Ion Țiriac are rezervată, pe viață, o lojă cu 6 locuri, la Madrid Open, cel mai mare turneu din istoria Spaniei, care nu ar fi existat fără ca miliardarul român să nu fi adus de la Stuttgart licența unui concurs comparabil ca organizare cu un „Grand Slam”.
Fără a mai fi proprietarul „Open-ului” Spaniei, organizat la „Caja Magica”, arenă unică în Europa, cotată acum la 1 miliard de euro, Ion Țiriac a pilotat, special până la Madrid, pentru o zi unică pentru el.
Atât Simona Halep, cât și Rafael Nadal au jucat pe zgură la turneul spaniol, după accidentări suferite, coincidență, la același turneu de la Indian Wells. La turneul de la Madrid, Simona Halep are cele mai tari rezultate la un concurs WTA din carieră (2 titluri, 4 finale), dar a fost eliminată, în acest an, în „sferturi” de Ons Jabeur (3-6, 2-6).
Dacă Halep a avut ruptură musculară la coapsa dreaptă, Rafa Nadal a jucat la Madrid pentru prima dată după ce și-a fracturat o coastă în finala turneului californian supranumit „al 5-lea Mare Șlem”.
Manolo Santana a fost asul din mâneca lui Ion Țiriac când românul a mutat, exact acum 20 de ani, turneul „Masters Series” de la Stuttgart la Madrid. Santana l-a convins pe primarul Madridului de la acea vreme, Jose Maria Alvarez del Manzano, să investească într-o arenă pe care spaniolii intenționau să o folosească la o ediție a Jocurilor Olimpice la care au candidat.
„Turneul acesta nu este numai cel mai tare din Europa ca WTA și ATP după „Grand Slam”, dar este al doilea eveniment major anul din Spania după clasicul Real Madrid – Barcelona”, a spus Ion Țiriac pentru ProSport.ro.
Ce nu spune Ion Țiriac este că prietenul lui, Florentino Perez, nimeni altul decât președintele Realului, a construit „Caja Magica” prin una dintre firmele lui:
„Astăzi sunt ca spectator aici, am vândut licența turneului (n.r. 390 de milioane de dolari), dar Spania rămâne pentru totdeauna pe cartea mea de vizită. Lumea s-a oprit în loc acum doi ani și mai bine, dar acest turneu este mai tare ca niciodată. Și are cele mai ieftine bilete de intrare din lume!”, a spus euforic fostul mare jucător român, care a avut curajul să ia turneul Germaniei unde îl avea ca „prieten la cataramă” pe Gerhard Schroeder, cancelarul german care i-a pus la dispoziție un land întreg ca să facă ”Turneul Campionilor” la Hanovra.
Nimeni nu a știut însă ca Ion Țiriac a fost invitatul special al văduvei regretatului Manolo Santana, Claudia Rodriguez, la ceremonia organizată, imediat după meciul câștigat de Nadal cu Kecmanovic, în memoria celui care a fost directorul „Madrid Open” până la moartea sa, din decembrie 2021.
12.000 de spectatori au fost impresionați când a 4-a soție a lui Manolo Santana, ultima, l-a luat de mână pe Ion Țiriac înainte să izbucnească în lacrimi când i-a fost dăruită placheta în numele primului tenisman spaniol din istorie învingător la „Wimbledon”.
Este festivitatea care a încheiat seria ceremonialelor dedicate lui Manolo Santana la „Caja Magica” unde Majestatea Sa, Regele Spaniei, Felipe VI-lea, a depus o coroană de flori.
Înaintea finalului festivității, Rafa Nadal l-a salutat, îmbrățișat și a stat de vorbă cu Ion Țiriac: dacă la meciul lui Halep, Țiriac a ajuns în lojă la 2-1, cu break pentru Simona, în primul set cu Ons Jabeur și nu a mai rezistat să stea după 4 ghemuri pierdute consecutiv de româncă, la partida lui Nadal cu Kecmanovic, nici ploaia nu l-a făcut pe miliardar să părăsească „Centralul” de la „Caja Magica”, nici măcar atunci când ploaia îl uda iar acoperișul urma a fi tras, timp de 10 minute, pentru a continua duelul spaniolului cu protejatul lui Novak Djokovic.
Două execuții magice ale lui Nadal au relevat trăirea umană, mereu ascunsă, a lui Ion Țiriac: atât de fascinat a fost ex-proprietarul „Open-ului” madrilen încât a aplaudat loviturile spaniolului așa cum nu a mai fost văzut să o facă, pe o arenă de tenis, de la finala câștigată de Simona Halep cu Serena Williams, la „Wimbledon”, în 2019.
În permanență, Țiriac a comunicat vizual cu apropiații lui Nadal aflați într-o lojă din apropierea lui, fie cu Carlos Moya, fie cu Carlos Costa, antrenorul, respectiv managerul lui Rafa:
„Era foarte tânăr când l-am văzut contra lui Alex Corretja, la prima ediție a Madrid Open, organizată de mine. Rafa nu este acum doar un campion din tenis, din sport. Este un model uman. A rămas mereu cu picioarele pe pământ, modest. Este unic. Altul nu va mai veni după el. Nu mă tem pentru Spania atât timp cât o țară a dat un monument ca Nadal”, spune Țiriac care nu s-a ferit să le spună spaniolilor că mereu Carlos Alcaraz va fi comparat cu Nadal.
Ce n-a mai spus Țiriac este că trebuie să ai curaj să încerci o asemenea comparație. Culmea este că visul suprem al lui Ion Țiriac la Madrid a fost ca turneul să se joace pe zgură albastră, iar Nadal a fost cel mai mare dușman al proiectului pe care românul a vrut să îl folosească ca să schimbe tenisul:
„Zgura albastră a fost cel mai bun lucru pe care l-am fi putut face. Am avut ghinionul că, în acel an, apa care curge pe lângă terenurile de aici (n.r. râul Manazanares), de la „Caja Mágica”, s-a infiltrat și a făcut suprafața de joc mult mai alunecoasă. Dar, din cele 170 de țări în care turneul a fost televizat, 145 au răspuns că mingea arăta cu 30% mai bine pe albastru decât pe zgura roșie.
Sper ca, într-o zi, zgura pentru care am plătit cercetători adunați din lumea întreagă, să devină realitate în tenis. Albastrul este deja folosit din ce în ce mai mult în atletism. Face sportul mai atractiv. Mai vizibil”, nu se ferește Ion Țiriac să-și poarte dezamăgirea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER