4 reguli noi care se vor aplica în 2019 în tenisul feminin. Ce se întâmplă dacă Halep, Wozniacki, Kerber sau Cibulkova se accidentează sau decid să devină mame și cum sunt date peste cap planurile ‘trișoarelor’
Asociația Jucătoarelor Profesioniste de Tenis, WTA, a adus câteva schimbări importante pentru sezonul competițional 2019. Regula care va avea cel mai mare impact asupra tablourilor de concurs prevede introducerea „capilor de serie adiționali”, statut de care pot beneficia jucătoarele de top intrate pe tablou în baza unui clasament protejat care le-ar fi permis să fie capi de serie. Cu alte cuvinte, dacă o jucătoare din Top 16 se accidentează și lipsește cel puțin șase luni din circuit, la revenirea în competiție va fi plasată automat în poziții sigure pe tablou, evitând un duel cu o favorită în primul tur.
1. Clasamentul protejat își extinde aplicabilitatea
Începând din 2019, regula ‘clasamentului protejat’ devine mult mai consistentă. Până în prezent, jucătoarele care lipseau din circuit între șase luni și trei ani puteau să-și înghețe clasamentul în momentul în care au suferit o accidentare, au fost diagnosticate cu o boală gravă sau au rămas însărcinate, având apoi dreptul de a intra pe tablourile principale a opt turnee, în decurs de un an, în baza clasamentului protejat.
În 2019, clasamentul protejat va fi aplicat diferențiat: jucătoarele care absentează din competiție între șase luni și un an vor avea dreptul să folosească ‘clasamentul protejat’ la 8 turnee, în timp ce sportivele care absentează pe o perioadă mai îndelungată, între 1 și 3 ani, vor beneficia de clasamentul protejat pentru 12 turnee, în interval de un an.
Tenismenele care decid să devină mame vor fi protejate suplimentar: ele vor avea dreptul să beneficieze de clasament protejat și la 3 ani de la data nașterii copilului. Dacă vreunul dintre starurile WTA va trece printr-o situație similară calvarului trăit de Azarenka, fiind implicată în dispute legale legate de copil, va putea să își înghețe clasamentul timp de doi, pentru ca apoi să folosească clasamentul protejat, la revenire.
WTA a decis, totodată, că la primele opt turnee jucate de la revenire, o jucătoare care folosește clasamentul protejat poate căpăta statut de cap de serie în baza poziției la care fusese înghețat clasamentul său. Forul mondial a avut însă grijă și ca nedreptatea făcută Domincăi Cibulkova la Wimbledon, când sportiva din Slovacia și-a pierdut locul pe lista capilor de serie deși era în Top 32 pentru a-i face loc Serenei Williams, să nu se repete. Astfel, pentru jucătoarele care în baza clasamentului protejat ar fi intrat pe lista capilor de serie se creează o poziție suplimentară, „cap de serie adițional”, care îi va garanta faptul că în primul tur nu va înfrunta un cap de serie.
2. Cronometru de 25 de secunde la turneele Premier
În turneele din seria Premier se va juca în 2019 cu un cronometru de 25 de secunde între puncte. Același sistem va fi implementat la toate turneele începând cu 2020.
3. Pauzele de vestiare, reglementate
Jucătoarele vor avea dreptul la o singură pauză de vestiare de-a lungul unui meci, față de două – câte sunt permise în acest moment.
4. Vechimea va conta și în tenis
WTA a decis că jucătoarele care au disputat cel puțin 10 sezoane în circuit vor avea dreptul la 3 wild-card-uri în plus față de cele 6 invitații pe tablouri pe care ar avea dreptul să le primească în mod normal.
- Oficial, WTA a stipulat în regulamentul pe 2019 că echipamentul de joc al Serenei Williams de la Roland Garros și colanții de compresie sunt regulamentari.