Continuă sancțiunile aplicate de Agenția pentru Integritatea Tenisului (ITIA), organism care a acuzat-o de dopaj și a suspendat-o provizoriu pe Simona Halep (31 de ani).
Agenția care a suspendat-o pe Simona Halep a făcut un nou anunț ce vizează dopajul din tenisul mondial! ITIA a dictat o suspendare împotriva unui jucător de tenis în scaun rulant, prins că a fumat canabis la un turneu.
ITIA a anunțat că Mike Denayer, în vârstă de 33 de ani, un jucător de tenis în scaun cu rotile din Belgia, a fost suspendat o lună pentru dopaj cu canabis: „Jucătorul a recunoscut acuzațiile Programului anti-doping din tenis (TADP) pentru prezența canabisului. A fost interzis de la turnee pentru o perioadă de o lună”.
Denayer, fost număr 34 mondial în clasamentul ITF, a fost testat pozitiv la un eveniment din Belgia în 2022, iar analiza ulterioară a arătat că eșantionul conținea canabis, substanță aflată pe lista interzisă a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA). Canabisul este o substanță specifică, ce nu implică o suspendare provizorie obligatorie, așa cum s-a întâmplat în cazul Simonei Halep, dar jucătorul belgian a acceptat o suspendare provizorie voluntară la 17 ianuarie 2023.
„Perioada de suspendare, în temeiul articolului 10.2.4.1 din TADP, este de trei luni, dar a fost redusă la o lună după ce ITIA a acceptat explicația jucătorului în urma consultării unui medic: consumul nu era pentru îmbunătățirea performanței, nici abuz de substanțe, ci era pentru gestionarea durerii ocazionale”, se arată în comunicatul ITIA.
Simona Halep riscă o pedeapsă mult mai aspră, având în vedere că a fost depistată cu o substanță care face parte din clasa EPO! Chiar dacă demonstrează că a ingerat un supliment contaminat – variantă vehiculată recent, românca va fi pedepsită, întrucât ITIA i-a avertizat pe jucători asupra riscurilor pe care le presupune consumul de suplimente nutritive: „Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța.
Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și / sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție. Au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în cadrul TADP (Programul anti-doping de tenis) din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Suplimentele din toate regiunile pot prezenta un risc crescut de încălcare a antidopingului. Jucătorii din America de Sud ar trebui să fie foarte atenți la utilizarea suplimentelor, inclusiv a celor preparate în farmacii, deoarece în acea regiune au avut loc mai multe încălcări rezultate din suplimentele preparate din surse similare.
ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. Jucătorii sunt încurajați să evalueze necesitatea unui supliment și apoi să cunoască riscurile pe care acestea le pot prezenta. Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul care apare pe suplimente, de exemplu că sunt aprobate de WADA sau CIO sau că nu conțin substanțe interzise. WADA și nici CIO aprobă suplimente. Niciun producător de supliment nu este în prezent în măsură să declare cu certitudine că produsul lor nu conține substanțe interzise”, a precizat Agenția pentru Integritate a Tenisului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER