Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Complexul Roland Garros, situat în Paris, găzduiește singurul turneu de Grand Slam organizat pe zgură, Openul Francez, în perioada 25 mai – 8 iunie. Legendarele stadioane care îi aparțin au fost ridicate pentru a se organiza primul meci de Cupa Davis în care Franța și-a apărat titlul, în 1928. Iar ideea constructorilor s-a dovedit sclipitoare mai târziu, pentru că momente de glorie ale tenisului aveau să se consume pe zgura pariziană, într-un cadru aparte. 20 de terenuri întinse pe 8,5 hectare, incluzând aici trei stadioane de mare capacitate, „Grădinile de la Roland Garros”, un celebru restaurant, Centrul de presă, „Centrul Național Francez de Antrenament” și „Teniseumul”, un muzeu grandios în care se pot rememora clipele marcante din istoria sportului alb. Primele trei arene ca importanță au o capacitate pe măsura spectacolului pe care îl oferă: Court Philippe Chatrier – 14.840 de locuri, Court Suzanne Lenglen – 10.068 de locuri și Court 1 – 3.800 de locuri. Eforturile organizatorilor pentru extinderea și modernizarea terenurilor s-au concretizat de-a lungul timpului, însă planurile francezilor din ultimii ani par mai strălucitoare ca oricând.
În 2009, Federația Franceză de Tenis a anunțat faptul că a comandat arhitectului francez Marc Mimram proiectarea unei extinderi semnificative a complexului Roland Garros. Proiectul include adăugarea de lumini și un acoperiș deasupra terenului Philippe Chatrier. De asemenea, un al patrulea stadion va fi construit, fiind dotat cu un acoperiș retractabil și 14.600 de locuri, împreună cu două terenuri mai mici, cu o capacitate de 1.500 și 750 de locuri.
Între 630 de milioane de dolari și 1 miliard de dolari ar fi costat o bază construită de la zero
În 2010, confruntându-se cu opoziția față de extinderea propusă în cadrul Consiliului orașului Paris, FFT a anunțat că ia în considerare un plan alternativ, pentru a muta Open-ul Francez în alt loc. Planul includea 55 de terenuri noi, la marginea metropolei. Însă, FFT a votat pentru păstrarea locului de desfășurare a Roland Garros, invocând cheltuiala prohibitivă, între 630 de milioane de dolari și 1 miliard de dolari, pentru a construi totul de la zero. Ca o comparație, costurile se ridică la 370 milioane dolari pentru extindere. Detalii suplimentare referitoare la noile facilități au fost anunțate în mai 2013, inclusiv o reconstrucție completă a terenului central, Philippe Chatrier, pe fundația existentă, și demolarea Terenului 1. Noua arenă va fi construită sub nivelul solului, cu instalație de încălzire care o înconjoară pe toate cele patru laturi. Proiectul este programat inițial pentru finalizare în 2017, cel mai devreme, iar localnicii și autoritățile locale continuă să-și exprime opoziția față de planul de expansiune. Dintr-un motiv simplu. Suprafața ocupată de Roland Garros va crește de la 8,5 hectare, la aproximativ 13,5 hectare, spre nemulțumirea rezidenților din zonă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER