„Are biomecanică stelară”, „lovituri simple și fluide” de la care orice jucător ar putea învăța. Dincolo de euforia de acasă, Marius Copil a smuls predicții pozitive și extrem de încurajatoare de la americanii care prezintă imaginea de ansamblu a tenisului
Parcursul lui Marius Copil de la Basel, de săptămâna trecută, a adus euforia în tenisul românesc și în România, fiind cea mai importantă performanță notabilă la nivel ATP din ultima decadă. Entuziasmul și emoția au însoțit cele două victorii ale arădeanului în fața fostului campion de la US Open – Marin Cilic și a lui Alexander Zverev, evoluția sa din finala cu Roger Federer, dar și urcarea pe poziția 60 ATP.
Marius Copil a atras însă atenția și la nivel internațional, iar jurnaliștii proiectului american Tennis with an Accent au tras propriile concluzii, măgulitoare pentru jucătorul român.
Nick Nemeroff începe prin a remarca talentul jucătorului antrenat de Andrei Pavel, apoi afirmă că Marius are „biomecanică stelară, un serviciu exploziv și poate avansa în teren consistent și eficient„. Totodată, acesta afirmă că „mulți jucători și-ar putea îmbunătăți loviturile dacă ar analiza dreapta, reverul și serviciile lui Copil„, loviturile sale fiind „simple și fluide, dar mai ales repetabile„. Slăbiciunea identificată de Nemeroff în jocul românului în vârstă de 28 de ani este deplasarea în defensivă, iar mesajul de încurajare – cât se poate de clar, lui Marius fiindu-i dat exemplul exploziei târzii a lui Stan Wawrinka, acum de trei ori câștigător la Grand Slam-uri.
Un alt colaborator al site-ului, Saqib Ali, își amintește că Marius i-a fost prezentat de un prieten „drept Roger Federer de România„. El afirmă că, în condițiile în care în 2018 s-a întâmplat de opt ori ca un jucător pornit din calificări să ajungă să câștige turneul, tenisul este într-un moment în care mulți jucători pot prinde o săptămână în care să se facă remarcați. Apoi, el atrage atenția că un verdict mai clar va putea fi dat după sezonul 2019, în care Marius Copil va avea asigurat de mai multe ori accesul direct pe tabloul principal la nivel ATP.
Matt Zemek pune accentul pe un alt aspect, explicând cel mai încurajator lucru după săptămâna de vis avută de Marius Copil. „A pierdut câteva meciuri extrem de strânse de-a lungul limitatei sale experiențe la nivel ATP. Victoria cu Cilic a fost bună, dar Marin nu este neapărat un super-performer la nivel ATP 500 și Masters 1000. Alexander joacă binișor și pare că în acest an nu a mai suferit de sindromul supra-epuizării după un început dur de an. Copil, după ce i-a învins pe Cilic și Zverev, își permite să spună că poate lega victorii importante (…) El poate gândi acum – pot replica acest succes, pot să o fac din nou„. Zemek atrage mai departe atenția asupra faptului că pentru un sportiv este crucial să „aibă dovezi palpabile că poate repeta succesul în zile diferite„, declarându-se mai departe „optimist în privința lui Marius, nu pentru că l-ar fi bătut pe Cilic sau pentru că a făcut finală, ci pentru că a învins doi jucători de top într-o săptămână – nu doar unul, acesta fiind motivul pentru care el poate fi capabil să urce și mai mult în 2019„.
Concluzia lui Zemek este promptă: „Nu anticipez semifinale și finale de turnee Masters sau Grand Slam-uri, dacă dacă va deveni un jucător constant de tur 3 la Slam-uri și de optimi la Masters-uri, atunci va aduna suficiente puncte și cecuri babane. Copil nu are nevoie de glorie. Are nevoie să încaseze cecuri substanțiale pentru început, în 2019, pentru a pune pasul mai ferm în circuit. Așa va fi capabil să spună – am reușit, mai profund”.
- Marius Copil a anunțat, prin intemediul conturilor de pe rețelele de socializare, că și-a încheiat sezonul după evoluția de la Basel, care l-a dus în Top 60 pentru finalul de an.