Antrenorul Soranei Cîrstea s-a încumetat să-l analizeze pe noul colaborator al Simonei Halep: „N-am mai întâlnit pe nimeni ca Patrick Mouratoglou!” EXCLUSIV

Patrick Mouratoglou, francezul de origine greacă angajat de Simona Halep, a avut un rol important în dezvoltarea multor tenismeni, între care se numără și Adrian Cruciat, antrenorul Soranei Cîrstea.

Victor Hănescu și Adrian Cruciat sunt singurii români cărora noul antrenor al Simonei Halep, francezul de origine greacă Patrick Mouratoglou, le-a schimbat cariera de tenismeni.

Cruciat are numai cuvinte de laudă pentru Mouratoglou: „Un motivator deosebit. Evident că este și un antrenor de clasă mondială și este o combinație rară. Sunt puțini oamenii care le au pe amândouă la superlativ”, a spus antrenorul Soranei Cîrstea pentru ProSport.

Antrenorul Soranei Cîrstea s-a încumetat să-l analizeze pe noul colaborator al Simonei Halep

Adrian Cruciat a rememorat experiențele de la Academia Patrick Mouratoglou: „Pe vremea când eram junior, aveam 16 ani, el (n.r. Mouratoglou) avea un agent care venea la turneele de juniori. Eu jucasem foarte bine în anul respectiv, pierdusem in semifinale la Campionatul European, dar eram locul 1 ETA, Tennis Europe cum ii zice acum. Agentul respectiv a fost foarte insistent și am fost, pentru inceput două săptămâni la un stagiu de pregătire în vacanța de vară. Apoi, am fost de câteva ori, tot așa, câteva săptămâni, încet, am prins gustul. Mi-am dat seama ca se face o treaba foarte bună acolo la Academia Bob Brett, ii zicea”.

Știut fiind că Mouratoglou este fiul unui armator miliardar de orgine greacă, este clar ca Bob Brett se baza pe francez ca sursă de finanțare, logistică și infrastructură, în condițiile în care antrenorul australian isi extinsese rețeaua de academii la San Remo, în timp ce îl antrena pe Goran Ivanisevic, care pierduse primele lui două finale la Wimbledon: „Îl consideram ca fiind proprietarul academiei pentru că așa se purta. Era manager general. Eram foarte puțini sportivi, între 8 si 10. Mai venea, din când în când, Ivanisevic cu Bob Brett dar în rest eram mai mult juniori. Asta încerca Patrick să facă la vremea respectivă, să crească niște juniori. Era Mario Ancic, eu, mai erau cativa jucatori francezi. Un an mai tarziu a venit Bagdathis. Practic, cu Bagdathis a reusit primul lui produs, prima poveste de succes”, a adăugat antrenorul Soranei Cîrstea.

„N-am mai întâlnit pe nimeni ca Patrick Mouratoglou! în mai mult de 25 de ani!”

Cruciat era intre cei mai tari 8 juniori ai lumii (Catalin Gârd și Edina Gallovitz erau alți doi romani selectionati de ITF) și făcea parte din echipa de elită a Federației Internaționale de Tenis care ii garanta toate cheltuielile la cele patru Grand Slam-uri și alte turnee individuale: „Cu Patrick am avut de foarte multe ori ocazia să discut ‘face-to-face’ atunci. Este una dintre persoanele care m-a marcat cel mai mult de-a lungul timpului și, mai ales, când am început să antrenez, gândidu-mă, în urmă, cât de bun motivator era deși, pe vremea aceea, nu făcea munca propriu-zisă pe teren.

Nici nu știam că este antrenor, îl consideram manager sau agent. Tot ce mișca în bază, el știa! Absolut tot ce se întampla la antrenament, ce a mers, ce nu a mers. La final de zi își găsea timpul să vină la fiecare să spună: ‘Uite, ți-a mers foarte bine backhand-ul, la vole a scârțâit puțin. Sigur, mâine o să meargă mai bine!’. Era partea asta de a motiva sportivii, a fost ceva la superlativ. N-am întâlnit pe nimeni asemănător lui în mai mult de 25 de ani”.

Adrian Cruciat regretă că l-a refuzat pe Patrick Mouratoglou

Pregătit de Ivan Molina – angajat al Federației Internaționale de Tenis, partener de dublu al Florenței Mihai, alături de care a jucat finala de dublu-mixt de la Roland Garros 1977, actualul antrenor al Soranei Cîrstea a refuzat banii oferiți de Mouratoglou, care i-a propus să îi fie și manager:

„A fost, cu siguranță, greșeala carierei mele că nu am ales să dau curs ofertei pe are am primit-o de la el deși simțeam că este direcția de tenis care mi se potrivește ca o continuare a ceea facusem eu până la acea vârstă la juniori. Am ales o altă cale, la Federația Spaniolă, a fost o mare greșeală. Poate singurul lucru pe care-l regret, însă, asta-i viața! Cine era acolo nu plătea absolut nimic, ba dimpotrivă, i se oferea. Era un deal prin care el sa susținea o parte din cheltuieli, evident, semnând un contract pe viitor în care urma sa fie legat de el, prin contract”, a mai povestit Adrian Cruciat pentru ProSport.

Publicat: 11 04. 2022, 18:29