ANALIZĂ‚ | Simona Halep, „big problem” nu doar cu „big hitters”. Simona a fost un pachet de nervi timp de două seturi și nu s-a putut calma
- Turneul de la Roma s-a încheiat sâmbătă pentru Simona Halep: Carla Suarez Navarro a avut nervii mai tari timp de două seturi și a răzbit, fără a juca mai bine decât a doua jucătoare a lumii, scor 2-6, 6-3, 7-5.
- Simona va intra pe tabloul de la Roland Garros cu doar cinci victorii pe zgură în sezonul european de primăvară și trei înfrângeri, un bilanț dezamăgitor pentru cea care în 2014 strângea a doua zestre de puncte pe suprafața roșie, după Maria Șarapova.
Simona Halep, jucătoarea care a câștigat primele trei meciuri la Roma lăsând adversarelor doar șapte game-uri, a apărut pe teren doar preț de șase game-uri sâmbătă, pe Centralul de la Foro Italico, împotriva Carlei Suarez Navarro. Simona cea care poate intra serios în calcule pentru trofeul de la Roland Garros a avut nevoie de șapte minute suplimentare de încălzire și adaptare la adversară, la joc și la condiții. Două game-uri, lovitura sa de dreapta a fost nesigură, indecisă. Odată calibrată arma principală, Simona a fost cu cel puțin o clasă peste Carla Suarez Navarro, surprinsă de micile ajustări de poziție ale agresivei Simona care pendula pe o fâșie de un metru și jumătate în apropierea liniei de fund a terenului.
În acest interval de 29 de minute al primului set, Simona a controlat meciul, a avut încredere – totul pornind de la un procentaj uriaș la primul serviciu: opt din zece puncte începute cu prima minge. Surprinzător însă, serviciul, prin procentajul la prima minge, „vinovatul de serviciu” pentru Simona de regulă, nu a fost deloc răspunzător pentru ceea ce a urmat.
Statistica primului set
Colapsul din jocul Simonei a fost auto-provocat. Navarro a profitat
Carla Suarez Navarro a primit o „porție de vorbăraie” de la antrenorul său. Între seturi. Simona Halep, nu. A doua jucătoare a lumii a revenit pe teren în primul game cu o turație în minus, asta chiar dacă pe tabelă, a punctat cu break. Game-ul câștigat la retur a venit pe ezitarea ibericei, Simona având propriile mingi ratate fără a fi supusă unei presiuni excepționale. Navarro nu a accesat brusc un nivel stelar de joc, ci a fost cvasi-constantă. S-a văzut prin felul în care s-a încheiat punctul, dar mai ales pe fața Simonei Halep. Constănțeanca a dat drumul monologului cu sine, a dus mâna spre tâmplă.
Serviciul Simonei a devenit vulnerabil, însă nu pentru că Simona ar fi jucat brusc numai cu al doilea. Din contră, statistica arată că din punctul ăsta de vedere, Simona a servit din ce în ce mai bine de la set la set: de la 80%, a ajuns la 86%, apoi la 88% în setul trei. La capitolul eficiență însă, lucrurile au mers în jos.
Statistica setului doi: lipsesc greșelile neforțate – 24 în dreptul Simonei. Grosolan calculând, șase game-uri
Statistica setului trei. Per total, Simona s-a apropiat de 40 de greșeli neforțate venite de pe partea de forehand
Problema Simonei a venit în schimburile de mingi. Halep a avut în față o jucătoare care a alergat la fel de mult ca ea, poate chiar cu un plus și față de primul set, a pierdut câte puțin la poziționare.
Halep a descoperit că dincolo de problemele arhi-cunoscute pe care le are în fața unor jucătoare înalte, cu lovituri puternice, din categoria „big hitter”, are probleme și în fața unei jucătoare „în oglindă”: care muncește, aleargă iar astăzi i-a dat lovituri fără ritm Simonei.
Răspunsul constănțencei a fost de a forța mai mult cu fiecare lovitură iar asta nu a funcționat astăzi. Simona a riscat cu veniri la fileu, mingile au continuat să iasă afară și cu cât mingea ratată era mai la îndemână, cu atât frustrarea ei se amplifica.
Din momentui în care a simțit că jocul său o ia în jos, Simona nu a reușit să se calmeze niciun moment. S-a certat, s-a lamentat, a mai reușit câte o loviutră bună – dar nici aceea nu a mai mulțumit-o pe deplin. Navarro a sesizat imediat și a dat mai convinsă mingea înapoi. A fost constant dirijată de antrenorul Xavier Budo: „mai mult cross, mai ia și tu inițiativa!” Simona a mizat pe atacul pe rever. Forehand versus reverul ibericiei, duel de cross-uri pe rever. Nu a făcut suficient de multe ravagii. Dar a refuzat să cheme antrenorul, fie pe Ioniță, fie pe Cahill. Martina Navratilova a punctat imediat faptul că acest lucru s-a văzut, că Simona a avut nevoie de un sprijin. Mai mult, Simona a avut meciul în mână, dar s-a blocat la 5-4, brațul i s-a încordat și loviturile relativ simple, pe care le reușise mai devreme, nu au mai intrat.
Meciul de la Roma a fost un caz rarisim în cariera Simonei Halep în ultimii ani: Simona nu a mai gestionat bine aceste momente decisive, pe muchie. La limită, se poate spune că ar fi clacat.
La Indian Wells și Dubai, Simona s-a impus tocmai pentru că a avut mereu mai mult calm în momentele decisive. Acum, Simona intră în cursa pentru cel mai important trofeu fără să fi avut un meci strâns gestionat într-un mod just, iar asta costă de regulă în fazele superioare.
Parcursul Simonei Halep la turneul de la Roma
- Turul 1 – bye
- Turul 2 – Halep – Riske 6-3, 6-0
- Optimi – Halep – Venus Williams 6-2, 6-1
- Sferturi – Halep – Dulgheru 6-1, 6-0
- Semifinale – Suarez Navarro – Halep 2-6, 6-3, 7-5