America’s Got Talent | O nouă puștoaică de 17 ani sparge rândurile cu o mare victorie la debutul în WTA. Derapajul incredibil pe care îl creează în circuit americanii față de națiunile care au obținut titluri de Mare Șlem în ultimele două sezoane
Hailey Baptiste, jucătoarea în vârstă de 17 ani pe care organizatorii turneului de la Washington au preferat-o pentru un wildcard pe tabloul principal, în timp ce Cori Gauff – ajunsă în optimi la Wimbledon 2019 a fost lăsată să joace în calificări, a semnat cea mai mare surpriză a primului tur la Citi Open, învingând-o pe Madison Keys, finalistă în 2017 la US Open, scor 7-6(4), 6-2.
O sportivă care promite să ducă mai departe moștenirea afro-americană în tenisul feminin, un boom lansat puternic de surorile Williams, Hailey Baptiste a jucat acasă și a impresionat cu un tenis curajos, execuții bine calibrate și o atitudine la fel de potrivită precum au mai făcut-o în acest sezon Cori Gauff sau Amanda Anisimova, care, împreună, formează promițătoarea generație a tenisului american feminin.
„Știam fiecare a doua persoană din tribune. Toată lumea mă încuraja și striga pentru mine. M-am simțit foarte bine. Jumătate de meci trebuie să spun că nu mi-am simțit picioarele”, a spus la conferința de presă sportiva aflată pe locul 283 mondial.
SUA trimite nu mai puțin de șapte jucătoare de până în 20 de ani în Top 300 WTA în acest moment, iar mai relevant decât asta poate fi doar faptul că membrele noii generații au obținut și obțin victorii mari. Amanda Anisimova, vârf de lance la 17 ani, pe locul 23 mondial, are deja un trofeu în 2019, la Bogota, plus victorii la Sabalenka sau Halep în sezon. Cori Gauff, la 15 ani, a scris o filă de istorie la Wimbledon, la 15 ani, prin calificarea în optimi, cu victorie la Venus Williams pe parcurs.
„Cred că am fost foarte concentrată, nu am lăsat niciun gând să îmi intre în minte și mi-am făcut jocul”, a punctat Baptiste, născută chiar la Washington. Sportiva americană a fost primită ca un superstar, fanii înghesuindu-se să îi ia autografe.
Baptiste a impresionat cu rezistența sa mentală la debutul absolut pe un tablou principal în circuitul WTA: a cedat conducerea în primul set la 5-5, însă a reușit imediat rebreak-ul și s-a impus la tiebreak în fața lui Keys, locul 17 mondial, navigând apoi lin în setul secund, spre o victorie în 93 de minute. În spatele primului serviciu, Hailey Baptiste a avut un procentaj de reușită extrem de competitiv, de 73%. Keys este o sportivă cu care Hailey s-a antrenat adesea, la Orlando, jurnaliștii americani reușind să găsească o fotografie de arhivă cu cele două, a căror diferență de vârstă este de șapte ani.
Deși are doar 15 ani, Cori Gauff, senzația turneului de la Wimbledon, s-a regăsit în postura inedită de a vorbi despre prietena ei la conferința de presă, din postura de voce autorizată. „Caty și cu mine jucăm dublu la acest turneu. Ne știm de pe la 11-12 ani. Părinții noștri sunt destul de apropiați. Eu și Haily suntem apropiate. Vorbim tot timpul. Mă bucur că organizatorii turneului au putut să îi dea un wildcard aici. Sper să joace în această seară cel mai bun tenis al ei„, le spunea Cori Gauff jurnaliștilor înainte ca Hailey să reușească marea surpriză în fața lui Madison Keys. Gauff a jucat la rândul său cu tribunele pline în calificări, trecând de Maegan Manasse și Hiroko Kuwata, înainte de a fi învinsă în primul tur pe tabloul principal de Zaryna Diyas.
Anisimova, din postura celei mai tinere adolescente în Top 100 WTA a oferit o analiză succintă a situației tenisului american, care ține prim-planul la capitolul Rising Stars în WTA: „Cred că ne descurcăm foarte bine. Multe fete tinere din generația mea ies la rampă și se descurcă foarte bine. E plăcut să vezi fețe noi în circuit, printre sportive cu experiență. (N.r. – în ceea ce privește o sportivă precum Serena Williams) simt că toate celelalte jucătoare au înfruntat-o deja, dar aștept și eu să am această ocazie. Eu am încredere mare în mine și sunt convinsă că și alte jucătoare de vârsta mea au încredere prin prisma lucrurilor pe care le-au realizat deja.”
Tinerele jucătoare din grădina cu talente a USTA se motivează una pe alta. „Ne dorim ca toate să ne descurcăm bine și întotdeauna este o motivație în plus atunci când o colegă de-a noastră merge bine. Vrei să le întreci, dar vrei și ca ele să meargă bine. Ne ajutăm să progresăm”, a declarat Hailey Baptiste.
- Sloane Stephens a adus ultimul trofeu de Mare Șlem la simplu feminin tenisului american, la US Open 2017.
- România, țara care, prin Simona Halep, are două trofee de Mare Șlem câștigate de la succesul lui Stephens până în prezent, este singura dintre națiunile ce își trec numele pe lista câștigătoarelor de Mare Șlem care nu are nicio jucătoare de sub 20 de ani în clasamentul WTA. Danemarca punctează în WTA cu doar două sportive – Wozniacki și Clara Tauson (16 ani, locul 325 mondial), Germania are patru sportive U20 între primele 900 de tenismene ale lumii – cel mai bine clasată fiind Jule Niemeier, 19 ani, pe 301, iar Australia – șase (Destanee Aiava având 19 ani și fiind pe locul 193 WTA). Japonia este campioană, cu 13 sportive de până în 20 de ani în Top 850 (vârf de generație fiind Yuki Naito, 18 ani, locul 345 mondial).
- Jucătoarele din generația 2001 punctează slab chiar și în circuitul de tranziție ITF PRO, Andreea Velcea fiind pe poziția 43. Iar o sportivă din România de 16 ani nu găsești în prima mie a clasamentului ITF PRO, prima româncă fiind Alexandra Petric (născută în 2004, pe locul 1481).