„Știi cât de greu se câștigă o medalie la Jocurile Olimpice?”, a fost întrebarea pe care Marian Drăgulescu i-a adresat-o Simonei Halep, printr-o postare agresivă pe Facebook. Controversa a pornit de la desemnarea Cătălinei Ponor ca portdrapel la JO de la Rio, în detrimentul Simonei Halep și al Cristinei Neagu, decizie care a surprins-o într-o oarecare măsură pe tenismenă. Întrebarea lui Drăgulescu ar putea să o pună în dificultate pe Halep: constănțeanca a mai participat la o singură ediție a JO, Londra 2012, într-o perioadă în care nu își începuse ascensiunea în tenisul mondial. Simona se afla în jurul locului 40 WTA, fiind învinsă încă din primul tur de Yaroslava Șvedova din Kazahstan, cu scorul de 6-4, 6-2.
Au trecut 4 ani de la singura ei apariție la Olimpiadă, iar Halep a reușit în acest timp să scrie istorie în cel mai popular sport individual al planetei, tenisul fiind totodată al doilea cel mai urmărit sport din Europa după fotbal! Simona a câștigat 12 titluri WTA până acum, dintre care două de categorie Premier Mandatory, fiind cunoscută în prezent de cel puțin 1 miliard de oameni la nivel global (atâția fani declarați are tenisul conform sondajelor oficiale). Pentru a clarifica problema ridicată de Marian Drăgulescu, ProSport îți prezintă o analiză a gradului de dificultate și al importanței pe care o are turneul de tenis din cadrul Jocurilor Olimpice.
Trofeele câștigate de Halep la Madrid și Indian Wells, mai greu de obținut decât la Olimpiadă
Simona Halep deține în palmares două trofee Premier Mandatory (Madrid 2016 și Indian Wells 2015), aflate pe a doua cea mai importantă treaptă valorică din WTA, după Grand Slamuri. Pentru a triumfa într-o astfel de competiție ai nevoie de 6 victorii, la fel ca și la Jocurile Olimpice! Asta înseamnă că ambele competiții se poziționează sub turneele de Grand Slam la acest capitol, acolo unde ești nevoită să învingi 7 adversare pentru a ridica trofeul deasupra capului. În turneele de Grand Slam, Halep a reușit până acum să impresioneze la Roland Garros 2014 (finală), Wimbledon 2014 (semifinală), US Open 2015 (semifinală), dar și la Australian Open 2014, Australian Open 2015 și Wimbledon 2016 (sferturi de finală).
Diferența dintre un turneu Premier Mandatory și concursul de tenis al JO este aceea că la primul sunt înscrise jucătoare mai puternice, prezența fiind obligatorie pentru sportivele din Top 10 WTA! În schimb, de la Olimpiadă pot lipsi jucătoare importante care nu au îndeplinit criteriul olimpic reprezentat de selecțiile în naționala de Fed Cup (cazul Anei Ivanovic din Serbia, locul 25 WTA). Medaliatele cu aur din tenis la ultimele ediții ale JO au fost: Serena Williams în 2012 (Londra), Elena Dementieva în 2008 (Beijing), Justine Henin în 2004 (Atena) și Venus Williams în 2000 (Sydney).
Este foarte posibil ca până în prima zi de tenis din cadrul JO de la Rio (6-14 august) să își anunțe retragerea mai multe jucătoare, așa cum s-a întâmplat în lumea tenisului masculin, astfel că valoarea turneului ar putea scădea considerabil! De exemplu, JO de la Rio nu constituie o prioritate pentru cinci sportivi importanți din Top 25 ATP: Dominic Thiem (Austria, 8 ATP), John Isner (SUA, 17 ATP), Nick Kyrgios (Australia, 18 ATP), Bernard Tomic (Australia, 19 ATP) și Feliciano Lopez (Spania, 21 ATP) nu vor merge la Rio. Pe listă ar putea apărea chiar și numele Simonei Halep (5 WTA), despre care Ion Țiriac spune că nu va merge la Rio de teama virusului Zika.
Recompensele financiare nu contează pentru tenismeni la Jocurile Olimpice
Spre deosebire de majoritatea sporturilor de la Olimpiadă, în tenis sunt organizate turnee importante în fiecare săptămână, care pun la bătaie premii totale cuprinse între 250.000 de dolari și 30 de milioane de dolari! Simona Halep a strâns 12,7 milioane de dolari din tenis până acum, numai triumful de la Madrid 2016 aducându-i un premiu uriaș de 1 milion de dolari. COSR premiază un aur olimpic cu aproape 80.000 de dolari, o sumă pe care Simona și-o poate asigura printr-o simplă calificare în turul doi al unui turneu de Grand Slam. La JO de la Rio nu se acordă nici puncte WTA, astfel că motivația vedetelor din tenis este reprezentată doar de mândria de a câștiga o medalie olimpică pentru țara lor.
La sumele câștigate de Simona Halep a făcut referire și Marian Drăgulescu în postarea inițială de pe Facebook: „Onoarea de a fi portdrapel revine celei care a câștigat cele mai multe medalii pentru România, nu celei care a câștigat cei mai mulți bani”. Banii câștigați de Simona din tenis reflectă însă și capitalul de imagine adus României. Premiile din tenis doboară recorduri în fiecare an datorită audiențelor fabuloase: turneul de la Wimbledon 2015 a fost urmărit la TV de 1 miliard de oameni! Numai pe postul BBC s-au uitat 17,3 milioane de britanici la finala ediției din 2013 a uneia dintre cele mai prestigioase competiții din lume.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER