ANALIZĂ‚ | Ce i-a lipsit României pentru a se califica în semifinalele Fed Cup: de la consistența Simonei, până la ostilitatea publicului față de adversare
- Reprezentativa de Fed Cup a României a ratat calificarea în penultimul act al Grupei Mondiale, fiind învinsă la Cluj de o echipă mult mai titrată, dar aflată în suferință, Cehia.
În condițiile în care au jucat pe teren propriu, Simona Halep și colegele sale puteau învinge o selecționată a cărei jucătoare numărul 1, Petra Kvitova, traversează cea mai slabă formă a carierei. România a pierdut dezamăgitor însă, scor 3-2 după decisivul de dublu, diferența fiind realizată de mai multe detalii.
1. Consistența Simonei Halep
Chiar dacă a fost ultimul meci al întâlnirii, dintr-o analiză a raporturilor de forțe reiese că nu jocul de dublu (6-2, 6-3 pentru Pliskova/Strycova cu Olaru/Mitu) a înclinat balanța în favoarea cehoaicelor. În mod clar, Andreea și Raluca nu puteau emite pretenții în fața perechii redutabile care a adus punctul decisiv pentru Cehia și în finala cu Rusia din 2015. În aceste condiții, cheia sfertului de Grupă Mondială a fost la Simona Halep, a treia jucătoare a lumii neavând inspirația să deschidă lacătul victoriei în primul meci de sâmbătă, pierdut cu 7-6(4), 4-6, 2-6 în fața Karolinei Pliskova (13 WTA). Halep, din postura de număr 3 mondial, era obligată să câștige în fața celei de-a doua rachete din echipa adversă, împotriva căreia nu mai pierduse niciun set în trei meciuri din WTA (6-4, 7-6 la Dubai 2014, 6-4, 6-4 la Indian Wells 2015 și 6-4, 7-5 la Sydney 2016). Constănțeanca a luptat exemplar în ambele partide, dar s-a blocat din nou sub presiunea meciurilor din Fed Cup.
Simonei i-a lipsit consistența fizică, dar și mentală, pentru a câștiga două puncte în fața a două sportive mai slab cotate, la fel cum s-a întâmplat și la precedentele convocări. La fel ca la Cluj (7-6, 4-6, 2-6 cu Karolina Pliskova și 6-4, 3-6, 6-3 cu Petra Kvitova), Halep a clacat și în meciul cu Serbia de la București 2014 (3-6, 6-7 cu Ana Ivanovic și 6-2, 6-4 cu Bojana Jovanovski), dar și în partida cu Spania de la Galați 2015 (4-6, 3-6 cu Garbine Muguruza și 6-2, 6-1 cu Silvia Soler-Espinosa). În fiecare dintre cele trei manșe, Simona Halep, racheta numărul 1 din tabăra tricoloră, a obținut un singur punct, iar o echipă decimată de accidentările Irinei Begu și Alexandrei Dulgheru nu o putea „scoate” la nesfârșit, chiar dacă Monica Niculescu (37 WTA) și-a făcut datoria și a produs surpriza cu Petra Kvitova (9 WTA), scor 6-3, 6-4.
2. Pregătirea fizică
Cu siguranță că meciul 5 ar fi arătat altfel dacă Monica Niculescu, cea mai bună jucătoare de dublu a României, ar fi intrat pe teren alături de Raluca Olaru. Sportiva în vârstă de 28 de ani, deținătoare a 5 titluri WTA de dublu, nu a mai rezistat însă după două meciuri solicitante de simplu. Nu același lucru s-a întâmplat cu Pliskova: cehoaica a jucat cu un set mai mult decât Niculescu în ambele zile, pentru a da dovadă de o rezistență teribilă în decisivul de dublu. Fără îndoială că pregătirea fizică a jucătoarelor, care implică și antrenamentele din perioada de iarnă, a indus o situație incredibilă în lotul României: Simona Halep, cu răni la picior, Monica Niculescu, epuizată după două meciuri, iar Irina Begu și Alexandra Dulgheru, accidentate.
Monica Niculescu a jucat 5 seturi care au durat în total 4 ore și 15 minute, nemaiputând să reziste și pentru meciul decisiv de dublu. De partea cealaltă, Karolina Pliskova a jucat fără probleme la dublu, după ce mai disputate 6 seturi care au durat în total 5 ore.
3. Ostilitatea publicului față de adversare: „Ei au avut o galerie mai gălăgioasă”
Tenisul nu mai este de mult un sport al spectatorilor cuminți, cu atât mai puțin în competițiile inter-țări. De regulă, echipa oaspete este nevoită să reziste sub o presiune imensă, iar greșelile neforțate sunt primite cu vacarm în țări precum Spania, Italia, Serbia sau… Cehia. Era de așteptat ca cei 7.000 de români prezenți în Sala Polivalentă din Cluj să creeze o atmosferă infernală pentru cehoaice, însă publicul nu a fost deloc „obraznic”. Cei 60 de fani veniți din Cehia au fost mai zgomotoși de multe ori, aspect remarcat și de Simona Halep la conferința de presă: „Publicul a fost deosebit, a fost alături de mine până în ultimul moment. Dar cehii parcă au avut o galerie mai gălăgioasă, ne-au dominat un pic”.
Mai mult, Pliskova și Strycova au oferit faze neobișnuite pentru un meci de o asemenea miză, care exprimă perfect cât de relaxate au fost campioanele en-titre la Cluj. Într-o ambianță care părea de teatru mai ales în timpul duelului de la dublu, cehoaicele au jucat cu zâmbetul pe față, făcând de multe ori glume între pauzele dintre game-uri.
Vedem mai jos o atmosferă superbă dintr-un meci de Cupa Davis disputat la Lyon, între Franța și Argentina, în anul 2010. Ambele galerii generează un fond sonor similar cu al unui derby din fotbal: argentinienii cântă și sunt de neoprit de arbitrul meciului, deși scorul era 2-0 la seturi și 5-2 pentru adversari. Francezii le dau o replică pe măsură, iar președinte federației de tenis din Hexagon se alătură și el galeriei. Poate că și Pliskovei i-ar fi tremurat mâna pe rachetă și nu ar mai fi câștigat trei meciuri în condițiile în care fanii români ar fi întârziat serviciul advers cu 20 de secunde…
Nici fanii cehi nu sunt mai prejos, aceștia celebrând în picioare fiecare punct câștigat de favoritul lor în finala Cupei Davis din 2012, disputată acasă contra Spaniei.