ANALIZĂ‚ | Naționala României, neinteresantă pentru Halep. După ce a dezamăgit la ultimele meciuri din Fed Cup, Simona abandonează echipa într-un moment critic. Contraexemplul Djokovic
Simona Halep a luat o decizie dezamăgitoare pentru fanii echipei naționale de Fed Cup a României, aceea de a nu merge la un meci cu o semnificație uriașă: barajul pentru accederea în Grupa Mondială.
Chiar dacă România nu a mai disputat o întâlnire de o asemenea importanță de 23 de ani, Simona a lăsat de înțeles că pune pe primul plan turneele din circuitul WTA: „Este foarte greu să merg să joc în Canada, sunt obosită, am obligații la Stuttgart. Dacă era în Europa mă duceam cu mare drag. Eu zic că avem prima șansă, Irina este în formă bună și la dublu avem echipă bună. Îmi pare rău că nu voi fi cu ele, dar voi fi cu sufletul acolo”, a declarat a treia jucătoare a lumii la venirea în țară, după semifinala disputată vineri, la Miami.
Să fie însă un contract de publicitate ori un turneu de categorie Premier (în abia a patra categorie valorică din circuit) motivul pentru care Halep absentează de la o întâlnire crucială pentru România? Mai degrabă lipsa de motivație, evidențiată și de prestațiile precedente din Fed Cup.
Simona a tras echipa în jos de trei ori
În 2014 și începutul lui 2015, perioada în care a ajuns la vârful ierarhiei WTA, Simona a participat la șase dueluri în prestigioasa Fed Cup, competiție interțări rezervată fetelor. La trei dintre acestea, care au avut și un plus de încărcătură, a pierdut surprinzător, fiind nevoie ca Sorana Cîrstea sau Irina Begu să salveze echipa de fiecare dată.
5 februarie 2014: Ungaria – România 1-2 (Grupa I Europa/Africa)
Sorana Cîrstea câștigă primul meci cu Reka-Luca Jani: 6-1, 6-0
Simona Halep pierde al doilea meci cu Timea Babos: 1-6, 7-5, 6-3
Irina Begu și Monica Niculescu câștigă meciul decisiv cu perechea Timea Babos/Reka-Luka Jani: 6-7(5), 6-2, 6-0
Halep, 10 WTA la acea vreme, a pierdut cu Timea Babos (83 WTA), iar România a fost la un pas de eliminare
7 februarie 2014: România – Marea Britanie 2-1 (Grupa I Europa/Africa)
Sorana Cîrstea pierde primul meci cu Heather Watson: 6-7(7), 6-1, 6-4
Simona Halep câștigă al doilea meci cu Johanna Konta: 6-1, 6-4
Irina Begu și Monica Niculescu câștigă meciul decisiv cu Jocelyn Rae și Heather Watson: 6-0, 6-2.
8 februarie 2014: România – Letonia 2-1 (Grupa I Europa/Africa)
Irina Begu câștigă primul meci cu Julia Ostapenko: 6-3, 6-3
Monica Niculescu câștigă al doilea meci cu Diana Marcinkevica: 6-3, 6-3
Sorana Cîrstea și Simona Halep abandonează în primul set, când conduceau cu 3-2, și pierd meciul cu Darta Emulina și Julia Ostapenko. Era însă doar o întâlnire de palmares, România fiind deja învingătoare la total după victoriile Monicăi și Soranei
9 februarie 2014: România – Ucraina 2-0 (meci pentru calificarea la barajul pentru Grupa Mondială II)
Sorana Cîrstea câștigă primul meci cu Olga Savchuk: 6-3, 6-2
Simona Halep câștigă al doilea meci cu Elina Svitolina: 6-3, 7-5
Foto Simona a pierdut cu Ana Ivanovic la București, dar Sorana Cîrstea a salvat-o în meciul patru
19-20 aprilie 2014: România – Serbia 4-1 (barajul pentru accederea în Grupa Mondială II)
Sorana Cîrstea câștigă primul meci cu Ana Ivanovic: 3-6, 6-1, 6-2
Simona Halep câștigă meciul al doilea cu Bojana Jovanovski: 6-2, 6-4
Simona Halep pierde meciul al treilea cu Ana Ivanovic: 3-6, 6-7(2)
Sorana Cîrstea câștigă meciul cu Bojana Jovanovski: 6-3, 6-7(7), 6-3
Irina Begu și Monica Niculescu câștigă prin abandon meciul al cincilea, cu Jovana Jaksic și Nina Stojanovic, care s-au retras la 1-0
7-8 februarie 2015: România – Spania 3-2 (primul tur al Grupei Mondiale II)
Simona Halep câștigă primul meci cu Silvia Soler Espinosa: 6-2, 6-1
Irina Begu pierde al doilea meci cu Garbine Muguruza: 6-3, 6-2
Simona Halep pierde al treilea meci cu Garbine Muguruza: 6-4, 6-3
Irina Begu câștigă meciul al patrulea cu Silvia Soler Espinosa: 6-2, 6-4
Irina Begu și Monica Niculescu câștigă meciul decisiv cu Anabel Medina și Garbine Muguruza: 5-7, 6-3, 6-2
Jucătoarele nu primesc puncte în clasament pentru meciurile câștigate în Fed Cup. Premiile în bani, dacă acestea există, sunt stabilite de FR de Tenis. Spre exemplu, fiecare jucătoare ar trebui să încaseze 12.500 de euro după meciul cu Spania de la Galați. Ca o comparație, cecul câștigat de Simona pentru triumful de la Indian Wells are o valoare de 900.400 de dolari.
Bouchard nu a confirmat, dar are nevoie de selecție pentru Canada
Niculescu – accidentată. Bouchard – motivată?
După anunțul făcut de Halep, naționala României se află într-o situație delicată. Asta pentru că Monica Niculescu, a treia jucătoare tricoloră în clasamentul WTA, nu va participa nici ea la play-off, din cauza unei accidentări la piciorul drept. Dar și pentru că Eugenie Bouchard (7 WTA), care încă nu și-a confirmat prezența la Montreal, are nevoie de încă o selecție în echipa națională pentru a putea ajunge la JO de la Rio. Astfel, cu Bouchard în echipă, canadiencele vor avea prima șansă în fața tricolorelor Irina Begu (36 WTA), Alexandra Dulgheru (68 WTA), Andreea Mitu (107 WTA) și Raluca Olaru (840 WTA). Celelalte componente ale Canadei ar fi Sharon Fichman (206 WTA), bună jucătoare de dublu, Gabriela Dabrowski (177 WTA) și Francoise Abanda (243 WTA). Cele trei tenismene nu excelează în proba de simplu, dar pot produce surprize în orice moment pe hard, suprafața aleasă de canadieni. Loturile oficiale vor fi prezentate în această săptămână.
Năstase o critică pe Halep
Ilie Năstase, fost lider mondial, a criticat-o pe Simona Halep pentru decizia surprinzătoare pe care a luat-o la sfârșitul săptămânii trecute. „N-aș vrea să comentez mai multe, dar nu e normal. Întrebați-o pe Halep de ce nu vrea să joace pentru România. Nu vreau să spun mai multe, dar să ne lămurească de ce se duce la Stuttgart și nu joacă la Fed Cup. Eu m-aș fi dus să evoluez pentru Cupa Davis, pentru țara mea, ea merge la Stuttgart…”, a declarat Năstase pentru Ziarulring.ro
Năstase n-a fost mai explicit, dar ProSport a explicat ieri că Simona Halep a semnat un contract de reprezentare cu firma Porsche, care este și sponsor principal al turneului de la Stuttgart. Competiția se și numește, de altfel, „Porsche Tennis Grand Prix”. În momentul în care a semnat cu firma germană, Simona Halep a primit un Porsche 911 Carrera 4 Coupe, de culoare roșie, un bolid de 350 de cai, ce poate atinge 300 km/h. Dacă învinge la Stuttgart, unde este favorita numărul doi după Șarapova (și ea sub contract cu Porsche), Halep va câștiga încă o mașină de tipul celei pe care a primit-o deja.
Djokovic a jucat într-un picior pentru Serbia
Un alt motiv invocat de Halep este reprezentat de oboseala acumulată în ultimul timp. Pentru alți sportivi de top, acest argument pălește în fața dorinței de a juca pentru țara lor. Liderul mondial Novak Djokovic evolua pentru Serbia în semifinala Cupei Davis 2013 contra SUA. În primul set al meciului patru, disputat împotriva lui Sam Querrey, Nole a călcat strâmb și s-a accidentat la gleznă. Mulți s-ar fi retras, dar sârbul și-a învins durerile, a revenit în teren și s-a impus fantastic, cu 7-5, 6-7(4), 6-1, 6-0.
La final, Djokovic și-a declarat mândria de a evolua pentru Serbia, spunând că nu a abandonat din respect pentru colegi: „Nu sunt dese ocaziile când poți juca pentru țara ta, împreună cu alți 15 oameni care au același scop măreț. Este o responsabilitate extrem de importantă”.