La doar o zi de la finalul Wimbledonului, cele mai bune jucătoare ale lumii revin în competiție după două săptămâni de luptă aprigă pe iarba de la All England Club. Cum perioada sezonului dedicată ierbii a luat sfârșit odată cu victoria Serenei Williams în fața Garbinei Muguruza în ultimul act de la Londra, e rândul artistelor zgurii să strălucească în capitala României, dar și la Bastad, în Suedia, unde are loc celălalt turneu WTA organizat în această săptămână.
Fără Simona Halep, câștigătoarea din 2014 (6-1, 6-3 în finala cu italianca Roberta Vinci), titlul de regină a competiției bucureștene va fi disputat de 32 de jucătoare, 28 primite direct pe tabloul principal și alte patru venite din calificări, iar ProSport prezintă cele mai importante patru puncte de interes înaintea startului turneului aflat la doar a doua ediție.
În 2014, la prima ediție a turneului, Simona Halep, venită la acea vreme după o semifinală pierdută la Wimbledon în fața lui Eugenie Bouchard, reușea un parcurs de senzație pe zgura de la București, unde ceda un singur set în cele cinci meciuri jucate și câștiga categoric al doilea trofeu al anului, după cel de la Doha. În 2015, România va trebui să se orienteze către alte posibile eroine ale suprafeței roșii. Rămasă fără Halep și Begu, cele mai valoroase nume propuse de tenisul românesc în această perioadă, competiția de la București se va bucura de prezența a alte șase tricolore: Monica Niculescu (41 WTA), Alexandra Dulgheru (46 WTA), Andreea Mitu (78 WTA), Sorana Cîrstea (165 WTA), Patricia Țig (171 WTA) și Ana Bogdan (202 WTA).
În 2015, Simona Halep (foto) a defilat pe zgura de la București
Evident, speranțele fanilor pentru un nou succes tricolor la București sunt mari și se leagă de celelalte trei jucătoare care au impresionat în 2015: Monica Niculescu, Alexandra Dulgheru și Andreea Mitu, fiecare cu argumente solide în favoarea unei performanțe notabile în singurul turneu WTA organizat de România.
Meciurile româncelor în prima rundă:
Andreea Mitu s-a oprit abia în optimile de finală ale turneului de la Roland Garros, demonstrând că are armele necesare pentru a se impune în circuitul WTA, Monica Niculescu a prins săptămâna a doua a turneului de la Wimbledon, etalând un tenis care i-a smuls apelativul de „mic geniu” din partea marelui Mats Willander, în timp ce Alexandra Dulgheru, prin definiție o jucătoare de zgură, vine la București într-o formă foarte bună și după o victorie în turneul ITF de la Contrexeville (Franța), desfășurat tot pe cea mai lentă suprafață. Sunt, așadar, motive suficiente pentru publicul român să spere la o nouă victorie a unei favorite pe centralul de la Arenele BNR.
Dacă tenisul românesc trăiește una dintre cele mai bune perioade ale istoriei, Sorana Cîrstea, locul 165 WTA în această săptămână, reprezintă o dezamăgire continuă în ultimul timp. Cu șase victorii și 12 înfrângeri în 2015, jucătoarea din Târgoviște care în 2009 atingea sferturile de finală de la Roland Garros a căzut mult în clasament, nu-și regăsește ritmul pierdut undeva cu doi ani în urmă și se scaldă în mediocritatea turneelor ITF, având nevoie de o invitație din partea organizatorilor pentru a intra pe tabloul principal.
INFO În primul tur, Sorana Cîrstea va juca împotriva bulgăroaicei Sesil Karatancheva (96 WTA)
Modestă în evoluții, Sorana Cîrstea (foto) se poate redresa la turneul de la București
Chiar și așa, pentru Sorana, care săptămâna trecută a evoluat în Franța, la Contrexeville, unde s-a oprit în faza sferturilor de finală, învinsă de rusoaica Putințeva, turneul de la București poate reprezenta „momentul zero” de care are nevoie pentru a repune pe șine o carieră începută furibund, dar continuată mai degrabă dezamăgitor. În capitală, cu publicul în spate, pe suprafața pe care a demonstrat în multe rânduri că poate juca tenis de top, ajutată de un culoar bun la tragerea la sorți, fata care în 2009, la Paris, deschidea drumul performanțelor mari ale româncelor în tenis are în față contextul perfect pentru a-și regăsi încrederea pe fondul căreia calitățile incontestabile să o readucă în elita pe care a părăsit-o cu două sezoane în urmă.
Dominat de Halep în 2014, tabloul de simplu e mult mai echilibrat în 2015. Dacă anul trecut Simona era jucătoarea de bătut, venită la București cu misiunea clară de a ridica trofeul deasupra capului, a doua ediție a turneului propune o luptă mult mai deschisă pentru coroana din capitala României.
Sara Errani, italianca renumită pentru jocul excepțional pe zgură, e principala favorită, urmată de compatrioata și fosta parteneră de dublu, Roberta Vinci. De altfel, o finală între cele două jucătoare din Italia este creditată cu cele mai multe șanse, dar, așa cum competițiile WTA au demonstrat-o în nenumerate rânduri, surprizele pot apărea din partea oricărei jucătoare. În cazul în care favoritele își respectă statutul, sferturile de finală ar trebui să fie următoarele: Sara Errani – Alexandra Dulgheru, Monica Niculescu – Annika Beck, Anna-Karolina Schmiedlova – Julia Goerges și Tereza Smitkova – Roberta Vinci.
Principala favorită a competiției, Errani, e percepută cu prima șansă și de casele de pariuri
Cum majoritatea jucătoarelor au avut la dipoziție doar o săptămână pentru a face trecerea de la iarbă, cea mai rapidă suprafață, la zgură – cea mai lentă, e de așteptat ca multe dintre favorite să aibă probleme încă din primele tururi, iar în fazele superioare ale competiției să-și facă loc tenismene creditate cu puține șanse la startul întrecerii.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER