Tabla de șah, arma secretă cu care Pacquiao îl poate învinge pe Mayweather. „Șahul te ajută să ai o gândire strategică mai bună”, spune unul dintre adversarii de joc ai filipinezului
This browser does not support the video element.
Lumea sportului este pregătită pentru meciul secolului dintre Floyd Mayweather (37 de ani) și Manny Pacquiao (36 de ani), programat la Las Vegas în noaptea de sâmbătă spre duminică (ora 6:00 dimineața în România). Un meci cu greutate în care vor fi puse în joc trei centuri la categoria semimijlocie: WBC, WBO și WBA Super World.
Deși pleacă având șansa a doua, Manny Pacquiao are o armă secretă pentru a stopa invincibilitatea lui Mayweather, o armă care l-a ajutat să pregătească cel mai așteptat meci din lumea boxului: tabla de șah. De câțiva ani, filipinezul folosește o metodă specială de a-și dezvolta gândirea și a-și îmbunătăți capacitatea de concentrare, jocul de șah. Mai mult, în ultima perioadă, el a luat lecții particulare de șah de la unul dintre marii maeștri filipinezi, Eugenio Torre.
Tabla de șah este nelipsită din bagajul lui Pacquiao și este unul dintre obiectele în jurul căruia își construiește cu atenție strategia pentru fiecare meci. „Nu cred că jocul de șah este una din metodele speciale pe care Pacquiao a folosit-o pentru a pregăti meciul cu Mayweather, pentru că el face asta deseori. Jocul de șah în sine te ajută să ai o gândire strategică mai bună”, a dezvăluit Dong Secuya, directorul celor mai popular site de box din lume, Pinoy Greats, pentru publicația britanică „Telegraph”.
Secuya este unul dintre apropiații lui Pacquiao, cu care a stat de multe ori în fața tablei cu 64 de pătrățele. „Manny joacă șah de câțiva ani și e clar că tot ce a deprins aici l-a ajutat să își facă strategia pentru multe partide. Poate că atunci când lupți cu Mayweather te ajută să poți gândi cu câteva mișcări înaintea lui”, a continuat Secuya.
Combinația de șah – box pe care o încearcă Manny Pacquiao pentru a-și pregăti strategia de meci nu este o noutate în lumea sportului. Mai mult, de câțiva ani există un nou sport „șah-box” care combină cele două discipline. Astfel, cei doi adversari joacă 4 minute șah, apoi își pun mănușile și schimbă pumni timp de trei minute, după care revin iarăși la tabla de șah care le este adusă în ring. Totul alternează până se ajunge în runda a 11-a. Partida poate fi câștigată în mai multe moduri: KO în ring, mat pe tabla de șah, decizie la puncte sau aruncarea prosopului, dacă unul dintre pugiliști se află în dificultate. Poate fi declarat învins jucătorul care depășește 12 minute timp de gândire este declarat învins. Un meci de șah-box are șase runde de șah și cinci de box.
Șah-box-ul își are originea într-o revistă de benzi desenate, unde a fost descris în 1992 de către Enki Bilal. Primul meci a fost organizat în 2003, ca astăzi să existe un Campionat Mondial care reunește cei mai buni sportivi.