Dacă Târgu Jiu are un stadion nou și celebra Coloana Infinitului, Timișoara se poate lăuda cu o sala polivalentă de dimensiuni medii spre mici, care se ridică deja o… eternitate. Sunt nouă ani de când s-au demarat lucrările pe strada Aurel Păunescu Podeanu, în apropierea Stadionului ”Dan Păltinișanu”. Cu siguranță, la capitolul infrastructură sportivă, Banatul nu e ”fruncea” țării. Cu stadion vechi și sala polivalentă asemenea, orașul de pe Bega are nevoie ca de aer de o modernizare în această zonă, astfel, și rezultatele sportive din regiune o vor lua la vale.
Cum suntem la cumpăna dintre doi ani electorali, ”ninge” și cu promisiuni, inclusiv pe cerul Timișoarei. Primarul, dar și guvernanții, promit un nou stadion, pe locația actualului ”Dan Păltinișanu”, iar lângă, o sală polivalentă de 16.000 de locuri. Nu știm dacă cele două obiective de importanță majoră vor crește precum Făt Frumos, total atipic pentru România, dar ceea ce știu iubitorii de sport din Timișoara este că de nouă ani, orașul se chinuie să aibă o nouă sală polivalentă, de 2500 de locuri. În prezent, construcția e tot cu acoperișul neterminat!
În prezent, mai toate evenimentele indoor din Timișoara se organizează la Sala ”Constantin Jude”, fosta Olimpia. De la gale de box, la meciuri de baschet, handbal, futsal, volei, la competiții individuale la orice sport, până la turnee precum memorialul Gheorghe Ola. Totul se face aici, deoarece orașul nu poate avea o alternativă modernă și civilizată. O sală nouă, de 2500 de locuri, ar fi de mare ajutor, mai ales că noua sală va avea tribune pe ambele părți, spre deosebire de actuala sală.
Inițial, sala a fost proiectată de Universitatea Politehnica din Timișoara ca o sală pentru handbal. În perspectiva Eurobasket Women 2015, în asociere, cu participare de 50%, a intrat și Primăria Municipiului Timișoara. S-a modificat puțin capacitatea sălii, iar apoi, proiectul a trebuit refăcut, din cauza noilor cerințe legislative de după tragedia din Colectiv. Marea problemă au fost însă firmele care au lucrat sau lucrează la sală.
Prima firmă, Maratti Contrucții, a intrat în insolvență. După o bună perioadă în care pe șantier nu se afla nimeni, Universitatea Politehnica a reușit să rupă contractul. În urmă cu un an s-a făcut o licitație, câștigată de V&G Herneacova, firmă cu șase angajați! Nou firmă face mai multe subcontractări, și până acum, au lucrat totuși la sală, dar nu la acoperiș. În aceste condiții, la interior se poate lucra doar în zona vestiarelor și a birourilor.
De altfel, din acest motiv, la începutul lunii decembrie, rectorul Politehnicii era decis să rupă contractul, dar a revenit asupra deciziei. ”Am discutat cu ei, au promis că zilele acestea vor rezolva problema. Nu vom rezilia contractul, asta este sigur. Ei au lucrat, dar la partea de vestiare, la instalația de evacuare a apei. Iar asta nu mă încălzește pe mine cu nimic, pentru că durerea noastră este acoperișul, să fie închis și să se poată lucra la interioare. Se pare că pentru partea respectivă, în Timișoara există doar o firmă care poate face asta și au reușit, în sfârșit să subcontracteze. Bani sunt, nu se pune problema, totul este deja cumpărat”, a declarat, pentru ProSport, rectorul Aurel Șerban.
În urmă cu un an, reprezentanții UPT (deși sala e și a municipalității pe jumătate, tot universitatea se ocupă de șantier) erau optimiști că în 2020, firma V&G Herneacova va termina noua sală polivalentă. În acest moment, e greu de prezis dacă chiar și în decembrie 2020, sala va fi gata. Timpul se scurge în dezavantajul Timișoarei pentru anul 2021, câdn orașul va fi capitala europeană a culturii.
Chiar dacă vorbim de o sală destinată în principal pentru sport, polivalenta nouă ar putea găzdui și unele spectacole. E limpede însă că nimeni nu ia în calcul o astfel de variantă. Cât despre sportul timișorean, nevoie revigorării, una ajutată mult de o sală nouă, se simte mai mult ca niciodată!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER