„A fost cel mai spectaculos meci de dublu-fete văzut vreodată în România”. EXCLUSIV | Omul care o cunoaște cel mai bine pe Monica Niculescu ia cuvântul: „De aici pleacă multe lucruri, de la onestitate, de la căldură, de la modestie”
„A fost cel mai spectaculos meci de dublu-fete văzut vreodată în România. Asta aș pune în titlu: cel mai spectaculos meci de dublu feminin din istoria tenisului din România. A fost un nivel extraordinar, au fost schimburi de mingi formidabile. La un moment dat, în timpul meciului, televiziunea dădea statistici, la modul – schimbul acesta de mingi a avut 17 lovituri, schimbul acesta – 14, ceea ce la dublu este atipic. Vă dați seama cât de echilibrat a fost meciul și cât de puternice au fost ambele echipe? Nu greșea niciuna din ele!„
Așa a ‘rezolvat’ Călin Ciorbagiu provocarea ProSport de a da un titlu și a oferi un scurt comentariu după meciul de dublu decisiv al partidei de Fed Cup, Cehia – România, câștigat de eleva sa – Monica Niculescu și de Irina Begu în fața celui mai puternic cuplu de dublu din tenisul feminin, Krejcikova / Siniakova, 6-7(2), 6-4, 6-4. Reprezentantele Cehiei au avut de două ori avantaj de un break în primul set, dar româncele au revenit și au forțat tiebreak-ul, dar tot s-au văzut conduse cu 1-0. În setul doi, un break luat în primul game le-a fost suficient pentru a se impune, iar în decisiv a urmat încleștarea titanică demnă de un blockbuster din Universul Marvel. Sau, dacă preferați, România a avut nu una, ci două „Femei Fantastice”, care au câștigat de două ori contra serviciului în start de set decisiv, dar s-au văzut egalate la 4 și au găsit resursele de a se ridica imediat de la pământ, s-au mobilizat exemplar când Ostravar Arena simțea mirosul renașterii cuplului Krejcikova / Siniakova, câștigând opt din ultimele nouă puncte, pentru a asigura victoria întregii Românii.
Antrenorul Monicăi Niculescu nu a fost la Ostrava, dar a „trăit la intensitate maximă meciul, în fața televizorului”. Călin Ciorbagiu a răspuns întrebărilor ProSport, punând piesă lângă piesă într-un puzzle ce poate fi considerat un portret al celei care a fost imediat numită „eroină” a poveștii de vis a României, la Ostrava,
Despre lucrurile care au făcut diferența în meciul Begu / Niculescu – Krejcikova / Siniakova
Diferența nu a fost foarte mare, după cum a văzut toată lumea. Niște momente de inspirație ale jucătoarelor noastre și dăruirea cu care au jucat. Implicarea lor a fost maximă. Sufletul era acolo. Au pus inima, s-au luptat, au avut și inspirație în momentele importante și, probabil, asta a făcut diferența.
Despre faptul că „vocea” WTA Insider a comentat pas cu pas meciul de dublu dintre Cehia și România, evidențiind-o pe Monica Niculescu
Monica este o jucătoare deosebită. Lumea tenisului o cunoaște, are un joc diferit față de toată lumea. Are și multă carismă ca jucătoare și poate face diferența într-un meci de asemenea anvergură. Îi plac provocările astea mari, îi plac tribunele, îi place să interacționeze cu publicul și lucrul ăsta o face să joace la un nivel foarte înalt.
Despre mesajul Simonei care a motivat-o pe Monica Niculescu, dându-i, parcă, super-puteri, când slătineanca a întrebat-o pe Halep dacă nu cumva ar dori să joace ea la dublu, oferindu-se, practic, să-i cedeze locul „Nu, tu ești mai bună”
E greu de spus acum. E importantă o încurajare, o confirmare din partea unei jucătoare care este numărul unu mondial, din partea unei prietene și din partea unei colege, mai ales din partea Simonei Halep, care este de atâția ani în România omul numărul unu. Sigur, contează și asta foarte mult. Dar, nu este numai asta. Monica a mai jucat meciuri mari la dublu în trecut, a mai învins numărul unu mondial în trecut – de mai multe ori. Nu a fost prima dată și, cred eu, și experiența asta a contat. Amândurora le-a folosit, și Monicăi, și Irinei. Ele au experiență în meciurile mari. Dar, fără discuții, un cuvânt de la un jucător mare, precum Simona Halep, poate să te impulsioneze și să te împingă înainte.
Despre Clark Kent-ul din spatele lui Superman de pe teren: Monica Niculescu, fata care îți poate fi vecină pe scaunul din metrou, cu câteva zeci de ore înainte de a intra pe teren pentru a ‘tăia’ adversarele
Da, Monica merge frecvent cu mijloacele de transport în comun. Îi place să fie o persoană normală, îi place și să nu aibă nervi în traficul de zi cu zi. Face asta frecvent, este un lucru care o caracterizează. În primul rând, ea este un om cu un suflet foarte bun și cred că asta se vede tot timpul. Asta o face deosebită și specială. Este un om sincer, un om care își pune sufletul pe tavă și cred că de aici pleacă multe lucruri, de la onestitate, de la căldură, de la modestie.
Cu bicicleta nu merge prin oraș, face doar bicicletă în sala de fitness. Încă nu a descoperit pasiunea asta cu bicicleta, dar, cine știe? Poate pe viitor? E iubitoare de animale, e iubitoare și de flori, îi plac foarte mult filmele, îi plac foarte mult ieșirile, îi place aventura, e o persoană foarte complexă și asta poate nu se observă la televizor. Este o persoană foarte complexă și foarte profundă.
Știu că îi place să gătească, are o pasiune pentru asta. Știu că și-a cumpărat multe cărți de gătit și că încearcă mereu rețete noi.
Despre efortul făcut de Monica, dar și de Irina, plecate la Ostrava pe repede-înainte, la câteva ore după ce le aterizase avionul care le aducea în țară după victoria de la dublu, de la Hua Hin
Eu nu am mers la Ostrava pentru că nu prea a fost timp. Ne-am întors foarte târziu de la Hua Hin, din Thailanda. Urmează să plecăm iarăși la drum și mai sunt și multe probleme organizatorice de rezolvat. Este foarte greu să sari din turneu în turneu. Eram plecați din decembrie. Am ajuns noaptea în București, pe la 2 sau 3 – când a ajuns ea acasă, iar dimineața la 7 era în aeroport. A stat trei ore acasă între deplasarea din Thailanda și plecarea la Fed Cup.
A fost o perioadă aglomerată pentru Monica. Nu știu dacă a fost un risc pentru Cehia să joace cu Siniakova (n.r. – simplu, meciul patru, apoi, la 20 de minute distanță, dublu). Jucătoarele fac chestia asta în circuit, joacă la fel – simplu și, după o oră sau două, dublu. Ea e tânără. Ca să fii numărul unu mondial la dublu trebuie să joci foarte multe turnee, ea face frecvent lucrul ăsta. E posibil, la un moment dat, să se fi simțit oboseala și să se fi făcut diferența și la nivelul ăsta. Știți cum e în tenis – de câte ori nu am fost noi obosiți când am pierdut și nu a știut nimeni? Lucrurile astea nu se mai văd. Rămâne doar victoria și atât.
Despre dialogul dinainte și de după meciul care a adus punctul calificării României în semifinalele Fed Cup
Am vorbit în permanență, pe tot parcursul săptămânii. Am vorbit înainte de meci, am pregătit meciul acesta în fiecare zi. Ea a lucrat în fiecare zi la antrenament niște scheme, apoi le discutam. Am discutat până la cel mai mic detaliu. Înainte de meci, ultimul lucru pe care i l-am spus a fost „eu cred că puteți câștiga acest meci”. Iar după, i-am trimis un meaj care începea cu B – R – A – A – A – V – și apoi foarte mulți de „O”. Apoi, „Super tareeeee!” Astea au fost primele mesaje de după – „Bravo” și „Super-tare”.
Despre cum și dacă va exista un moment de sărbătorire, „la reunire”, dacă vor ciocni o cupă de șampanie
Nu știu cât timp o să avem, în condițiile în care ea ajunge acum, iar mâine trebuie să plecăm la Dubai, pentru a juca în calificări. Ea are de făcut niște ședințe de recuperare. Mai degrabă vom sărbători la Dubai, când ajungem acolo. Acum nu e timp, dar cine știe…