ANALIZĂ‚ | Simona Halep a luat două decizii care îi prăbușesc jocul pe zgură. Cum s-a întors împotriva ei absența din Fed Cup și motivul pentru care a greșit din nou tactica la Madrid
Simona Halep (2 WTA) era văzută de specialiști drept jucătoarea care va domina sezonul de zgură, dar ultimele două meciuri au dat peste cap calculele hârtiei. Faptul că Simona a suferit două înfrângeri consecutive (5-7, 7-5, 2-6 cu Caroline Wozniacki, în semifinale la Stuttgart și 6-7, 3-6 cu Alize Cornet, duminică, în primul tur la Madrid) ridică un mare semn de întrebare pentru turneul de Grand Slam de la Roland Garros (19 mai – 7 iunie). Alarmant este însă faptul că Simona a intrat în această criză din cauza unor decizii strategice greșite, nedemne de o jucătoare aflată pe a doua treaptă a ierarhiei mondiale.
Halep nu a mai pierdut două meciuri consecutive pe zgură din luna mai 2013: 6-3, 6-0 pentru Williams, în semifinale la Roma, și 3-6, 6-2, 6-2 pentru Navarro, în primul tur la Roland Garros. Simona era la acea vreme mai slab poziționată cu 57 de locuri în clasament și nu se putea lua în discuție o criză mentală și tehnico-tactiă, la fel ca în 2015.
Site-ul oficial al turneului titreză după înfrângerea Simonei Halep la Madrid: „Cea mai mare surpriză a ediției din 2015”
1. Decizia de a nu merge la barajul cu Canada din Fed Cup s-a întors împotriva ei
Simona Halep a decis împreună cu stafful ei să absenteze de la meciul disputat de România la Montreal, în perioada 18-19 aprilie, iar asta a scos-o din ritm. Deși barajul era de o importanță istorică, accederea în Grupa Mondială după o pauză de 23 de ani, Halep s-a gândit că e mai bine să-și încarce bateriile pentru turneul de la Stuttgart, care pentru ea a început pe 22 aprilie. Asta în condițiile în care a doua jucătoare a lumii s-ar fi putut recupera în cele trei zile libere, iar jocurile din Canada ar fi montat-o mental pentru duelurile aprige de pe zgură. Într-o situație aemănătoare se află și Monica Niculescu (62 WTA), cealală reprezentantă a României care s-a destabilizat după ce a „sărit” peste Fed Cup: eleva lui Călin Ciorbagiu a pierdut în primul tur la Praga (6-2, 2-6, 6-4 pentru Danka Kovinic, pe 28 aprilie) și în runda secundă a calificărilor de la Madrid (2-6, 7-6, 6-3 pentru Marina Erakovic, pe 2 aprilie).
Irina Begu și Andreea Mitu au mers la barajul cu Canada (3-2 pentru România), iar rezultatele bune au continuat pentru cele două
Ce s-a întâmplat cu jucătoarele care au evoluat în Canada:
Irina Begu (37 WTA), Andreea Mitu (102 WTA) și Alexandra Dulgheru (71 WTA) au dus o luptă aprigă la Montreal, pe care au câștigat-o cu scorul de 3-2. Respectiva experiență le-a prins bine primelor două, care au început excelent sezonul de zgură.
- Begu își continuă aventura la Madrid, după o evoluție entuziasmantă în primul tur al competiției patronate de Ion Țiriac: 7-6(6), 6-1 în fața niponei Kurumi Nara (55 WTA). Irina a acces între timp în turul trei (cea mai bună performanță a carierei la Madrid), profitând de abandonul nemțoaicei Andrea Petkovic (10 WTA), sportivă cu care trebuia să se dueleze luni.
- Mitu s-a calificat pentru prima dată în carieră pe tabloul principal al unui turneu Premier Mandatory, tot la Madrid: 7-5, 7-6(3) cu Alla Kudryavtseva (Rusia, 128 WTA) și 6-0, 7-6(5) cu Richel Hogenkamp (Olanda, 124 WTA), ambele victorii izbutite în calificări. Andreea a pierdut, duminică, în primul tur, în fața experimentatei Varvara Lepchenko (SUA, 30 WTA), scor 7-6(3), 6-4.
Dacă mergea în Canada, Simona s-ar fi echilibrat din punct de vedere mental, dar e drept că ar fi existat și o doză de risc, atât din punct de vedere fizic, cât și al reacomodării cu fusul orar.
- Dulgheru a avut urmări fizice după cele două partide de simplu pe care le-a disputat în Fed Cup. Alexandra, deși a făcut un meci tactic perfect, s-a retras în primul tur de la Madrid, la scorul de 2-6, 7-6(1), 4-0 pentru sârboaica Ana Ivanovic (7 WTA), din cauza unor crampe musculare.
2. Decizia de a-și ignora antrenorul a generat un haos din punct de vedere tactic
Halep a pierdut semifinala de la Stuttgart din cauza lacunelor tactice, acestea fiind induse de o atitudine superioară față de tehnicianul Ioniță. Wozniacki și-a chemat antrenorul pe teren, pentru a-i ridica moralul, în trei rânduri, în timp ce Victor a fost ignorat de Halep timp de trei ore. Astfel, Simona a mers pe o carte pierzătoare de la început până la „Game, set și meci”, neschimbându-și în niciun moment tactica: constănțeanca s-a concentrat mai mult pe plasamentul loviturilor, nu și pe forța acestora.
Halep a fost învinsă de Wozniacki al Stuttgart, deși daneza avea doar 10 victorii pe zgură în ultimiipatru ani, cu 34 mai puține decât Simona
E adevărat că Halep a găsit bine unghiurile terenului, dar e cunoscut faptul că Wozniacki are o capacitate de efort imensă. Daneza a ajuns la fiecare minge, a întors totul în celălalt teren, pentru ca Halep să-și consume energia, lucru care s-a văzut din plin în setul trei. Simona nu s-a aflat la un nivel înalt nici în ceea ce privește mentalul, irosind cu o ușurință debordantă mingile care îi ofereau șansa să rupă serviciul adversarei. Doar 4 break-uri din 19 șanse a realizat Halep, în timp ce Wozniacki s-a concentrat mult mai bine, convertind 6 mingi de break din 11 maximum disponibile.
Tactică greșită din nou: Halep și-a creat o singură minge de break pe zgură, în fața unei adversare modeste
În meciul pierdut duminică la Madrid, Halep a adoptat o tactică opusă celei de la Stuttgart, însă schimbarea n-a fost una potrivită din două motive: Alize Cornet (27 WTA) era de un calibru inferior Carolinei Wozniacki (5 WTA), iar românca a uitat că joacă pe zgură, încercând să termine punctele după doar 2-3 schimburi. O strategie care a dus la 38 de greșeli neforțate și care a „făcut-o mare” pe Cornet, franțuzoaica greșind neforțat de doar 25 de ori. În plus, finalista din 2014 a creat o tensiune la nivelul staffului, după ce l-a chemat pentru sfaturi pe Darren Cahill, antrenorul din echipa Adidas. Victor Ioniță, omul care a susținut-o moral la toate turneele din 2015, a fost în acest fel tratat ca un sparring-partner. Cahill a antrenat doi foști lideri mondiali, Andre Agassi și Lleyton Hewitt, dar se pare că mai are multe de învățat pentru a deveni un tehnician de top pentru circuitul feminin. Australianul și-a dat seama că Simona încearcă să închidă punctele neobișnuit de repede pentru un meci pe suprafață lentă, însă a fost prea puțin convingător în cele două pauze de odihnă la care a fost solicitat.
Darren Cahill i-a luat locul lui Victor Ioniță, însă n-a reușit să schimbe nimic în jocul Simonei Halep
„De fiecare dată când o împingi în exterior cu lovitura de dreapta reușind un bun progres în adâncime, ea scapă cu o «tăiată». De fiecare dată când lovește «tăiat» cu dreapta sau cu reverul, asigură-te că faci doi pași în față și iei mingea cu o mișcare amplă. De cinci sau șase ori ai pus-o în dificultate în defensivă, dar ea a revenit în punct. Servești foarte bine, mergi mai departe și totul e în regulă, ai destule șanse. Continuă să te miști, nu-ți fie frică să joci puncte lungi. Rămâi fermă pe lovitura de dreapta, nu-ți fie frică dacă ratezi mingea. Rămâi pozitivă, este echilibrat ca dracul”, a fost discursul lui Darren la 5-6, în prima manșă, după care a urmat un nou îndemn, la 2-1 în setul doi: „Doar una sau două scurte pe set… Când e timpul potrivit, nu când ești sub presiune, ci când ai timp la dispoziție. Îmi place acest «forehand cross»… Joacă fiecare punct, continuă să lupți!”
A reieșit o tactică din care Simona a „stors” o singură minge de break, deși, la Stuttgart, în fața unei sportive mult mai solide, își creease 19 astfel de ocazii.
Decizia Simonei Halep de a-l chema pe Darren Cahill la pauzele dintre game-uri este un bizară și prin prisma faptului că în sezonul american de hard i-au prins bine sfaturile lui Victor Ioniță. Halep a mai colaborat cu Cahill la Indian Wells și Miami, turnee la care a reușit să obțină două rezultate magnifice: titlul de campioană, respectiv semifinală, dar de fiecare dată cu sprijinul indicațiilor tactice oferite de Ioniță între game-uri.
Victor Ioniță a însoțit-o pe Simona Halep la toate cele trei turnee câștigate în 2015: Shenzhen, Dubai și Indian Wells. Fostul antrenor al Soranei Cîrstea s-ar putea simți trădat, după ce constănțeanca l-a chemat pe Darren Cahill pentru sfaturi la Madrid
După jocul dezastruos de la „Caja Magica”, Simona, care poate pierde locul 2 WTA în această săptămână, a lăsat de înțeles că mentalul și jocul tactic au fost cauzele înfrângerii: „Pe zgură mă simt bine întotdeauna, m-am antrenat bine zilele trecute, deci nu e o problemă că nu simt jocul. Încerc să o iau de la capăt, să fac lucrurile să fie bine, să gândesc pozitiv, pentru că am de ce. A fost greu să gestionez situația asta, îmi doream să repet rezultatul de anul trecut, cum am mai spus, dar m-am gândit prea mult la asta și de aceea am fost un pic blocată mental. Probabil că e bine să învăț multe din meciul acesta”, a declarat Simona pentru Digisport.
Pentru Simona Halep urmează alte două turnee importante, ambele pe zgură: Roma (11-17 mai) și Roland Garros (19 mai – 7 iunie).