Adversarul României din Cupa Davis a reușit una dintre marile surprize ale ultimilor ani în ATP!
România a învins, în weekend, la Cluj, echipa de Cupa Davis a Marocului, scor 5-0. Marius Copil, Adrian Ungur și apoi dublul Copil / Mergea au câștigat punctele care au închis rapid partida, în trei meciuri, în fața unei echipe formate din jucători aproape necunoscuți publicului din România și nu numai. Acum însă, la cinci zile distanță, toată lumea vorbește despre marocanul Lamine Ouahab.
De ce? Pentru că jucătorul în vârstă de 33 de ani, aflat pe locul 617 ATP, a dat marea lovitură, miercuri, în turneul ATP 250 de la Marrakech, cu o super-revenire în fața germanului Philipp Kohlschreiber, aflat cu peste 500 de poziții mai sus în clasamentul ATP, pe locul 34, scor 2-6, 6-0, 7-6(3).
Lamine Ouahab s-a născut în Algeria, însă a luat decizia de a reprezenta Marocul – țara nativă a soției sale. Tennis World USA îl descrie drept ‘unul dintre cei mai carismatici jucători din circuit, în ciuda faptului că nu este, în niciun caz, cel mai fit‘. Lamine este un jucător cu greutate – și la propriu, și la figurat – în circuitul Futures, acolo unde are nu mai puțin de 47 de finale și 500 de meciuri disputate. Evoluând pe zgură în proporție covârșitoare, Ouahab se mai laudă cu două trofee Challenger și o participare în turneele de Mare Șlem – la Australian Open 2009.
Ouahab și-a trecut în CV a cincea victorie la nivel ATP, într-o oră și 35 de minute în fața germanului care, în weekendul în care Lamine era învins cu 6-0, 7-6(3) de Adrian Ungur la Cluj, pierdea meciul decisiv al sfertului de finală Spania – Germania, 5-7 în setul cinci cu David Ferrer. Acel meci, de aproape cinci ore, a fost descris de Kohlschreiber drept ‘una dintre cele mai dure înfrângeri ale carierei mele’.
Meciul de la Marrakech a fost cu adevărat nebun: germanul nu a avut nici măcar o minge de game în setul doi, apoi a condus cu 5-2 în decisiv, însă favoritul gazdelor a revenit, a egalat, apoi a dominat tiebreak-ul setului trei, câștigând primele trei puncte pe serviciul adversarului său. Apoi, Lamine a convertit a treia minge de meci.
În 2015, Lamine Ouahab reușea o altă super-victorie, tot în Maroc, la Casablanca, în fața numărului 25 ATP și principalul favorit al turneului, spaniolul Guillermo Garcia-Lopez, scor 6-3, 6-3.
114 ATP – cea mai bună poziție ocupată de Lamine Ouahab în clasamentul ATP (septembrie 2009)
Junior strălucit
La 17 ani, Lamine Ouahab era un junior promițător. Îl învingea pe Rafael Nadal și juca finala turneului de la Wimbledon, după ce, cu câțiva ani înainte, la Roland Garros, îi învinsese pe Richard Gasquet și pe Robin Soderling, calificându-se în semifinale. Fostul număr patru în clasamentul juniorilor a ratat însă tranziția spre tenisul mare și, pe fondul lipsei banilor, a rămas la nivelul cel mai de jos la seniori, potrivit unui amplu material realizat de Reem Abulleil, pentru Sport 360.
„Din păcate, când ești jucător arab, sunt multe lucruri de gestionat. A trebuit să aștept trei săptămâni pentru o viză… Uneori, este dificil să călătorești și să acoperi cheltuielile. Ca jucător arab, viața din afara terenului îți afectează viața sportivă. Ultima dată, trebuia să primesc viză pentru Wimbledon… nu am primit-o. Când am părăsit Top 150, nu mi-am mai permis să plătesc un antrenor, pentru că nu se câștigă bani”,
Lamine Ouahab, în iulie 2015, pentru Sport 360