Harriet Dart și-a câștigat în calificări poziția pe tabloul principal la Australian Open 2019, iar în primul tur, luni, își va înfrunta idolul: Maria Șarapova. Povestea britanicei în vârstă de 22 de ani este grăitoare pentru experiența unui turneu de Mare Șlem: cu 128 de sportive aflate, acum, la start în calificări și 128 de poziții pe tabloul principal, nume noi apar pe radar și se cioncnesc, adesea, cu staruri de prim rang.
„Am visat să fiu numărul unu și să câștig Grand Slam-uri de când eram mică și am văzut-o pe Șarapova la televizor. Cam toată viața mea a gravitat în jurul tenisului. Asta am vrut să fac mereu„, mărturisea Harriet Dart, pentru Independent, la jumătatea lui 2017.
Cu patru titluri ITF câștigate la simplu și 13 trofee la dublu, școlită la o instituție de prestigiu, cu sistem internat,de fete, la Royal School, Hampstead, a patra britanică din clasamentul mondial lasă să se înțeleagă că, în urmă cu câțiva ani, atârna imaginea Șarapovei pe un perete imaginar al conștiinței, transformând-o în țintă – ‘vreau să fiu EA!’. Ce admira micuța Harriet? Calmul și determinarea Mariei, dar și ținutele speciale. Luni, Harriet va încerca să o transforme pe Șarapova în țintă ca la darts și să găsească în jocul său acele săgeți care să își atingă ținta. Misiunea ei este grea: campioana din 2008 a ajuns de opt ori cel puțin până în sferturi la Australian Open și nu a pierdut în primul tur decât de două ori – la debut, în 2003 și în 2010.
Chiar dacă reprezintă o țară potentă financiar, Dart s-a confruntat cu uriașe probleme financiare. Se plângea, de exemplu, că trebuie să călătorească singură, din cauza lipsei banilor. „Un antrenor ar vedea într-o clipită ceea ce tu poate că nu vezi nici într-o săptămână”, spunea Dart pentru Independent. Totuși, în Marea Britanie, Harriet a fost formată de un reputat antrenor, Alan Jones, mentor pentru Jo Durie și Elena Baltacha.
„Iubesc tot ce înseamnă tenis – chiar și toate lucrurile negative: să călătorești 24 de ore la Economy, să fii singur. Iubesc competiția. Dar, nu sunt nici idioată. Nu vreau să rămân blocată în jurul unei anumite poziții în clasament, fără să pot să fac bani” Harriet Dart
Dart a înșirat accidentările ca mărgele pe ață, chiar dacă nu are decât 22 de ani. În 2015 s-a accidentat la picior și a stat pe bară șase luni, în septembrie 2016 s-a accidentat la șold – alte șase luni OUT, timp în care a făcut și pneumonie.Un alt fel de „traumă” a suferit în ediții consecutive ale calificărilor pentru Wimbledon. În 2016, Harriet Dart a fost învinsă în finala pentru tabloul principal, 2-6, 7-5, 13-11 de Ekaterina Alexandrova, iar în 2017 – 4-6, 6-3, 9-7 de Cagla Buyukakcay.
La debutul pe tabloul principal al unui Grand Slam, la Wimbledon 2018, Dart a dus-o în decisiv pe Karolina Plsikova, numărul opt mondial la momentul respectiv, răspunzând cu un fâșneț 6-2 după cedarea la limită a primului set, în tiebreak. Belinda Bencic, Kristina Mladenovic și Anastasija Sevastova sunt jucătoare care au pregătit-o, într-un fel, pentru viitor, după dueluri directe în WTA, iar una dintre cele mai bune victorii pentru Dart a venit la Brisbane, în acest an, contra lui Petkovic.
Pe 7 ianuarie, înainte de startul calificărilor de la Melbourne, Harriet a primit un plus de încredere și motivație: a fost numită în echipa de Fed Cup a Marii Britanii, alături de Johanna Konta, Heather Watson și Katie Swan, pentru prima confruntare pe teren propriu a acestei țări din ultimii sfert de secol (8 echipe se vor înfrunta în format de grupă pentru promovarea din Grupa I Europa/Africa).
Foto: Harriet Dart, via Twitter
Știați că…? Prima dată când a intrat pe teren, Harriet Dart a confundat racheta de tenis cu o chitară? Britanica era alături de mama ei. În plus, dacă nu ar fi jucat tenis, Harriet ar fi vrut să fie expert criminalist. Ea a luat cursuri de psihologie criminalistică.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER