Principiul lui Pierre de Coubertin, „Important este să participi”, se potrivește de minune României și la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice de iarnă.
O clasare între primele zece locuri este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla delegației tricolore la Vancouver, în perioada 12-28 februarie. Explicația e simplă: nu dispunem de patinoare, pârtii de schi, poligoane pentru biatlon sau piste de bob și sanie de nivel internațional, astfel că e greu să ceri rezultate. De fapt, din cauza lipsei de infrastructură, România nu a contat vreodată la Jocurile Olimpice de iarnă. Se laudă doar cu o medalie de bronz obținută în 1968 de echipajul de bob Panțuru – Neagoe.
Tare la tragere, slabă la alergat
Ca și la Torino, Salt Lake City sau Nagano, gazdele ultimelor trei ediții ale JO, speranțele unui rezultat peste media participărilor este așteptat doar din partea biatlonistei Eva Tofalvi. Restul nu au posibilități. După victoria unică din Cupa Mondială obținută în decembrie 2008, la Hochfilzen (Austria) de către sportiva de la Miercurea-Ciuc, lumea sportului a început să vorbească chiar despre posibilitatea obținerii unei alte medalii olimpice la sporturile de iarnă. Rezultatele Evei din acest sezon ne indică totuși că acest miracol este greu să se producă. La ultima etapă de Cupă Mondială, disputată săptămâna trecută la Antholz-Anterselva (Italia), Tofalvi a ocupat doar un loc 20 în proba individuală. Biatlonista nu excelează la alergarea pe schiuri, poate și din cauza problemelor medicale pe care le-a acuzat în deschiderea sezonului, și chiar și în condițiile unor trageri perfecte ar fi greu să râvnească la medalii. Totuși, oficialii COSR, dar și ai Federației de Schi și Biatlon, se așteaptă ca Eva să prindă vârful de formă la Vancouver, astfel încât să-i permită pătrunderea în „Top 10” măcar la o probă. „Suntem pe un trend ascendent și cred că putem confirma toată încrederea. Eva poate miza pe un loc între primele zece, mai ales la individual, dar cine știe, poate și la pursuit. De asemenea, ne așteptăm ca ștafeta să fie între cele mai bune zece echipe”, ne-a declarat Puiu Gașpar, secretar general al FRSB.
1992 este anul când România s-a apropiat ultima dată de podiumul olimpic, la Albertville (Franța), prin echipajul de sanie Apostol – Cepoi, care a ocupat locul 4
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER