Te dopezi? Plătești! 4 ani suspendare pentru dopaj, cele mai drastice pedepse dictate de Agenția Mondială Anti-Doping. Reacția lui Petrache
Bulversat de cazurile de dopaj care au atins nume celebre, sportul mondial a traversat în 2014 unul dintre cei mai întunecați ani.
Asafa Powell, fost recordman mondial la 100m, Tyson Gay, campion mondial la 100 m și 200 m în 2007 sau înotătorul Sun Yang, dublu campion olimpic în 2012 la 400 m și 1.500 m, sunt doar câțiva dintre sportivii care au plătit tribut doping-ului în ultimii doi ani. „Taxați” cu suspendări de la câteva luni la câțiva ani, toți cei care vor să păcălească sportul, trebuie să se gândească acum de două ori înainte de a folosi orice fel de substanță anabolizantă.
De la 1 ianuarie 2015, a intrat în vigoare noul Cod privind dopajul al Agenției Mondiale Anti-doping (WADA), cod ce îi pedepsește drastic pe trișori. Astfel, pedeapsa minimă care se dădea pentru cazurile grave de dopaje, a fost mărită de la doi ani la patru ani, atât cât durează un ciclu olimpic. „Se discută de foarte mult timp de aceste măsuri, mă bucur că în sfârșit, vor fi aplicate. Patru ani pentru prima abatere, opt ani pentru a doua abatere și suspendare pe viață pentru a treia abatere sunt sancțiuni care cred că îi vor face pe mulți să se gândească mai bine înainte de a încerca să păcălească sportul. Sunt hotărâri bine venite pentru că toți ne dorim un sport curat, un sport în care să nu existe trișori. Partea bună este că se pedepsesc drastic acum și echipele manageriale ale celor implicați în cazurile de dopaj”, ne-a declarat Alin Petrache, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Alin Petrache, președintele COSR, aprobă măsurile drastice luate de WADA
Mai mult, se înăspresc și pedepsele date celor care se sustrag de la controalele anti-doping. Astfel, dacă până acum pedeapsa pentru cei care ratau trei teste doping era o suspendare de până într-un an, acum perioada a crescut de la 18 luni la doi ani.
În timp ce actele de dopaj făcute cu bună știință vor duce la suspendări de cel puțin patru ani, cele făcute fără ca sportivul să știe sau accidental, dar cu dovada că nu se știa despre ce e vorba, vor fi pedepsite cu doi ani de suspendare. În unele cazuri excepționale, WADA poate anula pedeapsa pentru dopaj, dacă sportivul își va dezvălui complicii.
În România, federația care se confruntă cu cel mai mare număr de sportivi suspendați din cauza dopajului, este cea de haltere. În ultimii doi ani, nu mai puțin de șase sportivi au fost suspendați după ce au fost depistați folosind substanțe interzise. Printre aceștia se află și Răzvan Martin, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra, dar și marea speranță a halterelor românești, Elena Andrieș (20 ani). Ambii au fost depistați pozitiv cu stanozol, un steroid anabolizant. „Avem și noi problemele noastre, trebuie să eliminăm aceste lucruri, să fim mai responsabili, să câștigăm cu fair-play și când nu reușim să învățăm să ne asumăm și eșecurile. Avem nevoie de o față curată a sportului românesc și Comitetul Olimpic Român va lupta pentru acest lucru”, a explicat Petrache, președintele COSR.