Anii și motivația | Povestea săptămânii: 10 de știut despre Amanda Anisimova, fata pe care planeta tenis o descoperă cu uimire la Indian Wells. Mentorii celebri, clipele teribile care o apropie de Andy Murray și o replică tăioasă pentru președintele Statelor Unite
În 2018, turneul de la indian Wells este o scenă pe care strălucesc în lumina reflectoarelor câteva jucătoare foarte tinere. Trei dintre cele opt tenismene ajunse în optimi pe jumătatea superioară a tabloului nu au împlinit încă vârsta maturității conform legilor americane (21 ani) și nu ar avea voie să sărbătorească cu șampanie un eventual succes la Indian Wells.
Ce le leagă aceste patru adolescente? Tinerețea, jocul extrem de pozitiv, agresivitatea pe teren și faptul că, până acum, și-au zdrobit adversarele la BNP Paribas Open: niciuna dintre aceste fete nu a cedat set în drumul spre ‘optimi’.
- Marketa Vondrousova (54 WTA, 18 ani) este o mare promisiune a Cehiei. A trecut cu 6-2, 6-2 de primul tur și americanca Madison Brengle, apoi a produs surpriza, eliminând-o pe favorita 11, Johanna Konta, scor 7-6(5), 6-4, iar în turul trei a câștigat duelul cu o altă exponentă puternică a generației ’98-’99, Aryna Sabalenka (19 ani, 63 WTA) – scor 6-2, 6-2.
- Japoneza Naomi Osaka (44 WTA, 20 ani) a legat victorii în fața unor staruri de prim rang în circuit: a debutat cu victorie în fața Mariei Șarapova, scor 6-4, 6-4, a eliminat-o apoi pe Agnieszka Radwanska – cu 6-3, 6-2 și a reușit să își mențină concentrarea pentru a o învinge, în turul trei, și pe americanca Saschia Vickery – 6-3, 6-3.
- Amanda Anisimova are doar 16 ani și nu a pierdut în niciun meci mai mult de șase game-uri: 6-2, 6-2 cu Pauline Parmentier în primul tur, apoi 6-4, 6-1 cu a 23-a jucătoare a lumii – Anastasia Pavlyuchenkova și, cel mai mare șoc de până acum al turneului – 6-2, 6-4 în fața numărului 9 WTA, Petra Kvitova, o jucătoare care nu mai pierduse de 14 meciuri în circuit.
Amanda se detașează în acest trio de tinere talentate. Dincolo de victoriile frumoase de pe teren, Anisimova are și o poveste interesantă. Iată ce trebuie să știți despre ea:
1. Este campioana în exercițiu de la US Open, în competiția rezervată junioarelor
Anisimova a dat prima lovitură majoră a tinerei sale cariere atunci când s-a calificat în finala turneului de la Roland Garros, înainte de a împlini 15 ani! În 2017, la US Open a ridicat trofeul deasupra capului, la capătul unei finale sută la sută americane, câștigată în fața lui Coco Gauff, cu doar două game-uri pierdute. Per total, în întreaga competiție de la New York, Anisimova nu a cedat set în drumul spre trofeu.
2. S-a născut la New Jersey, dar părinții sunt ruși
Amanda pare o veritabillă urmașă a Annei Kournikova, cu părul blond și trăsături fizice similare. Amanda s-a născut la câțiva ani după ce părinții săi, de origine rusă, se stabiliseră deja peste ocean. Tatăl, Konstantin, este principalul său antrenor.
3. Primul pariu de cursă lungă al antrenorului care a dus-o în top pe Bouchard?
Amanda are deja un mentor ilustru, în persoana americanului Nick Saviano. Tehnicianul în vârstă de 61 de ani a fost omul care a construit practic cărămidă cu cărămidă cariera lui Gennie Bouchard, atingând punctul maxim în 2014 – cu finala jucată la Wimbledon. Declinul canadiencei a început după ce s-a despărțit de omul care îi fusese alături o viață întreagă.
Imediat, Saviano a obținut un nou contract și a lucrat, pentru scurt timp, cu Sloane Stephens., iar acum trasează liniile generale pentru Amanda.
4. Joc complet: ‘Nu am o lovitură favorită’
Amanda Anisimova a vorbit pe larg la Indian Wells despre jocul său: „Nu am o lovitură favorită. Lumea îmi spune că încep bine punctul, iar pe teren chiar simt că nu am niciodată o zi proastă când vine vorba de serviciu. Dar cred că loviturile mele sunt toate destul de bune și cam la același nivel. Sutn agresivă și îmi place să intru devre în minge. Și cred că, de multe ori, adversarelor le este dificil să gestioneze forța loviturilor mele„
5. Secretul: ședințele de antrenament în care l-a avut sparring partener pe omul de încredere al fraților Bryan
Tenisul american oferă multe oportunități de dezvoltare tinerilor jucători. Anisimova a fost primită cu brațele deschise în familia sportului alb, antrenându-se adesea alături de Max Fomine. Chiar dacă numele nu este la fel de cunoscut precum Mouratoglou sau Cahill, rezultatele lui Fomine sunt fantastice, el fiind omul din umbră al celor mai de succes jucători de tenis din istoria probei de dublu, Mike și Bob Bryan.
6. La Indian Wells, a câștigat primul meci pe un tablou principal la nivel WTA
Deși mai învinsese de două ori o jucătoare din prima sută mondială, Amanda Anisimova a reușit la Indian Wells prima victorie pe tabloul principal al unui turneu WTA.
7. A trecut prin momente cumplite la școală, la fel ca Andy Murray
Andy Murray era la ore, alături de fratele său Jamie, atunci când școala sa din Dunblane a fost ținta unui atac armat. Britanicul a vorbit de multe ori despre acel incident, în care, din fericire, nu a fost rănit. Amanda Anisimova are de spus o poveste similară: are o bună prietenă care este elevă la Marjory Stoneman Douglass High School, în Parkland, Florida – acolo unde a avut loc un teribil atac la începutul acestui an.
17 persoane și-au pierdut viața în atacul declanșat de un tânăr de 19 ani, fost elev la școala respectivă
8. De aceea, la 16 ani, Amanda are un mesaj dur pentru președintele Statelor Unite, Donald Trump
„Cred că armele ar trebui interzise. Asta este părerea mea, am scris și pe Twitter. Clar, este nevoie de legislație mai severă în această privință. Și nu cred că a da arme profesorilor în școli este o idee bună. Cred că ar trebui să le eliminăm complet”, a transmis Amanda la conferința de presă de la finalul meciului cu Petra Kvitova.
9. Clipa pe care nu o va uita niciodată
Senzația pe care Amanda nu o va uita niciodată este aceea din timpul încălzirii de pe Stadium 1, premergătoare meciului cu Petra Kvitova. „Mă uitam puțin în jur în timpul încălzirii, pentru că erau atât de multe ecrane tv. Mă vedeam pe acele ecrane uriașe și nu eram deloc obișnuită cu asta. A fost pentru prima dată. Și am încercat din răsputeri să rămân concentrată„, a povestit Amanda.
10. Duel de la înălțime cu Karolina Pliskova
În ‘optimi’, cea mai tânără jucătoare ajunsă în turul 3 la Indian Wells în ultimii 13 ani o va înfrunta pe Karolina Pliskova, numărul cinci mondial. Americanca măsoară 1,80 m, în timp ce Karolina este cu șase centimetri mai înaltă.
- Dacă Anisimova trece de Pliskova, va juca împotriva învingătoarei meciului dintre Naomi Osaka și Maria Sakkari. Adversara din semfiinale va fi dată de secțiunea de tablou dominată de Simona Halep.