10 idei despre jucătoarea de tenis care face valuri în circuitul WTA. „M-au dat afară de la karate pentru că râdeam tot timpul”
- Grecia are în acest moment doar cinci reprezentante în clasamentul WTA. Maria Sakkari se detașează drept racheta numărul unu, iar în 2017 jucătoarea de 22 de ani se remarcă în circuit: a reușit o primă victorie a carierei în fața unei sportive de Top 20, când a învins-o la Wuhan pe daneza Caroline Wozniacki, iar de luni are garantată intrarea în top 50.
1. Reprezentanta Atenei
Maria Sakkari s-a născut la Atena, pe 25 iulie 1995, la patru ani după ce mama sa, Angeliki Kanellopoulou, disputa ultimul meci pentru Grecia în Cupa Federației. Angeliki a jucat 11 ani în echipa țării sale, într-o perioadă în care elenii trimiteau exact două jucătoare, în loc de patru, cât presupune echipa standard. Mama Mariei a reușit o cea mai bună clasare a carierei pe poziția 47 WTA (1987), iar în 1984 a participat la întrecerea demonstrativă de tenis din cadrul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles.
„Când ai 5, 6, 7 ani nu îți dai seama. Am realizat că mama a fost jucătoare de tenis abia la primul turneu pe care l-am jucat, pentru că toată lumea îmi spunea – ‘ah, tu ești fata lui Angeliki!’ Toată lumea vorbea despre mine. Atunci am început să înțeleg – pentru că în Grecia, la vremea respectivă, a fost cineva. A făcut sferturi la Jocurile Olimpice, tur 3 la Roland Garros. Până la ea, Grecia nu avusese pe nimeni, iar apoi a venit Eleni Daniilidou (n.r. – 35 ani în prezent). Dar eu nu am început să joc tenis din cauza ei, deși toată lumea crede asta„,
Maria Sakkari
Angeliki s-a apucat de tenis din întâmplare: se lovise la genunchi, iar tatăl său i-a dat o rachetă de tenis în mână pentru a o opri din plâns. De-a lungul anilor, Angeliki a dus un război cu reprezentanții Comitetului Olimpic din țara sa: a fost suspendată pentru că primea bani de la sponsori!
2. Bunicul Mariei era antrenor de tenis și a dus-o la primele antrenamente
„Terenurile erau la trei minute de casa mea. Eram un copil care făcea o grămadă de sport și tenisul mi-a plăcut. Bunicul era antrenor de tenis și așa am început. Am făcut balet, dar m-au dat afară pentru că nu eram prea bună. M-au dat afară de la karate pentru că rădeam tot timpul. Mă dădeau afară peste tot, așa că a trebuit să rămân la tenis„, glumește Maria Sakkari. Dimitris Kannellopoulou este, așadar, cel care a inițiat-o în tenis. Mama Mariei nu și-ar fi dorit această viață grea pentru fiica ei.
3. Sângele de spartan
Din partea tatălui, prin venele Mariei curge sânge de Spartan. „Tatăl meu este din Sparta. Îmi dau sufletul și pun totul până la ultimul punct. Sunt o bună luptătoare și alerg după fiecare minge. În afara terenului, toată lumea spune că zâmbesc tot timpul. Sunt o persoană foarte veselă, mereu pozitivă„, spune Maria Sakkari.
4. Obiectivul declarat: să repete performanța mamei sale și să intre în Top 50
Obiectivul Mariei Sakkari a fost mereu acela de a face pasul în Top 50, la fel ca mama sa.
5. Team Wilson
Începând din 2016, Maria Sakkari a intrat în echipa Wilson, jucând cu o rachetă Wilson Ultra 97.
6. 2014 – anul cu „careul”
În 2014, Maria Sakkari a câștigat câte patru titluri la simplu și dublu în circuitul ITF. În 2015, și-a mai adăugat în palmares alte trei titluri ITF de simplu și două de dublu.
7. Criza a lovit-o în plin în 2014
Să își finanțeze viața în circuitul ITF, în perioada de criză a Greciei, a fost o mare provocare. Un chin, pe alocuri.
„Federația a încetat să ne mai susțină în momentul în care a lovit criza. Nu au bani să ne ajute și înțeleg asta. Dar lucrurile sunt din ce în ce mai dure. A trebuit să călătorim cu foarte mulți bani cash la noi, pentru că băncile erau închise. Apoi, nu puteam scoate de la bancomat mai mult de 50 sau 60 de euro pe zi, a fost cruntă perioada. A trebuit să drămuim fiecare ban cheltuit. Aveam un partener care ne ajuta, cu bilete de avion plătite cu un card de credit, dar nu este nici creditul fără limite„, povestea Maria Sakkari în 2015.
8. Antrenamente în Spania
Maria Sakkari a povestit pentru site-ul WTA că după ce a terminat evoluțiile pe 2016 a mers în Spania, la Barcelona, pentru două săptămâni de antrenamente. Apoi, a petrecut Crăciunul în Grecia și a plecat direct spre următoarele turnee. De altfel, începând cu 2013, Sakkari și-a mutat baza principală de pregătire în Spania, la Portas Academy. „Toată lumea spune că, pentru că m-am antrenat în Spania, suprafața mea favorită este zgura. Dar nu este așa. Îmi place hard-ul„, spunea la începutul anului Sakkari
9. Trei prezențe în turul trei la turneele de Mare Șlem, pe 2017
Maria Sakkari a reușit în 2017 să spargă gheața în turneele de Mare Șlem, cu o primă victorie pe tabloul principal, la Australian Open. Grecoaica nu s-a oprit însă acolo: a câștigat câte două meciuri pe tablourile principale de la trei dintre cele patru turnee majore din sportul alb – Australian Open, Wimbledon și US Open. Doar la Roland Garros, grecoaica a pierdut din primul tur, învinsă de o specialistă a suprafeței roșii – Carla Suarez Navarro.
10.Turneul carierei la Wuhan
Venită din calificări, Maria Sakkari a reușit patru victorii consecutive în fața unor jucătoare de Top 50 la Wuhan, cedând doar primul set disputat. Mai departea, ea va juca în semifinalele turneului, împotriva franțuzoaicei Caroline Garcia (20 WTA).
- Yulia Putintseva (48 WTA), 1-6, 6-4, 6-2, în primul tur
- Caroline Wozniacki (6 WTA), 7-5, 6-3, în turul doi
- Elena Vesnina (21 WTA), 7-6(6), 7-5, în optimi
- Alize Cornet (42 WTA), 7-6(2), 7-5, în sferturi
În 2017, Sakkari mai reușise alte șase victorii în fața jucătoarelor de Top 50.
- Kiki Bertens (27 WTA), 6-3, 6-4 – la US Open, în primul tur
- Mona Barthel (50 WTA), 4-6, 6-3, 6-3 – la Gstaad, în primul tur
- Kristyna Pliskova (44 WTA), 6-7(6), 6-4, 6-4 – la Wimbledon, în turul doi
- Katerina Siniakova (39 WTA) 6-3, 6-4 – la Wimbledon, în primul tur
- Lauren Davis (35 WTA), 7-5, 6-4 – la Charleston, în primul tur
- Alize Cornet (43 WTA), 7-5, 4-6, 6-1 – la Australian Open, în turul doi