ALL INCLUSIVE | ATP, sezon de record. „Bătrânii” fac legea într-un an cum nu s-a mai văzut în tenisul profesionist. Indestructibilii și ratangiii lui 2017, plus super-performanțele lui Isner și Gojowczyk

ALL INCLUSIVE | ATP, sezon de record.
  • Publicat:
  • Actualizat:

The Telegraph prezintă cititorilor britanici un amplu rezumat al sezonului 2017 în tenisul masculin. Charlie Eccleshare zugrăvește imaginea de ansamblu a sportului alb, iar concluziile sunt limpezi: tânăra generație sparge, timid, gheața, însă „veteranii” fac legea. 43 de sportivi de peste 30 de ani au încheiat sezonul în Top 100 – pentru prima dată de la introducerea clasamentului mondial – în 1973.

Club 30+ să trăiască

Știrea numărul unu pe 2017: Rafael Nadal și Roger Federer au revenit la putere. Cei doi (31 și, respectiv, 36 de ani) au terminat în această ordine în clasamentul ATP și și-au împărțit titlurile de Mare Șlem. Cei doi împart capitolele de dominație: elvețianul are cele mai multe titluri (7, față de 6 ale lui Nadal), ibericul are cele mai multe victorii în 2017 – 67. Cei doi rivali ocupă primele două poziții și în topul celor mai multe victorii în fața sportivilor de Top 10 – 14 pentru Federer, 12 pentru Nadal.

Cu 17 victorii consecutive, din aprilie până în mai, Rafa Nadal este jucătorul cu cea mai lungă serie câștigătoare în 2017, dar și tenismenul care a cedat cele mai puține game-uri într-o finală câștigată (6-2, 6-1 cu Kyrgios, la Beijing). Roger Federer, de partea cealaltă, a câștigat finala cea mai scurtă pe 2017 – 53 de minute, la Halle, cu Zverev.

12 finale s-au jucat între sportivi din „club 30+”: cea mai ridicată medie de vârstă s-a înregistrat la ‘s-Hertogenbosch, unde finaliștii adunau 72 de ani – Gilles Muller (34), față în față cu Ivo Karlovic (38 ani). Luxemburghezul este cel mai bătrân jucător care a câștigat un titlu ATP în premieră în 2017, iar Victor Estrella Burgos a continuat să câștige în ATP, un titlu, la 36 de ani și șase luni.

Viitorul este… Zverev

„Sascha” Zverev a reușit, la 20 de ani, să intre în Top 4, să câștige cinci trofee – dintre care două Masters 1000. Germanul este singurul jucător care a reușit să câștige în 2017 ambele probe ale unui turneu ATP – simplu și dublu, la Montpellier.

Andrey Rublev este cel mai tânăr câștigător de turneu în 2017, la 19 ani și nouă luni – prin succesul de la Umag. La 18 ani și șapte luni, Denis Șapovalov este cel mai tânăr jucător din Top 150. Logic, finala cu cea mai mică medie de vârstă s-a înregistrat la Next Gen Finals, turneu la care au avut acces doar cei mai buni tineri jucători – finală câștigată de Hyeon Chung (21 ani) în fața lui Șapovalov.

Surprize, surprize

Colegul de antrenament al lui Marius Copil din perioada junioratului, germanul Peter Gojowczyk, este singurul tennismen care a reușit să câștige un titlu ATP din postura de sportiv venit din calificări – la Metz. Iar Andrey Rublev a fost cel mai norocos „lucky loser”, reușind să câștige turneul de la Umag, după ce fusese învins în calificări.

De pe poziția 156 ATP, Estrella Burgos a triumfat la Quito și a stabilit recordul pentru cel mai slab clasat campion în ATP pe 2017.

Indestructibilii

David Goffin a fost „greu de ucis” în 2017: are cele mai multe victorii în set decisiv – 22, și cele mai multe succese înregistrate după cedarea primului set (14).

Totuși, Roger Federer are cel mai bun procentaj de victorii în decisiv – 81,3%, iar Rafael Nadal este „omul greu de întors”: a câștigat 61 din 63 de meciuri în care a câștigat primul set (al doilea jucător în Top, Sascha Zverev, are raport de 46 din 55).

Săritura cu prăjina în clasament

519 poziții „a înghițit” în 2017 australianul Matthew Ebden – de pe 595 pe 76. Sârbul Filip Krajinovic a reușit cel mai clar salt în interiorul Top 50 – 203 poziții, de pe 237 pe 34.

Omul cu serviciu de fier

Pentru prima dată după zece ani, un jucător a reușit să câștige un titlu ATP fără a avea de înfruntat vreo minge de break. La Newport, John Isner a repetat performanța lui Tommy Haas de la Memphis. Americanul este în top la toate capitolele statistice relevante pentru serviciu: medie de 19,8 ași pe meci – depășită doar de Karlovic (20,5), 93,1% game-uri câștigate pe serviciu (după karlovic – 93,2%) și cel mai mare procentaj la primul serviciu (70,8% – în Top 10 fiind lider Nadal, cu 68,0%).

Cu un serviciu aproape impenetrabil, Isner este lider detașat în ceea ce privește tiebreak-urile câștigate: 42, cu 20 mai multe decât al doilea jucător din clasament, Jack Sock (22 tiebreak-uri câștigate, din 26 jucate).

Gilles Muller, omul care l-a învins pe Nadal la Wimbledon, este „omul cu serviciu de fier la minge de break”, reușind să salveze oportunitatea adversarului cu procentul-record de 72,6%.

Cel mai bun retur

Una dintre marile surprize vine la capitolul cel mai bun jucător de retur. Statistica arată că cel mai eficient în 2017 a fost micuțul Diego Schwartzman (1,70 m), cu 34,8% game-uri câștigate pe retur și 55,6% puncte câștigate pe serviciul doi al adversarului. Calitatea oponentului a contat însă.

Murray are cea mai mare rată de conversie a mingilor de break (47,8%), în timp ce Stan Wawrinka a fost cel mai eficient la retur în partidele contra jucătorilor de Top 10 – 54,1% mingi de break convertite.

Ratangiii

Kohlschreiber a scăpat printre degete victoria în fața lui Andy Murray, la Dubai, după șapte mingi de meci avute în setul doi, în timp ce Fernando Verdasco a bifat un meci de coșmar în anul în care și-a pus pirostriile – a avut cinci mingi de meci în fața lui Novak Djokovic, la Doha, dar a pierdut meciul. Și Andy și „Nole” au spus ‘mulțumesc’, câștigând turneul.

Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania

Forța numărul unu în tenisul masculin este Spania. Deși Franța a câștigat Cupa Davis, iar clasamentul pe națiuni din competiția pe echipe a tenisului masculin spune altceva, ibericii au câștigat cele mai multe trofee în 2017 – 11. Numărul unu mondial, Rafael Nadal, a reușit cele mai multe victorii – 6, iar Roberto Bautista Agut – cu două trofee, Pablo Carreno Busta, David Ferrer și Feliciano Lopez, cu câte un trofeu, au contribuit la un nou sezon reușit în Penisnula Iberică.

Franța și SUA au luat însă fața Spaniei în ceea ce privește numărul de jucători în Top 100 – 10 și 9, față de opt, în timp ce Germania este la egalitate cu „Furia Roja”, în 2017.

21 de țări se pot mândri cu faptul că, prin jucătorii lor, au câștigat un trofeu ATP: Din păcate, România a înregistrat un record negativ – după ani buni, niciun tricolor nu a reușit să câștige vreun titlu la nivel ATP sau Challenger, în proba de simplu.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×