3 concluzii după ziua a 11-a de Roland Garros: turneul feminin trage linie și iese pe plus, cu o semifinală ‘classy’ cu #1 pe masă. Decizie importantă a organizatorilor, forțată de ploaia care accentuează o necesitate + Șarapova, la ora adevărului. Corespondență din Paris

Ziua a 11-a a turneului de la Roland Garros a semănat mult cu a 2-a. După două sferturi la feminin cu evoluții ale scorului contrastante, apoi a urmat scenariul start-stop din cauza ploii și, în final, două sferturi de finală la masculin care vor da restart joi, tulburând și mai mult apele în competiția băieților, programată a se încheia pe 10 iunie (detalii despre partidele dintre Nadal – Schwartzman și Cilic – Del Potro, dar și despre programul de joi – AICI). Nadal a avut parte de acest tip de experiență și la meciul de debut în cursa pentru La Undecima, a fost ajutat în prima fază a meciului cu argentinianul cotat cu șansa a 11-a la trofeu de pauză (prima dintre ele), însă cursa lui pentru apărarea trofeului s-a complicat, ibericul având în față o perspectivă nu tocmai încurajatoare de a disputa meci oficial după sistemul cel mai bun din cinci în patru din ultimele cinci zile ale turneului.

Ziua a 11-a ține România, mai departe, în cursa pentru Cupa Suzanne Lenglen și un vis uriaș al Simonei Halep (cronica partidei pe care eleva lui Darren Cahill a câștigat-o în decisiv în fața reprezentantei Germaniei, Angelique Kerber, mizând pe ‘cap’, o puteți citi AICI).


Foto: Cezara Paraschiv

ProSport vă prezintă cele mai importante trei concluzii ale zilei de miercuri, de la Roland Garros 2018.

1. Semifinală ‘bună, bună de tot’ la feminin

Organizatorii își freacă mâinile în acest moment. Dacă prima semifinală feminină este una surprinzătoare, care atrage curiozitatea prin duelul neașteptat dintre două destul de tinere reprezentante ale Statelor Unite (Sloane Stephens și Madison Keys, amândouă din generația U25 a momentului, dar nu la fel de crude precum era anul trecut Jelena Ostapenko), cea de a doua este un meci între două sportive deja consacrate, cunoscute și drept excelente tenismene pe zgură.


Foto: Cezara Paraschiv

Simona Halep și-a câștigat respectul nu doar prin faptul că este, deja, una dintre jucătoarele cu peste 30 de săptămâni petrecute pe prima poziție WTA, dar și prin constanța etalată în ultimii patru ani pe suprafața roșie. Stilul ei de joc, de anduranță, rezistența și deplasarea excelentă pe teren sunt ingrediente-cheie pentru a obține spectacol pe zgură.

De partea cealaltă, Garbine Muguruza demonstrează, o dată în plus, după victoria facilă în fața Șarapovei (detalii AICI), că este o excelentă competitoare în turneele mari. Cu un indice de victorii/înfrângeri net superior în Grand Slam-uri după succesul de la Roland Garros 2016 față de circuitul normal (32-6, adică procentaj de reușită 84,2% la cele patru Grand Slam-uri, față de 55-35 și procentaj 61,1% de reușită în WTA), spaniola confirmă statutul de favorită dat de trofeele de la French Open și Wimbledon din palmaresul său.


Foto: Cezara Paraschiv / Paris

Meciul, de joi, Simona Halep – Garbine Muguruza pornește de la un 1-3 la general intrigant, mai ales având în vedere ultimul duel direct, jucat în fazele superioare ale unui turneu cu greutate (finala Premier 5-ului de la Cincinnati), tot cu numărul unu mondial pe masă, în care românca a capotat, câștigând un singur game. Orgoliul personal, izul de revanșă, CV-urile celor două și suprafața convenabilă pentru ambele sporesc așteptările înaintea semifinalei programate să înceapă de la ora 16:00 în România.

3 victorii și 2 înfrângeri a înregistrat până acum în carieră Simona Halep în semifinalele turneelor de Mare Șlem. De partea cealaltă, Garbine Muguruza nu a pierdut niciuna dintre cele 3 semifinale de Grand Slam jucate până acum, cedând un singur set

2. Organizatorii plâng la propriu după un acoperiș

Vremea de la Paris pare că vrea să le facă în ciudă parizienilor, aflață încă în așteptarea finalizării unui proiect început încă din 2011, de modernizare a complexului din buza Bois de Boulogne și de construire a unui acoperiș-umbrelă pentru Centralul Philippe Chatrier (detalii despre stadiul proiectului AICI).

Ploaia, amenințarea de ploaie și aversele din timpul meciurilor alungă spectatorii din tribune, meciurile care se joacă totuși se dispută cu tribune pleșuve, care nu dau bine nici la buget, dar nici în imaginile TV.


Foto: Cezara Paraschiv / Paris

Cu două sferturi masculine care vor mai avea de disputat cel puțin câte două seturi, organizatorii au decis ca, joi, toți spectatorii care au avut bilet valid pentru ziua de miercuri, pentru cele două arene principale – Suzanne Lenglen și Philippe Chatrier, să aibă acces gratuit la meciurile de pe aceleași arene.

Calculul este simplu: posesorii de bilete pentru ziua de joi s-ar putea vedea în imposibilitatea de a veni la arene cu trei-patru ore mai devreme, pentru a-i vedea pe băieți, iar francezii vor să joace meciurile cu tribuna cât mai plină.

3. Direcția bună a Șarapovei

Maria Șarapova iese pe plus din turneul de la Roland Garros, urcând la trei lungimi distanță de Top 20 în clasamentul WTA. Rusoaica a beneficiat, totuși, de un abandon al Serenei Williams, iar evoluția ei nu a fost tocmai perfectă. Mai mult, Garbine Muguruza i-a administrat cea mai drastică înfrângere în Grand Slam-uri de la finala 2012 a Australian Open-ului (3-6, 0-6 cu Azarenka).


Foto: Cezara Paraschiv / Paris

La conferința de presă, Șarapova a dezvoltat exact această idee. „Pe hârtie, da, este un pas în direcția bună. Trebuie să pun totul în perspectivă. Au fost clipe dure anul acesta, cu destule meciuri din primul tur pe care mi-aș fi dorit să le câștig, dar pe care le-am pierdut. Victoriile de aici au fost pași în direcția dorită, dar, evident, nu pot spune același lucru despre meciul din sferturi. Ea (n.r. – Garbine Muguruza) a făcut multe lucruri mai bine decât mine astăzi. Ea a fost jucătoarea agresivă, ea a avut lungimea mai bună a mingii, iar loviturile mele au fost cam forțate. A și servit mai bine. Nu am simțit acea lejeritate la serviciu și la lovituri, în general, astăzi. Corpul meu are nevoie de pauză. Mintea e pregătită. Dar, după ziua de astăzi, am realizat că am mult de muncit încă„, a declarat Șarapova la conferința de presă.


Foto: Cezara Paraschiv / Paris

Publicat: 07 06. 2018, 00:34
Actualizat: 07 06. 2018, 09:05