ANALIZĂ‚ | Halep, record de antrenori schimbați. Cinci motive pentru care Simona a greșit când a renunțat la Thomas Hogstedt
Simona Halep (3 WTA) a decis să renunțe la tehnicianul Thomas Hogstedt după doar două luni de colaborare și, la prima vedere, decizia ei nu este una surprinzătoare. Simona și-a obșnuit fanii cu schimbările dese de antrenori, însă despărțirea de suedez ridică mai multe semne de întrebare. Halep va colabora pentru restul sezonului cu antrenorul Victor Ioniță și ProSport vă propune o analiză din care rezultă mai multe motive alarmante pentru jucătoarea în vârstă de 23 de ani.
1. Șarapova a crezut în Hogsted și a avut succes, Halep nu: Maria Șarapova l-a angajat pe Thomas Hogsted la sfârșitul anului 2010, pe post de co-antrenor. l-a păstrat câteva luni ca partener de antrenament, în paralel, și pe Michael Joyce. O situație identică cu cea din staff-ul Simonei, care îi folosește și serviciile de sparring partner ale lui Victor Ioniță. Hogstedt a devenit antrenor cu normă întreagă pentru Șarapova în anul 2011, iar rezultatele s-au văzut: Maria ocupa locul 18 WTA atunci când l-a cooptat în staff pe Thomas, iar suedezul în vârstă de 52 de ani a dus-o pe locul 1 WTA.
Maria Șarapova l-a angajat pe Thomas Hogstedt atunci când se afla pe locul 18 și trecea printr-o criză de 3 ani. Alături de suedez a ajuns din nou lider mondial
2. Simona a pierdut psihologul de care avea nevoie: Hogstedt este un antrenor complex, care deține și calități de psiholog. Thomas avea profilul unui tip care o putea elibera pe româncă de blocajul prin care trece în fața jucătoarelor cu serviciu puternic: 12 dintre cele 14 jucătoare care au învins-o pe Halep în ultimele două sezoane au ca punct forte serviciul.
Thomas Hogstedt și-a demonstrat capacitatea de a schimba în bine mentalul unui sportiv chiar cu Șarapova, jucătoarea cu cea mai puternică personalitate din circuit: Maria venea după o operație grea la umăr și nu mai depășise din 2008 faza sferturilor de finală ale unui Grand Slam. În 2011, Maria a intrat în careurile de ași la Roland Garros și Wimbledon, câștigând două titluri WTA din categoria Premier. S-a văzut mâna lui Hogsted, care i-a remodelat jocul: Șarapova și-a regăsit echilibrul, iar liftul pe care a început să-l folosească în raliuri a transformat-o într-o jucătoare mai bună decât era înainte de accidentare. Acest lucru a dat roade pe zgură, în anul 2012, atunci când a triumfat la Roland Garros, completându-și vitrina cu toate cele patru trofee de Grand Slam.
Șarapova i-a fost recunoscătoare suedezului: „Din cauza unor probleme personale, Thomas nu mai poate călători în viitorul apropiat și ne-am pus de comun acord să o luăm pe drumuri diferite. După aproape trei ani de colaborare, sunt foarte recunoscătoare pentru munca sa. El m-a transformat în jucătoarea care sunt acum”, a spus ocupanta locului 2 WTA, care în prezent este antrenată de olandezul Sven Groeneveld.
Simona Halep a triumfat la Shenzen, în luna ianuarie, avându-i în lojă pe Victor Ioniță și Thomas Hogstedt. Chinezoaica Na Li a fost și ea prezentă la finală (6-2, 6-2 cu Timea Bacsinszky).
3. Halep se simte mai bine cu un staff 100% românesc, dar asta îi poate afecta rezultatele: „Vreau să lucrez din nou cu un român, mă simt foarte bine și avem o mentalitate asemănătoare. Străinii au altă metalitate și eu vreau să am pe cineva care e la fel ca mine”, a spus Simona după ce l-a demis pe belgianul Wim Fissette, la sfârșitul anului 2014. Înțelepciunea deciziei Simonei de a merge pe mâna unui un staff românesc (preparator fizic: Teo Cercel și antrenor: Victor Ioniță) a fost pusă la îndoială și de Victor Hănescu (34 de ani), jucător care a evoluat mulți ani în elita tenisului mondial: „Nu sunt de acord cu ea. Îmi dau seama din ce sistem venim și ce efect a avut comunismul asupra noastră. Îmi dau seama ce limitări avem, și eu, dar și alții au avut. Nu înseamnă că antrenorii români nu sunt buni, avem și câteva exemple, dar eu, dacă ar fi să aleg, aș merge pe un antrenor străin”, a declarat fostul component al naționalei de Cupa Davis într-un interviu pentru ProSport.
Victor Ioniță este bun prieten cu Novak Djokovic și a mai antrenat-o până acum doar pe Sorana Cîrstea
4. Simona rămâne cu un antrenor fără experiență: Victor Ioniță (31 de ani) pregătește pentru prima dată o jucătoare de nivelul Simonei Halep. Fost jucător în turnee de nivel Challenger, Ioniță a mai lucrat doar cu Sorana Cîrstea, din 2010 și până în 2014. Astfel că Victor va avea o presiune enormă, lucru care nu era valabil în cazul ultimilor doi tehnicieni ai Simonei: Fissette le antrenase pe Kim Clijsters, cea care a câștigat două Grand Slam-uri alături de belgian, și pe Sabine Lisicki, în timp ce Hogstedt avea un CV impresionant: Na Li, campioană la Roland Garros și Australian Open, Maria Șarapova, campioană la toate cele patru turnee de Grand Slam, Caroline Wozniacki, fost lider mondial, Tommy Haas sau Sloane Stephens.
Wim Fissette a fost demis de Simona Halep pe motiv că are o mentalitate diferită de cea a românilor
5. Halep este, la mare distanță, jucătoarea din Top 10 care a schimbat cei mai mulți antrenori în ultimele trei sezoane: Din 2013, anul în care a început ascensiunea în circuitul WTA, Simona a schimbat tehnicienii pe bandă rulantă. Constănțeanca a avut 6 antrenori în tot acest timp, lucru care nu s-a mai întâmplat cu nicio altă jucătoare din elita WTA:
- Simona Halep (23 de ani, 3 WTA), 6 antrenori în ultimele 3 sezoane. A început anul 2013 alături de Firicel Tomai, pe care l-a schimbat cu Andrei Mlendea, cel care a acuzat-o că a renunțat la serviciile sale printr-un sms. La jumătatea respectivului sezon, Simona a început o colaborare care a durat până la finalul lui 2013, cu Adrian Marcu. Belgianul Wim Fissette, angajat în februarie 2014, a dus-o pe Halep în finala de la Roland Garros, în semifinala de la Wimbledon, dar și în ultimul act al Turneului Campioanelor de la Singapore. La sfârșitul anului 2014, pe care l-a terminat pe locul 3 WTA, cel mai bun al unei românce din istorie, Simona a anunțat că se desparte de Wim și pornește la drum alături de Victor Ioniță și Thomas Hogstedt. În februarie 2015 a mai rămas un singur antrenor în staff-ul româncei, Victor Ioniță.
- Serena Williams (33 de ani, 1 WTA), 2 antrenori în 25 de sezoane. Americanca, câștigătoare a 19 turnee de Grand Slam, a rămas fidelă încă de la începutul carierei unui singur antrenor, tatăl Richard Williams. Serena a început să lucreze din 2012 cu Patrick Mouratoglu, cel cu care are o relație specială și în afara terenului.
- Maria Șarapova (27 de ani, 2 WTA), 3 antrenori în ultimele 3 sezoane. Șarapova a avut cinci antrenori în întreaga carieră, iar din 2011 și până în prezent a lucrat cu Thomas Hogstedt, Jimmy Connors, pe care l-a concediat după doar un meci, și Sven Groeneveld. Înainte de Hogstedt, Maria a fost antrenată de tatăl ei ,Yuri Șarapov, dar și de Michael Joyce.
- Petra Kvitova (24 de ani, 4 WTA), 1 antrenor în 7 sezoane. Cehoaica a fost antrenată în circuit, din 2008 și până în prezent, doar de compatriotul ei David Kotyza. A fost o decizie inspirată, afirmația fiind susținută de cele două titluri de la Wimbledon (2011 și 2014).
- Caroline Wozniacki (24 de ani, 5 WTA), 3 antrenori în ultimele 3 sezoane. Caroline se află într-o situație specială, pentru că tatăl ei, Piotr Wozniacki, a antrenat-o în toți cei 13 ani în care a jucat la nivel înalt. Din 2013 și până în prezent, danezul i-a avut lângă el pe Thomas Hogstedt (2013) și pe Michael Mortensen (2014). De-a lungul timpului, Wozniacki a mai cooptat în staff alți doi tehnicieni, Ricardo Sanchez (2011) și Thomas Johansson (2012).
- Ana Ivanovic (27 de ani, 6 WTA), 3 antrenori în ultimele 3 sezoane. Sârboaica, fost lider mondial, a colaborat în ultimii trei ani cu Nigel Sears, Nemanja Kontic și Dejan Petrovic, dar per total deține recordul în ceea ce priveșe numărul de antrenori pe care i-a schimbat: Nikola Cetnik, Dejan Vranes, Eric van Harpen, Zoltan Kuharsky, David Taylor, Sven Groeneveld, Craig Kardon, Heinz Gunthard și Antonio van Grichen.
- Eugenie Bouchard (20 de ani, 7 WTA), 2 antrenori în 9 ani. Genie a colaborat din 2006 până în 2014 cu un singur antrenor, Nick Saviano. La începutul lui 2015, canadianca l-a înlocuit pe acesta cu Sam Sumyk.
- Agnieszka Radwanska (25 de ani, 8 WTA), 2 antrenori în ultimele 3 sezoane. Aga a fost pregătită din anul 2011 și până în prezent de Tomasz Wiktorowski. Pe finalul sezonului trecut, Martina Navratilova, una dintre cele mai bune jucătoare din istorie, a preluat-o pe poloneză. În toată cariera, Radwanska a mai avut alți doi antrenori, Robert Radwanski (2005-2011) și Borna Bikic.
- Ekaterina Makarova (26 de ani, 9 WTA), 2 antrenori în toată cariera. Rusoaica este singura jucătoare din Top 10 care a lucrat cu doi antrenori de sex feminin: Evgenia Maniukova și Anastasia Myskina.
- Angelique Kerber (27 de ani, 10 WTA), 2 antrenori în ultimele 3 sezoane. Atâta timp cât s-a aflat în elita tenisului mondial, nemțoaica a fost pregătită de doar doi antrenori, Torben Beltz și Benjamin Ebrahimzadeh.
Simona Halep a fost sfătuită la doar două turnee de Thomas Hogstedt: Shenzhen 2015, unde a și triumfat, și Australian Open 2015 (sferturi de finală).