Suntem oameni de zăpadă!** România a încheiat pe un nesperat loc 8 în clasamentul pe medalii, cea mai bună clasare în istoria participărilor la FOTE
Emil Imre și Dorottya Buzas au fost sportivii din delegația țării noastre care au urcat pe podium, la short-track, respectiv biatlon
Viitorul sună cel mai bine în biatlon și la sărituri cu schiurile
Trei medalii, două la short-track obținute de Emil Imre și una agățată de gâtul biatlonistei Dorottya Buzas, locul 8 pe națiuni (!) și alte câteva prestații remarcabile. Acesta este bilanțul României la a 11-a ediție a Festivalului Olimpic al Tineretului European, încheiat aseară în Poiana Brașov. O întrecere în care România s-a autodepășit, în primul rând prin impresia artistică a sportivilor. Niciodată țara noastră nu a terminat atât de sus într-o competiție a sporturilor de iarnă, fie că a fost vorba de Jocuri Olimpice, Mondiale sau Festivaluri Olimpice ale tineretului. Și din punct de vedere organizatoric, România a trecut cu brio examenul, cazarea și infrastructura fiind apreciate de specialiștii veniți din afară. Consecințe? S-au deschis deja discuțiile cu oficiali ai forurilor internaționale ca diverse competiții să fie aduse în anii următori pe bazele sportive din țară. Chiar și o nouă ediție a Universiadei.
Au fost și probleme, în primul rând din punct de vedere logistic, au mai fost și câteva accidente grave în timpul unor concursuri de schi alpin sau sărituri cu schiurile, însă fără a lăsa urme asupra întrecerilor.
De ce au șanse să crească biatlonul și săriturile
Dintre cele opt discipline incluse în programul FOTE, biatlonul și săriturile cu schiurile prezintă toate garanțiile de progres în următorii ani. Începând cu Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, România ar putea să emită pretenții chiar și la medalii în aceste două cazuri. Biatlonul are deja o infrastructură solidă, pe lângă poligonul de la Cheile Grădiștei, care va intra într-un an-doi în programul IBU, existând încă trei baze sportive foarte bune de pregătire: Harghita Băi, Râșnov și Valea Râșnoavei. Sportul cu pușca și schiurile are la dispoziție și material uman, în special în zona Miercurea Ciuc. „Dacă ar mai apărea un club concurent care să mai scoată câțiva sportivi și să ne ajute astfel să facem loturi naționale puternice, am putea deveni o forță în biatlonul mondial”, spune Simon Marton.
Săriturile cu schiurile sunt de cinci ani într-un program special de dezvoltare „Move & Jump”, iar proiectul se mai întinde încă pe atât. Antrenorii români au fost deja specializați afară, s-au format clase speciale de sărituri la o școală din Râșnov, tot aici s-a ridicat un complex de patru trambuline, iar baza de selecție este promițătoare. S-a plecat deja la drum cu patru-cinci generații de sărituri, 11-16 ani, iar selecția continuă.
Ne gândim serios la o candidatură pentru găzduirea Jocurilor Olimpice ale tineretului, adică aceeași competiție extinsă la nivel mondial. Toți experții prezenți aici au apreciat infrastructura
Octavian Morariu, președinte COSR
O etapă de Cupă Mondială la sărituri cu schiurile (feminin) la Râșnov, imediat după JO de la Soci 2014, este prima competiție majoră organizată de România după FOTE
4 medalii obținuse România la precedentele 10 ediții ale FOTE de iarnă, toate de bronz: Xantus Biborka (biatlon, 1993), Eva Tofalvi (biatlon, 1995), Andrea Jakab (patinaj viteză, 1997), Alexandra Stoian (biatlon, 1999)
18 țări din cele 45 participante au reușit să câștige cel puțin o medalie la FOTE
Cinci sportivi pentru viitor
Emil Imre
Sportivul din Miercurea Ciuc a obținut două medalii la FOTE și a mai intrat într-o finală, demonstrând că este deja printre cei mai buni patinatori de short-track din Europa la categoria lui de vârstă. Rămâne de văzut dacă sportivul în vârstă de 16 ani va reuși să progreseze și mai mult, având în vedere că această disciplină este mult mai bine dezvoltată în afara Europei, în Canada, SUA, Coreea de Sud și China.
Dorottya Buzas
Biatlonista este o candidată serioasă pentru a fi una din urmașele Evei Tofalvi, cea mai valoroasă sportivă a României în sporturile de iarnă, în ultimii 15 ani. Medaliata cu argint la sprint este printre cele mai bune trăgace din Europa la junioare, iar dacă își va mai ameliora puțin și alergarea pe schiuri ar putea fi un nume de urmărit peste câțiva ani în Cupa Mondială.
Iulian Pîtea
Săritorul din Râșnov nu este departe ca și lungime a zborurilor față de cei mai buni sportivi din lume la categoria de vârstă 15-16 ani. În România au evoluat cele mai tari națiuni, iar Pîtea a fost, spre exemplu, la trei metri distanță de săritorul momentului, Cene Prevc (Slovenia). Sportivul care în copilărie sărea de pe acoperișul casei cu umbrela trebuie să-și mai îmbunătățească stilul pentru a fi cu adevărat în elită.
Cătălin Dimitrescu
Patinatorul s-a remarcat la Festivalul Olimpic al Tineretului European și îi calcă pe urme lui Marius Negrea sau Gheorghe Chiper. Cătălin are toate calitățile pentru a deveni o prezență constantă la întrecerile de anvergură, Campionate Europene și Mondiale, chiar și la Jocurile Olimpice. Evoluția a fost pregătită într-un cantonament în Germania, în contextul în care în Brașov nu a avut gheață din cauza hocheiștilor.
Gego Hunor
Chiar dacă în probele individuale nu a excelat, biatlonistul a arătat în aceste zile la Cheile Grădiștei că posedă niște calități rar întâlnite la un sportiv de specialitate în România, în ultimii ani. Față de alți reprezentanți, punctul forte al lui Gego este alergarea pe schiuri, de îmbunătățit fiind tragerile în poligon. Ieri, în concursul de ștafet-mixt, Hunor a înregistrat al doilea timp ca valoare, fiind devansat doar de un biatlonist rus.