O ultimă paletă pe noptieră
-Andrei Filimon îi pregătește paleta Eliza Samarei de patru ani. ProSport a asistat la migălosul proces de dinaintea intrării constănțencei pe tabloul de simplu și de dublu (meciurile eliminatorii debutează de mâine)
-O față aplicată pe lemn nu trebuie să depășească, potrivit regulamentului, mai mult de 4 mm grosime
Tenisul de masă e un sport extrem de spectaculos. Dar și migălos. Croșetează povești unice și, odată ce începi să-i cunoști secretele, ești contaminat iremediabil. Virusul i-a atins pe jucătorii din lotul României prezenți la Europeanul din Austria din perioada în care bretonul abia le atingea tușul mesei. Și, involuntar, îl transmit treptat de atunci privitorilor prin tabieturile lor. Prin evoluții de la turnee. Sau prin gesturi ce lor li se par firești.
Firesc e și spiritul de echipă, echilibrul și altruismul ce tronează în lotul României. Dar legătura dintre doi componenți ai naționalei pare cu adevărat specială. Andrei Filimon (36 de ani), un tip plin de savoare comică, pasionat de pescuit și de vânătoare, sportiv ajuns până în clubul select al celor mai buni 50 de sportivi ai lumii. Fiul reputatului antrenor Viorel Filimon. Și omul căruia o mogâldeață, în urmă cu vreo 16 ani, într-o sală din Constanța, îi ascundea mingile sofisticate la mai fiecare antrenament.
Timpul s-a scurs cu viteză asiatică, iar Eliza Samara (24 de ani) a devenit, între timp, nu numai colega lui Andrei de aur european la dublu mixt, ci și fata căreia, înaintea unei competiții, îi prepară paleta. Lemnul și fețele în două cuvinte. Comoara jucătorului de tenis de masă, mai simplu. Elementul din centrul unui ritual la care recurg majoritatea tenismenilor înaintea intrării în competiție.
O lecție de răbdare
La adăpostul unei veioze simpatice din camera de hotel al lui Andrei, ProSport a asistat marți seara, timp de o oră (a fost alipită doar o față) la o lecție de răbdare. La o demonstrație de precizie. Sau la un antrenament al minții. „Eu n-aș putea să fac așa ceva… Doar o singură dată, în ultimii patru ani, când s-a întâmplat să nu fie la turneu și Andrei, am recurs eu la această metodă”, acompaniază Eliza alegerea feței potrivite din buchetul roș-negru. Și urmează demersul propriu-zis. Pus la tocat pe noptieră, buretele pătrat cu cauciuc e sufocat cu substanța picurată din sticluța de adeziv. „Se lasă până când soluția devine incoloră și asta înseamnă că pot repeta gestul. Totul trebuie să fie uniform. De obicei, la paleta Elizei, o fac de patru ori”, ne spune Andrei. Și nu se abate de la prospect nici să-l pici cu ceară. Ne povestește cum a fost înlocuită după JO 2008 vechea soluție (pe bază de toluen, se spune că era toxică și ajuta cauciucul să respingă mai tare mingea) și ne mărturisește cum își puneau înainte jucătorii fețele înaintea fiecărei partide. „Acum nu mai e nevoie, decât înaintea unei competiții, pentru că mingea sare constant. Soluția actuală e pe bază de apă”, completează Eliza. Odată finalizată etapa a doua, se trece la lipitul accesoriului de lemn.
Filimon junior își pune toată greutatea corpului în mișcare, rulează parcă un sul de plăcinte peste produsul aproape finit și nu mai rămâne decât un pas: modelarea feței pătrat pe forma paletei. Aici intervine foarfeca! Și îndemânarea împrumutată parcă de la Edward Scissorshands. Totul se termină în grafic și Eliza primește cadoul promis. Dacă nu sunteți jucător profesionist, alegeți o paletă gata finisată. Dacă vă plac provocările, urmați prospectul de mai sus. Andrei și Eliza nu greșesc niciodată.
România a cucerit deja o medalie la acest European, argint prin echipa de fete. Duminică sunt finalele de simplu și de dublu
4 milimetri grosime are o fațăâ
80 – 105 grame e greutatea unui lemn