3 lucruri de reținut la capătul primei zile de Roland Garros. Meci memorabil, imagini dramatice și un erou nipon la inaugurarea terenului 18, deținătoarea trofeului e OUT, iar Dimitrov a oferit cifra zilei. Corespondență din Paris
Turneul de la Roland Garros a debutat, duminică, cu un mix interesant de emoții, dramatism, victorii ale favoriților și o contraperformanță a deținătoarei trofeului care începe să arate din ce în ce mai clar că victoria din 2017 a fost un moment efemer de strălucire.
1. Deținătoarea trofeului, eliminată încă din primul tur
Jelena Ostapenko nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, la revenirea pe terenul marelui succes din 2017. Deținătoarea trofeului a servit 12 duble greșeli, a comis 47 de erori neforțate – imposibil de contrabalansat cu cele 22 de lovituri câștigătoare și, cu un joc fără vreun argument convingător, a părăsit ediția 2018 a turneului de la Roland Garros încă din primul tur. Kateryna Kozlova, din Ucraina, o sportivă deloc în formă, cu un singur meci jucat pe zgură în 2018 și o serie de cinci înfrângeri consecutive înainte de startul de la Paris, a învins-o cu 7-5, 6-3 pe letonă, de pe locul 66 WTA. Ostapenko nu a rezistat în turneu din postura de campioană în exercițiu decât preț de un meci de fotbal, iar eliminarea sa, cumulată cu alte surprize semnate de chinezoaica Qiang Wang (85 WTA) în fața americancei Venus Williams (favorita 9) – scor 6-4, 7-5 și, respectiv, de Yulia Putintseva – 6-4, 6-3 în fața britanicei Johanna Konta (cap de serie 22), deschid pentru moment secțiunea de tablou inferioară în favoarea bielorusei Victoria Azarenka.
Foto: Cezara Paraschiv
2. Scene eroice la inaugurarea Terenului 18.
Terenul 18 a avut parte de meciuri memorabile la inaugurare. După o primă revenire de excepție reușită de moldoveanul Radu Albot în fața francezului Barrere (detalii AICI), de la 0-2 la seturi, care l-a dus în cărțile de istorie drept primul jucător care câștigă un meci pe cel mai nou teren de la Roland Garros pe jucătorul care vorbește limba română cursiv, considerând-o limbă maternă, a venit rândul unui maraton de patru ore și 22 de minute între Fernando Verdasco și Yoshihito Nishioka. Spaniolul s-a întrebuințat la maximum pentru a-l învinge pe mai tânărul său rival, stângaci la fel ca și el. Chinuit de crampe în decisiv, Nishioka a reușit miraculos să ajungă în poziția de a servi pentru calificarea în turul doi, la 5-3, dar și-a pierdut serviciul la zero, apoi însă a fost rândul spaniolului să se crispeze în momentul în care a servit pentru victorie, la 6-5. Nishioka nu s-a așezat niciun moment pe scaun în timpul decisivului, se încovoia de durere la finalul fiecărui punct, dar l-a forțat pe iberic la un ultim game maraton, cu trei mingi de break și tiebreak. Verdasco a fructificat a treia minge de meci, apoi a sărit fileul pentru a merge și a-și felicita adversarul.
Foto: Cezara Paraschiv
Foto: Cezara Paraschiv
Nishioka (22 ani) a părăsit terenul sprijinindu-se de un fizioterapeut și a primit aplauze în picioare din partea spectatorilor.
În turul secund, Fernando Verdasco (35 ATP) îl va înfrunta pe argentinianul Guido Andreozzi (109 ATP).
3. Grigor Dimitrov, procentaj perfect la fileu
Grigor Dimitrov, favorit patru al turneului de la Roland Garros, a avut parte de un start cum nu se poate mai bun. Chiar dacă a aflat în ultimul moment că nu îl va mai înfrunta pe Viktor Troicki, retras din cauza unor dureri la spate, bulgarul a trecut fără emoții de egipteanul Mohamed Safwat, scor 6-1, 6-1, 7-6(1). O victorie mai clară și mai rapidă a semnat Alexander Zverev, favorit doi al turneului, scor 6-1, 6-1, 6-2 împotriva lituanianului Ricardas Berankis, în 69 de minute.
Bulgarul Dimitrov a imnpresionat însă prin aceea că a încheiat meciul cu procentaj de sută la sută puncte câștigate la urcările la fileu – și nu au fost puține! 24 de urcări la fileu și 24 de puncte câștigate. Perfecți la acest capitol au fost și Martin Klizan (12 din 12) și tânărul Zverev (5 din 5).