Simona Halep (2 WTA) era văzută de specialiști drept jucătoarea care va domina sezonul de zgură, dar ultimele două meciuri au dat peste cap calculele hârtiei. Faptul că Simona a suferit două înfrângeri consecutive (5-7, 7-5, 2-6 cu Caroline Wozniacki, în semifinale la Stuttgart și 6-7, 3-6 cu Alize Cornet, duminică, în primul tur la Madrid) ridică un mare semn de întrebare pentru turneul de Grand Slam de la Roland Garros (19 mai – 7 iunie). Alarmant este însă faptul că Simona a intrat în această criză din cauza unor decizii strategice greșite, nedemne de o jucătoare aflată pe a doua treaptă a ierarhiei mondiale.
Halep nu a mai pierdut două meciuri consecutive pe zgură din luna mai 2013: 6-3, 6-0 pentru Williams, în semifinale la Roma, și 3-6, 6-2, 6-2 pentru Navarro, în primul tur la Roland Garros. Simona era la acea vreme mai slab poziționată cu 57 de locuri în clasament și nu se putea lua în discuție o criză mentală și tehnico-tactiă, la fel ca în 2015.
Site-ul oficial al turneului titreză după înfrângerea Simonei Halep la Madrid: „Cea mai mare surpriză a ediției din 2015”
1. Decizia de a nu merge la barajul cu Canada din Fed Cup s-a întors împotriva ei
Simona Halep a decis împreună cu stafful ei să absenteze de la meciul disputat de România la Montreal, în perioada 18-19 aprilie, iar asta a scos-o din ritm. Deși barajul era de o importanță istorică, accederea în Grupa Mondială după o pauză de 23 de ani, Halep s-a gândit că e mai bine să-și încarce bateriile pentru turneul de la Stuttgart, care pentru ea a început pe 22 aprilie. Asta în condițiile în care a doua jucătoare a lumii s-ar fi putut recupera în cele trei zile libere, iar jocurile din Canada ar fi montat-o mental pentru duelurile aprige de pe zgură. Într-o situație aemănătoare se află și Monica Niculescu (62 WTA), cealală reprezentantă a României care s-a destabilizat după ce a „sărit” peste Fed Cup: eleva lui Călin Ciorbagiu a pierdut în primul tur la Praga (6-2, 2-6, 6-4 pentru Danka Kovinic, pe 28 aprilie) și în runda secundă a calificărilor de la Madrid (2-6, 7-6, 6-3 pentru Marina Erakovic, pe 2 aprilie).
Irina Begu și Andreea Mitu au mers la barajul cu Canada (3-2 pentru România), iar rezultatele bune au continuat pentru cele două
Ce s-a întâmplat cu jucătoarele care au evoluat în Canada:
Irina Begu (37 WTA), Andreea Mitu (102 WTA) și Alexandra Dulgheru (71 WTA) au dus o luptă aprigă la Montreal, pe care au câștigat-o cu scorul de 3-2. Respectiva experiență le-a prins bine primelor două, care au început excelent sezonul de zgură.
Dacă mergea în Canada, Simona s-ar fi echilibrat din punct de vedere mental, dar e drept că ar fi existat și o doză de risc, atât din punct de vedere fizic, cât și al reacomodării cu fusul orar.
2. Decizia de a-și ignora antrenorul a generat un haos din punct de vedere tactic
Halep a pierdut semifinala de la Stuttgart din cauza lacunelor tactice, acestea fiind induse de o atitudine superioară față de tehnicianul Ioniță. Wozniacki și-a chemat antrenorul pe teren, pentru a-i ridica moralul, în trei rânduri, în timp ce Victor a fost ignorat de Halep timp de trei ore. Astfel, Simona a mers pe o carte pierzătoare de la început până la „Game, set și meci”, neschimbându-și în niciun moment tactica: constănțeanca s-a concentrat mai mult pe plasamentul loviturilor, nu și pe forța acestora.
Halep a fost învinsă de Wozniacki al Stuttgart, deși daneza avea doar 10 victorii pe zgură în ultimiipatru ani, cu 34 mai puține decât Simona
E adevărat că Halep a găsit bine unghiurile terenului, dar e cunoscut faptul că Wozniacki are o capacitate de efort imensă. Daneza a ajuns la fiecare minge, a întors totul în celălalt teren, pentru ca Halep să-și consume energia, lucru care s-a văzut din plin în setul trei. Simona nu s-a aflat la un nivel înalt nici în ceea ce privește mentalul, irosind cu o ușurință debordantă mingile care îi ofereau șansa să rupă serviciul adversarei. Doar 4 break-uri din 19 șanse a realizat Halep, în timp ce Wozniacki s-a concentrat mult mai bine, convertind 6 mingi de break din 11 maximum disponibile.
Tactică greșită din nou: Halep și-a creat o singură minge de break pe zgură, în fața unei adversare modeste
În meciul pierdut duminică la Madrid, Halep a adoptat o tactică opusă celei de la Stuttgart, însă schimbarea n-a fost una potrivită din două motive: Alize Cornet (27 WTA) era de un calibru inferior Carolinei Wozniacki (5 WTA), iar românca a uitat că joacă pe zgură, încercând să termine punctele după doar 2-3 schimburi. O strategie care a dus la 38 de greșeli neforțate și care a „făcut-o mare” pe Cornet, franțuzoaica greșind neforțat de doar 25 de ori. În plus, finalista din 2014 a creat o tensiune la nivelul staffului, după ce l-a chemat pentru sfaturi pe Darren Cahill, antrenorul din echipa Adidas. Victor Ioniță, omul care a susținut-o moral la toate turneele din 2015, a fost în acest fel tratat ca un sparring-partner. Cahill a antrenat doi foști lideri mondiali, Andre Agassi și Lleyton Hewitt, dar se pare că mai are multe de învățat pentru a deveni un tehnician de top pentru circuitul feminin. Australianul și-a dat seama că Simona încearcă să închidă punctele neobișnuit de repede pentru un meci pe suprafață lentă, însă a fost prea puțin convingător în cele două pauze de odihnă la care a fost solicitat.
Darren Cahill i-a luat locul lui Victor Ioniță, însă n-a reușit să schimbe nimic în jocul Simonei Halep
„De fiecare dată când o împingi în exterior cu lovitura de dreapta reușind un bun progres în adâncime, ea scapă cu o «tăiată». De fiecare dată când lovește «tăiat» cu dreapta sau cu reverul, asigură-te că faci doi pași în față și iei mingea cu o mișcare amplă. De cinci sau șase ori ai pus-o în dificultate în defensivă, dar ea a revenit în punct. Servești foarte bine, mergi mai departe și totul e în regulă, ai destule șanse. Continuă să te miști, nu-ți fie frică să joci puncte lungi. Rămâi fermă pe lovitura de dreapta, nu-ți fie frică dacă ratezi mingea. Rămâi pozitivă, este echilibrat ca dracul”, a fost discursul lui Darren la 5-6, în prima manșă, după care a urmat un nou îndemn, la 2-1 în setul doi: „Doar una sau două scurte pe set… Când e timpul potrivit, nu când ești sub presiune, ci când ai timp la dispoziție. Îmi place acest «forehand cross»… Joacă fiecare punct, continuă să lupți!”
A reieșit o tactică din care Simona a „stors” o singură minge de break, deși, la Stuttgart, în fața unei sportive mult mai solide, își creease 19 astfel de ocazii.
Decizia Simonei Halep de a-l chema pe Darren Cahill la pauzele dintre game-uri este un bizară și prin prisma faptului că în sezonul american de hard i-au prins bine sfaturile lui Victor Ioniță. Halep a mai colaborat cu Cahill la Indian Wells și Miami, turnee la care a reușit să obțină două rezultate magnifice: titlul de campioană, respectiv semifinală, dar de fiecare dată cu sprijinul indicațiilor tactice oferite de Ioniță între game-uri.
Victor Ioniță a însoțit-o pe Simona Halep la toate cele trei turnee câștigate în 2015: Shenzhen, Dubai și Indian Wells. Fostul antrenor al Soranei Cîrstea s-ar putea simți trădat, după ce constănțeanca l-a chemat pe Darren Cahill pentru sfaturi la Madrid
După jocul dezastruos de la „Caja Magica”, Simona, care poate pierde locul 2 WTA în această săptămână, a lăsat de înțeles că mentalul și jocul tactic au fost cauzele înfrângerii: „Pe zgură mă simt bine întotdeauna, m-am antrenat bine zilele trecute, deci nu e o problemă că nu simt jocul. Încerc să o iau de la capăt, să fac lucrurile să fie bine, să gândesc pozitiv, pentru că am de ce. A fost greu să gestionez situația asta, îmi doream să repet rezultatul de anul trecut, cum am mai spus, dar m-am gândit prea mult la asta și de aceea am fost un pic blocată mental. Probabil că e bine să învăț multe din meciul acesta”, a declarat Simona pentru Digisport.
Pentru Simona Halep urmează alte două turnee importante, ambele pe zgură: Roma (11-17 mai) și Roland Garros (19 mai – 7 iunie).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER