Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a acuzat-o pe Simona Halep de lucruri inimaginabile în timpul procesului în care românca a fost suspendată patru ani.
Simona Halep a fost găsită vinovată de două încălcări ale Programului anti-doping, după ce a picat testul pozitiv la US Open 2023 și i s-au găsit nereguli în pașaportul biologic. Acuzatorii de la ITIA au interpretat aceste nereguli într-un mod incredibil, făcând afirmații grave la adresa sportivei noastre.
În motivarea extinsă a deciziei tribunalului se arată că neregulile din pașaportul biologic al Simonei Halep au apărut în martie 2022! ITIA a acuzat-o pe Halep că s-a dopat cu bună știință, în mod repetat, reușind să fenteze controalele până pe 29 august: „Circumstanțele agravante pretinse de ITIA pot fi rezumate astfel: (1) Dopajul sanguin al doamnei Halep a fost repetitiv și sofisticat;
(2) Potrivit grupului de experți, a fost clar că stimularea a fost eficientă cel mai devreme din martie 2022 până în septembrie 2022. Prin urmare, trebuie să fi folosit mai mult de o substanță și/sau metodă interzisă în mai multe ocazii; (3) Jucătorul a avut un comportament înșelător și/sau obstructiv pentru a evita depistarea sau judecarea unei încălcări.
(4) Momentul suprimării eritropoetinei sugerează că dopajul a fost programat pentru a oferi jucătorului sânge foarte oxigenat în timpul Wimbledon (iulie 2022) și apoi la US Open (august 2022)”, a susținut ITIA. Simona Halep a ajuns până în semifinalele turneului de la Wimbledon, dar la US Open a pierdut în primul tur, fiind depistată pozitiv la finalul meciului cu Daria Snigur.
Tribunalul nu i-a găsit însă circumstanțe agravente Simonei Halep, care putea primi o suspendare și mai mare, până la șase ani. Acuzațiile de la punctele 1 și 3 au fost respinse: „(1) Toate faptele propuse pentru a susține o constatare a circumstanțelor agravante trebuie stabilite pentru convingerea Tribunalului. (2) Un grad de sofisticare se va găsi practic întotdeauna într-o încălcare a regulilor anti-doping (ADRV) bazată pe pașaportul biologic (ABP) al unui jucător. Mai este nevoie de ceva pentru ca asta să devină o circumstanță agravantă.
(3) Înșelăciunea este inerentă, practic, în toate dopajele intenționate și, așa cum am făcut deja remarcat, un ADRV neintenționat bazat pe ABP al unui jucător este greu de dovedit. Pentru a stabili circumstanțe agravante, este nevoie de ceva mai mult decât dopajul înșelător inițial urmat prin negarea continuă de către Jucător a ADRV pe tot parcursul proceduri.
(4) Perioada minimă de patru ani de neeligibilitate pentru dopaj intenționat se aplică fără modificări cazurilor dintr-o gamă potențial largă de gravitate. Un tribunal nu ar trebui să prelungească această perioadă decât dacă este convins că există circumstanțe cu adevărat agravante. Prin urmare, Tribunalul respinge punctele (1) și (3) din circumstanțele agravante pretinse”, se arată în decizia tribunalului, care a concluzionat, totuși, că neregulile din pașaportul biologic al Simonei au fost cauzate de dopaj.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER