Wimbledon 2019 a avut parte de o serie de controverse, chiar dacă nu a ajuns decât la jumătatea întrecerii. Iată, pe scurt, ce s-a întâmplat în capitala Angliei:
1. Controversa dinaintea tragerii la sorți. Tradițional deja, lista capilor de serie pentru tabloul de simplu masculin a fost contestată, după ce Roger Federer a fost trecut în fața lui Rafael Nadal, pe locul 2, în urma deținătorului trofeului, Novak Djokovic, în ciuda unei diferențe clare în ierarhia mondială. Campionul de la Roland Garros a apreciat că nu este normal ca acesta să fie singurul turneu în care regula general-valabilă în toate celelalte turnee să fie încălcată. „Organizatorii de la Wimbledon fac exact ce vor ei”, a mai transmis Nadal. Unchiul numărului doi mondial, Toni, a declarat la rândul său că „Wimbledonul face abuz de putere”.
2. Șarapova, acuzată de lipsă de fair-play, o dată în plus. Pauline Parmentier, jucătoare care a făcut parte din echipa Franței care a învins România în semifinala Fed Cup de la Rouen, a acuzat-o fără ocolișuri pe rusoaică de lipsă de respect după ce Masha s-a retras la scorul de 0-5 în decisivul partidei lor directe din primul tur. „Nu este foarte elegant să te retragi la 0-5, dar mă așteptam la așa ceva din partea ei. Ar fi putut să renunțe mai devreme, pentru că a fost evident că are dureri, m-aș fi așteptat să o facă la 0-3, la 0-4, dar acolo era ca și cum eu aș fi câștigat”, a declarat veterana franceză în vârstă de 33 de ani, care a sărbătorit cu un dans în stil Michael Jackson victoria obținută în fața fostei câștigătoare de la All England Club.
3. Trădare pentru Cori Coco Gauff! Britanica Harriet Dart, învinsă în 52 de minute de Ashleigh Barty, în turul trei al probei de simplu, a trăit o dezamăgire majoră și la dublu. Conaționalul său, Jay Clarke (20 ani), a decis să accepte o ofertă de ultimă oră de a juca în proba de dublu mixt împreună cu senzația de la Wimbledon 2019, Cori Gauff (Statele Unite). După ce a jucat pe Terenul 1 cu Roger Federer, find învins în minimum de seturi, la 1, la 6 și la 2, Clarke a preferat să mai stea puțin în lumina reflectoarelor și și-a anunțat printr-un mesaj partenera inițială că și-a schimbat planul. Dart nu a mai avut șansa să își găsească partener înainte de alcătuirea tabloului de concurs.
4. Nick Kyrgios și-a dat în petic în timpul derby-ului din turul doi cu Rafael Nadal, câștigat de iberic în patru seturi, după un război al nervilor. Momentul care i-a adus cele mai multe critici australianului: a lovit cu toată forța un forehand spre corpul lui Nadal, aflat la fileu, fără ca apoi să își ceară scuze. Nadal l-a pironit cu privirea timp de câteva secunde, fără ca australianul să schițeze vreun gest. „99 din 100 de jucători și-ar fi cerut scuze pentru lovitura aceea”, a transmis fostul jucător britanic Greg Rusedski. La conferința de presă, Kyrgios a continuat seria aroganțelor, anunțând că a vrut să îl lovească pe Nadal. Ibericul a fost însă extrem de diplomat, evitând polemica. „Cred că nu este bine să mai vorbim atâta despre Kyrgios, pentru că îl încurajăm să facă lucruri din ce în ce mai nebunești”.
5. Politica tenisului. Justin Gimelstob, fost reprezentant în consiliul jucătorilor, continuă să fie un factor perturbator. Acuzat într-un caz de violență domestică, americanul a refuzat în primă fază să părăsească postul deținut, iar o parte din jucătorii de tenis s-au revoltat – front divergent făcând, în principal, doar Novak Djokovic. Trei demisii din consiliul jucătorilor au fost anunțate chiar înainte de startul Wimbledonului, iar la conferințele de presă ale sârbului, în special, s-a insistat pe legăturile acestuia cu fostul reprezentant ATP. Gimelstob a decis să emită un comunicat de presă din intermediul avocatului său în care cere ca jucătorii să nu mai fie hărțuiți cu întrebări despre acest subiect, în condițiile în care, după aproximativ o jumătate de an, el a renunțat la post.
6. Fognini, bomba și programul. Nemulțumit din cauza faptului că meciul său din turul trei cu americanul Tennys Sandgren a fost programat pe Terenul 14, Fabio Fognini a făcut o declarație șocantă pe teren: „sper ca aici să cadă o bombă!” Italianul, locul 10 în clasamentul mondial, i-a blestemat pe englezi. Deloc amuzați, organizatorii turneului ale cărui terenuri au fost atinse de 16 bombe în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial investighiază acum incidentul. Fognini a primit o pedeapsă cu suspendare de doi ani la US Open 2017 după ce a jignit o arbitră de scaun. În acest moment, este sub monitorizare atentă și riscă o pedeapsă aspră și chiar excluderea din competiții.
7. Sancțiune drastică pentru Tomic. Organizatorii turneului de la Wimbledon au decis să îi rețină australianului în vârstă de 26 ani, aflat pe locul 96 ATP, premiul în bani aferent prezenței pe tabloul principal, considerând că australianul nu a dat totul pe teren în duelul din primul tur cu Jo-Wilfred Tsonga și că nu s-a comportat ca un profesionist. Marți, în ziua a doua de întreceri de la All England Club, francezul Tsonga a înregistrat cea mai rapidă victorie pe tabloul masculin din ultimii 15 ani la turneul londonez, 6-2, 6-1, 6-4 în 58 de minute în fața lui Tomic. Australianul a anunțat deja că s-a simțit rău și că va contesta decizia.
8. „Colaborare scandaloasă”, a titrat presa din Serbia! Novak Djokovic a decis să îl aducă în echipa sa pentru turneul de la Wimbledon pe croatul Goran Ivanisevic. Colaborarea celor doi, în contextul războiului purtat în anii ’90 de populațiile din fosta Yugoslavie, a fost catalogată drept scandaloasă. Djokovic a explicat: „Goran este din Croația, eu din Serbia. Amândoi venim dintr-o țară care, la un moment dat, se numea Yugoslavia. Când eram mic și am început să mă uit la tenis, i-am văzut meciul cu Pete Sampras. Toată lumea în jurul meu ținea cu el (n.r. – Ivanisevic)”. Mama lui Djokovic este născută în Croația. Nole a fost ținta unui val de critici și în momentul în care a declarat, după eliminarea Serbiei de la Cupa Mondială de anul trecut, că va fi suporter al Croației lui Luka Modric până la finalul competiției.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER