Andy Murray spune public ce gândește toată lumea după scandalul supendării rușilor pentru dopaj de stat: „Nu e doar problema Rusiei sau a atletismului. Conducătorii trebuie să decidă până în ce punct vor să lupte împotriva dopajului”

  • Scandalul de dopaj care vizează Rusia și atletismul din țara lui Vladimir Putin a adus săptămâna trecută două sancțiuni drastice pentru țara care s-a aflat între primele trei națiuni, ca medalii, la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice (mai puțin 2012): ridicarea licenței laboratorului din Moscova – marți și suspendarea Rusiei din toate întrecerile de atletism pe o perioadă nedeterminată, decizie care în acest moment scoate atleții ruși din întrecerea olimpică din 2016, de la Rio.

  • În același timp, scandalul în care Rusia este acuzată că a practicat dopajul organizat și a distrus peste 1.400 de teste ale atleților săi, pentru a-i proteja, a provocat reacții pe toate meridianele, întrebările jurnaliștilor despre doping, lupta antidoping și credibilitatea programelor de luptă împotriva fraudei fiind nelipsite la întâlnirea cu sportivii de top.

Jucătorii trebuie să aibă sentimentul că vor fi testați. Este foarte important. putem face mai mult. De fiecare dată când joci un sfert de finală, unde sunt bani mai mulți și puncte mai multe, ar trebui să știi că te așteaptă un control antidoping. Ar fi clar și simplu. Și cred că testele ar trebui păstrate mai mulți ani. Ca să bage frica în indivizi. Așa îi ținem departe pe toți de orice gând idiot. Sunt zi de zi surprins, când ies de pe teren și mă întreb: hei, unde sunt tipii de la antidoping? Nu înțeleg cum uneori se întâmplă să câștigi turnee consecutiv și să nu fii testat„, a declarat, vizibil iritat, Roger Federer, cel mai titrat tenismen în turneele de Mare Șlem și considerat, nu de puțini, cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor.

Așii tenisului calificați la Turneul Campionilor, desfășurat la Londra în perioada 15 – 22 noiembrie, au fost provocați să analizeze lupta antidoping în sportul alb. Roger Federer a fost cel mai vehement, declarațiile sale fiind preluate cu precădere de publicația franceză L’Equipe. Nu a fost însă singurul. Rafael Nadal și-a completat rivalul: „Din punctul meu de vedere, ar fi minunat ca rezultatele testelor antidoping să fie 100% publice. Întrebați – sunt controale suficiente sau nu? – asta pentru că nu știți exact câte teste am făcut eu, sau câte teste a făcut Roger. Dacă ITF-ul decide la un moment dat ca aceste informații să fie publice, atunci nu se va mai vorbi despre asta atât de mult. Toată lumea va ști exact câte teste ai făcut„, este convins ibericul.

Murray, testat mai mult ca niciodată în 2015

Andy Murray susține la rândul său ideea măririi numărului de controale antidoping. „Ceea ce s-a întâmplat în Rusia este cu adevărat rău, dar nu cred că este doar problema Rusiei sau a atletismului„, a punctat actualul număr 2 mondial, campion olimpic pentru Marea Britanie în 2012. „Forurile de conducere sunt cele care trebuie să decidă până la ce punct vor să lupte împotriva dopajului. Eu personal sunt în favoarea introducerii unui număr mai mare de controale. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Premiile în tenis sunt foarte ridicate și trebuie să ne gândim bine cât cheltuim în acest domeniu. Eu, personal, am fost controlat în acest an mai mult ca niciodată, între 20 și 30 de ori„, susține Murray, cel care va avea cel mai lung sezon dintre jucătorii de top, el urmând să evolueze după Turneul Campionilor și în finala Cupei Davis.

Liderul mondial Novak Djokovic, cel care în prezent are o serie fabuloasă de 14 finale jucate în ultimele 14 turnee în care a luat startul, este mulțumit de eforturile pe care șefii tenisului le fac pentru a combate dopajul, și este singurul membru al „Big Four” care cere mai multă libertate, atunci când este vorba de extrasezon. „Cerințele privind cunoașterea în permanență a locului în care ne aflăm cred că sunt exagerate. Sezonul de tenis este lung, știu unde să ne găsească. Când ești în intersezon călătorești mult, din oraș în oraș, și este destul de greu să te descurci cu foaia de raport”, a punctat sârbul. 

3.529 de teste antidoping au fost realizate de ITF în 2014: 1.925 în circuitul ATP, 1.604 în circuitul WTA, potrivit unui raport dat publicității de forul mondial în luna februarie a acestui an

  • Primele 15 jucătoare din circuitul feminin și primii 15 jucători din circuitul masculin au fost ținuți sub observație atentă, fiind supuși unui minim de șapte teste în afara competiției în 2014, potrivit aceluiași raport ITF.
Publicat: 16 11. 2015, 13:53
Actualizat: 16 11. 2015, 13:54