A 38-a victorie în turneele de Mare Șlem, un forehand fâșneț și o agresivitate seducătoare au propulsat-o pe Sorana Cîrstea pe un culoar favorabil la Wimbledon 2018
În plină febră a Mondialului de fotbal, Sorana Cîrstea a stat pe teren exact cât pentru o partidă din sportul rege: 90 de minute, jucătoarea din Târgoviște a făcut legea pe Terenul 11 de la All England Club, reușind să impună ritmul în duelul cu îndemânatica, șireata și bine adaptata la iarbă – Magdalena Rybarikova – scor 7-5, 6-3.
Sorana Cîrstea a scos-o din turneu pe semifinalista ediției 2017, împingând-o totodată până la limita Top 30 pe Rybarikova – iar alunecarea poate continua, având în vedere că a doua jumătate a tabloului de simplu feminin încă nu a intrat în concurs.
Jocul agresiv a ascultat-o pe Sorana și nu i-a lăsat loc de manevră sportiviei din Slovacia. Începând doar una din două mingi cu primul serviciu, Rybarikova a fost depășită cu retururi agresive de actualul număr patru din România. Până și scurtele și artificiile au plecat mai multe și mai bine când a contat din racheta româncei, în ciuda faptului că Magdalena este renumită la acest capitol, al variației și al căii alternative. Slice-ul, aliat de nădejde în 2017 pentru Rybarikova – până la exasperarea lui Vandeweghe – i s-a întors luni în picioare, folosit cu dibăcie de Sorana, care a tăiat la propriu elanul adversarei sale. Ce a mai făcut bine Sorana: a mascat dibace scurtele, a reușit execuții interesante cu dreapta și a gestionat la perfecție punctele mari – 8 din 10 mingi de break apărate și 4 din 6 convertite pe retur.
Cu un plus de încredere în preajma fileului, dar și la execuție, din meciurile de dublu, Sorana a avansat cu hotărâre și a răpus, cu succesiune de voleuri, garda adversă – atunci când a fost necesar. Serviciul – marele semn de întrebare în jocul Soranei în acest an, cu frecvență de 68%, s-a înscris și el la categoria ‘plus’.
A 9-a victorie a Soranei Cîrstea la Wimbledon – a doua în fața unei membre Top 20 după acel superb 6-3, 6-4 cu Na Li, din 2012 (chinezoaica era a 11-a în lume la acea vreme) și a 38-a per total pe tabloul principal într-un Grand Slam – o propulsează pe Sorana pe un culoar favorabil. Turul doi i-a aduce în față pe Evgeniya Rodina, jucătoare de 29 de ani, din afara Top 100. Trecând fără set pierdut de calificări, Rodina este pe teritoriu nou: nu a mai legat patru victorii de la finalul lui 2016, când defila în circuitul Challenger. Rusoaica nu a urcat vreodată mai sus de locul 74 WTA (2011) și nu a ajuns decât o singură dată în turul trei la un turneu de Mare Șlem – ce-i drept, chiar aici, pe iarbă, la debutul său la Wimbledon (2008).
- Mai departe, în turul trei – se vede parcă Madison Keys – ajunsă cel puțin până în sferturi la ultimele trei turnee de Mare Șlem disputate, dar predispusă parcă să și rateze câte un meci, fără plan B de siguranță.
Detalii despre tabloul de concurs puteți citi AICI.