecare județ, sportul primește măcar 100 de lei de la bugetele locale.
Atunci când un Consiliu Local sau Județean a aprobat sume de bani pentru diverse echipe sau activități sportive printre altele s-a afirmat, inclusiv, că s-au făcut pomeni electorale. Adică, Primăriile au cotizat în primul rând pentru a arăta comunității locale că edilul-șef și partidul se implică. Sportul este un vector de imagine foarte important pentru oricine și aduce notorietate înzecit față de alte acțiuni comunitare care nu sunt la fel de vizibile. Dacă un potențial sponsor oprește automat discuțiile unei eventuale finanțări când constată că investițiile nu se amortizează, în schimb politicianul știe că toată cheltuiala pe care o face cu sportul îi aduce voturi. Având în vedere că sportul în România depinde în mare măsură de autoritățile locale, ProSport a încercat un joc de imaginație, să afle cum va vota sportul românesc la alegerile din 16 noiembrie. Nu avem de unde să știm opțiunea politică a fiecărui conducător sau sportiv legitimat, dar putem să ne închipuim că măcar o parte va pune ștampila și în funcție de interesul clubului pe plan local.
CLICK AICI PENTRU A VEDEA INFOGRAFIA LA REZOLUȚIA MAI BUNĂ‚
Studiul a fost aplicat, în special, pe cazul echipelor din primele două ligi la fotbal, handbal, baschet, polo, volei, hochei pe gheață și rugby. Am ținut cont de coloratura politică la nivel Județean sau Local, de finanțările pe care le-au aprobat politicienii și de numărul de echipe. Exemplu: dacă în Buzău activează cinci formații reprezentative la nivelul primelor două ligi, toate în reședința de județ, iar la vârful Județului și Municipiului sunt conduceri ale PSD, care au alocat niște sume de bani pentru sport, atunci Victor Ponta a fost estimat că are susținere 100%. În multe cazuri, într-un județ, atât ACL, cât și coaliția care îl susține pe premier la alegerile prezidențiale finanțează sportul, astfel că procentul a fost stabilit în funcție de banii aprobați de fiecare pentru sport, dar și de în funcție de numărul de echipe. Exemplu județul Satu Mare: CJ Satu Mare, care a aprobat 2,2 milioane de lei pentru sport, are președinte din PNL, iar CL, care a alocat în jur de 2,7 milioane de lei, are în fruntea Primăriei un reprezentant PSD. Rezultat final: Iohannis – 45% susținere sportivă, Ponta – 55% susținere sportivă.
Sunt și două cazuri particulare, județele Covasna și Harghita, care au la vârf membri UDMR. Pentru că formațiunea încă nu a prezentat public pe cine susține în turul 2, atunci am acordat câte 50% fiecărui candidat. În urma evaluării celor 41 de județe și a Municipiului București, procentele din sport ale celor doi candidați sunt următoarele: Victor Ponta – 65,55%, Klaus Iohannis – 34,45%.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER