3 idei la capătul zilei a 8-a de Wimbledon 2018: ‘vintage Kerber’ e ‘new Kerber’, surprizele sunt și ele frumoase, Serena rămâne Serena
Wimbledon 2018 a stabilit, marți, semifinalele de simplu feminin, la capătul a patru meciuri care s-au pliat perfect pe tiparul gândit de organizatori: meciurile care au dat start-joc de la 15:00 s-au încheiat 2-0, iar următoarele au marcat reveniri similare de la 0-1 la seturi.
Bilanțul zilei de marți arată că trei jucătoare care au câștigat titluri de Mare Șlem în ultimii doi ani se află acum pe tabloul de patru de la All England Club. Avem parte de constanță, dar și de lipsa acesteia de la o ediție a sezonului pe iarbă la alta, întrucât Jelena Ostapenko este singura sfertfinalistă din 2017 care a repetat performanța și în 2018. Aceeași inconsistență este sesizabilă și de-a lungul sezonului 2018, întrucât Angelique Kerber este singura jucătoare ajunsă cel puțin până în sferturi la toate turneele de Mare Șlem din acest sezon.
- Semifinalele Wimbledon 2018: Serena Williams (#25) – Julia Goerges (#13) și Angelique Kerber (#11) – Jelena Ostapenko (#12).
ProSport vă prezintă cele mai importante trei repere ale zilei de marți, a 8-a la Wimbledon 2018. O zi care, imediat după consacrata Manic Monday, parcă merită numele de ‘Marțea Mândrelor’.
1. ‘Vintage Kerber’ e ‘New Kerber’
De la new Dinamo, la new Sorana, de la vintage Federer la vintage Nadal. Da, sportul iubește comparațiile între diferite momente ale existenței unei echipe sau a unui sportiv.
Însă când o vezi pe Angie zbârnâind pe terenurile de la All England Club, chiar nu poți să nu te gândești la ACEA Kerber din 2016. Versiunea 2018 seamănă din ce în ce mai mult cu cea din urmă cu doi ani: pentru că în acest sezon nemțoaica a bifat deja trei prezențe în sferturile turneelor de Mare Șlem, în timp ce în anul cel mai bun al carierei, ratase complet Roland Garros-ul (eliminare în primul tur).
Angelique Kerber, într-una dintre multele curse nebune de marți. 2.841 m a alergat favorita 11. Foto: wimbledon.com / AETC
Kerber de la Wimbleldon 2018 este lucidă, agresivă și precisă. A pierdut un singur set în drum spre semifinale, accidental, în turul doi, în fața unei adevrsare care nu a amenințat în mod real cu upset-ul, fiind învinsă în seturile 2 și 3 la 2 și 4. În sferturi, reprezentanta Germaniei a returnat în teren 89% dintre serviciile Dariei Kasatkina, a lovit de 16 ori câștigător și a avut o rată de conversie a mingilor de break 6 din 10. Jucătoarea pregătită de Wim Fissette și-a regăsit și calmul, și agresivitatea ușor temperată care o ajutau în urmă cu doi ani să joace trei finale de Grand Slam și să o și învingă pe Serena Williams într-una dintre ele.
87 de ani au trecut de ultima dată când Germania a trimis două jucătoare în semifinalele Wimbledon 2018. Kerber și Goerges pot stabili o finală sută la sută nemțească, dacă trec de Ostapenko și Serena Williams.
2. ‘It takes two to tango’: Wimbledon 2018 a fost plin de surprize, dar surprizele din sferturi, limitate la aspectul jocului – nu la numele învingătoarei, au fost frumoase și au adăugat boia iute unei farfurii de vară ideale
Nici Louis Armstrong, nici Aretha Franklin nu s-au gândit la un meci de tenis când ajungeau la inimile a milioane de oameni cu versurile ‘It takes two to tango’.
Dar, un meci spectaculos nu este niciodată opera unui singur jucător. Este nevoie de provocare și replică. Întrebare și răspuns. Abia la 26 de ani, Camila Giorgi pare să fi ieșit din umbra dăunătoare a unui tată supra-protector și controversat, să fi pus deoaparte disputele cu foști sponsori și chiar cu Federația Italiană de Tenis. La Wimbledon 2018 a strălucit doar diamantul pur remarcat timpuriu de Nick Bollettieri și Adriano Pannatta. Profitând, indiscutabil, și de un culoar destul de favorabil după victoria din primul tur în fața favoritei 21 – Anastasija Sevastova, italianca a dat un examen al adevărului împotriva Serenei Williams și a luat mai mult decât notă de trecere, chiar dacă nu a mers mai departe.
Camila Giorgi pune surprinzător de multă forță în serviciu, având în vedere faptul că are aceeași înălțime ca Simona Halep, 1,68 m. Foto: wimbledon.com / AETC
Maniera de joc care a obligat-o pe Serena Williams să acceseze trepte superioare de viteză și calitate reprezintă reperul la care trebuie să se raporteze pe mai departe Giorgi, o veritabilă under-achiever, o copilă cu talent cu carul care însă nu s-a apropiat măcar vreodată de atingerea potențialului.
La 21 de ani, Daria Kasatkina nu mai este la faza afirmării, ci a confirmării. Sferturile de finală consecutive (Roland Garros și Wimbledon 2018) sunt bine susținute de un stil de joc complet și complex pentru vârsta ei, dar și de nebunia de tip workahoolic care a făcut-o să exerseze zi de zi timp de două ore, într-o cameră închisă, celebrul tweener – o lovitură pe care o folosești în cel mai bun caz o dată pe lună, dacă nu chiar o dată la trei luni. Rusoaica a fost aproape de Kerber, nu a cedat psihic niciun moment, dar… Kerber, la forma din acest moment, este o nucă tare pentru orice adversară din circuit.
„Astăzi am arătat tot ce pot – lovituri, emoții, tot. Am pierdut, dar sunt mulțumită de ceea ce am realizat. Am jucat primul sfert la Wimbledon. Am făcut meciuri bune, am învins jucătoare bune. Sper că mai am multe Wimbledonuri în față. Voi reveni și le voi arăta spectatorilor și mai mult, și mai bine. Ea (n.r. – Angelique Kerber) a jucat foarte bine, mult mai bine decât în urmă cu două săptămâni, la Eastbourne. Cred că am oferit un meci bun. Ne-am forțat una pe alta. La final, ea a fost mai bună, dar am savurat fiecare secundă”,
Daria Kasatkina
Daria Kasatkina este numărul unu în Rusia în acest moment. Foto: wimbledon.com / AETC
3. Serena e Serena
„Nu simt presiune. Sunt aici doar pentru a demonstra că m-am întors„. Serena Williams revine într-o semifinală de turneu de Mare Șlem pentru prima oară după ce a devenit mamă. Este și aproape de Top 50 și, din joc și declarații, reiese clar că este încrezătoare.
Doar de 9 ori a greșit neforțat Serena Williams în trei seturi contra Camilei Giorgi. Foto: wimbledon.com / AETC
‘Cred că, acum, totul este un pic surprinzător. Sinceră să fiu, de fiecare dată îmi fac planuri, îmi setez obiective, dar atunci când câștig mă întreb… oare chiar se întâmplă? Nu sunt obosită. Știți, unul dintre lucrurile surprinzătoare astăzi este felul în care m-am simțit. Astăzi am fost extrem de calmă, chiar și în primul set, când pierdeam. Mi-am spus, pur și simplu, că joacă foarte bine și asta e. Eu făceam lucrurile pe care trebuia să le fac‘, a tras concluzia Serena Williams după 3-6, 6-3, 6-4 în fața Camilei Giorgi.