Statistica arată că Simona Halep are șanse minime de a câștiga în acest an primul său turneu de Mare Șlem. În anii 2000, nicio jucătoare care a triumfat la US Open nu a pierdut set în primul tur. Simona ar trebui să rupă această serie perfectă a acestui mileniu, pentru a se impune la Flushing Meadows în 2014, după ce a cedat setul de debut pe arena Arthur Ashe, împotriva americancei Danielle Collins (6-7/2, 6-1 6-2).
Un turneu de Mare Șlem, disputat de-a lungul a două săptămâni, oferă de regulă șanse mai multe la titlu unui jucător care reușește să îșl dozeze efortul și să își calculeze vărful de formă pentru partea a doua a turneului (a doua săptămână de concurs). De-a lungul celor șapte meciuri pănă la titlu, un jucător de top are timp să își găsească ritmul, dar și cel mai bun nivel, afirmă specialiștii tenisului. US Open-ul arată însă în istoria sa recentă că pe tărâm american s-au impus jucătoare care au reușit un parcurs foarte convingător de la primul meci.
De zece ani, campioana US Open-ului a pierdut cel mult cinci game-uri în primul tur
Ultimele zece ediții ale turneului de Mare Șlem american au fost împărțite de șase jucătoare: Svetlana Kuznetsova (2004), Kim Clijsters (2005, 2009 și 2010), Maria Șarapova (2006), Justine Henin (2007), Samantha Stosur (2011) și Serena Williams (2008, 2012 și 2013). Fiecare dintre ele a deschis seria celor șapte meciuri câștigate la US Open cu o victorie lejeră, în care adversarele lor au punctat timid pe tabelă – cu cel mult cinci game-uri. Chiar dacă parțial, acest lucru poate fi explicat prin clasamentul și valoarea jucătoarelor aflate de cealaltă parte a fileului, aceste rezultate țin în mare măsură de forma de moment a viitoarelor campioane.
Anul trecut, Serena Williams a zdrobit-o în primul tur, cu un incredibil 6-0, 6-1, pe Francesca Schiavone – un nume important din circuitul WTA, chiar dacă cele mai bune rezultate ale italiencei au venit întotdeauna pe zgură, acolo unde a și obținut primul și deocamdată singurul său titlu de Mare Șlem, în 2010, la Roland Garros. Din acest punct de vedere, Simona Halep nu are motive să acuze șocul unei trageri la sorți infernale: adversara în fața căreia a cedat un set, în tie-break, a disputat un singur meci în circuitul profesionist în ultimii doi ani de zile, înainte de a păși pe Arthur Ashe.
Simona, un turneu „Ã la Steffi Graf”? Au trecut 19 ani de când Graf pierdea primul set disputat la New York, în tie-break și apoi câștiga trofeul
Simona Halep ar putea să ia drept model turneul reușit de Steffi Graf în 1995. Simona nu împlinise încă patru ani, atunci când jucătoarea care a inspirat-o pe Sorana Cîrstea de-a lungul anilor se împiedica în primul tur, dar apoi revenea pentru a ridica trofeul deasupra capului, în 1995. Graf este ultima jucătoare care a reușit o astfel de performanță, fiind împinsă în decisiv, în primul meci, de Amanda Coetzer. Soția lui Andre Agassi a pierdut tot primul set și tot în tie-break – 6-7(1), 6-1, 6-4. La acea ediție a US Open-ului, germanca nu mai ceda decât un singur set, în marea finală, împotriva Monicăi Seleș (victorie 7-6/6, 0-6, 6-3 pentru Graf). Tenisul se afla însă într-o altă eră, schimburile de mingi aveau un alt ritm, iar jocul la fileu era o armă letală.
De-a lungul carierei, Steffi Graf a câștigat 22 de turnee de Mare Șlem
O șansă la un miliard: Mauresmo a câștigat primul Grand Slam după ce Henin a abandonat în finală din cauza unei gastro-enterocolite. Pierduse un set în primul tur
Cei mai optimiști fani ar putea spera într-o minune pentru Simona Halep, asemănătoare celei care „a lovit-o” pe franțuzoiaca Amelie Mauresmo în 2006. Actuala antrenoare a lui Andy Murray reușise performanța de a deveni lider mondial fără a se impune într-unul dintre cele patru turnee de Mare Șlem. În Australia, Mauresmo, a treia favorită a turneului, a început ezitant împotriva unei necunoscute chinezoaice Tiantin Sun, pe care a învins-o cu emoții, scor 4-6, 6-2, 6-2. Începând din optimi, împotriva celor mai dificili adversari, franțuzoiaca a avut baftă cât pentru o carieră întreagă: nu mai puțin de trei adversare s-au retras în meciurile lor directe cu tenismena din Hexagon. În optimi, Michaella Krajicek a renunțat la luptă după un singur set disputat, în semifinale Kim Clijsters s-a retras la jumătatea setului decisiv din cauza unei accidentări la gleznă, iar în finală Justine Henin a spus pas la debutul setului doi, din cauza unor probleme la stomac. Franțuzoiaca rămâne până în 2014 singura jucătoare de tenis care, în ultimii zece ani, a câștigat un turneu de Mare Șlem pe suprafață dură după un prim meci încheiat în decisiv.
Victoria franțuzoaicei Amelie Mauresmo la Australian Open reprezintă una dintre cele mai bizare triumfuri din tenisul actual
Halep, primul număr doi WTA care cedează set în primul meci în ultimii zece ani
Simona Halep s-a obișnuit să rupă serii în ultima vreme, cu performanțe pozitive – marcând borne interesante pentru tenisul românesc. Debutul său de la US Open 2014 însă nu se înscrie în această categorie, Simona punctând la capitolul premiere, dar în sens negativ. în ultimii zece ani, niciodată favorita numărul doi la câștigarea turneului nu a ajuns în setul decisiv în partida de debut. Iar din totalul de 40 de meciuri disputate de primele patru favorite la titlu în această perioadă în primul tur, doar cinci au avut nevoie de prelungiri. Jucătoarele care au disputat trei seturi în meciul de debut au ieșit rapid din turneu, de regulă în turul trei, excepția fiind Venus Williams, care, din postura de favorită trei, a câștigat încă un meci, oprindu-se în optimi de finală.
Cel mai bun rezultat al Simonei Halep la US Open este o optime de finală, fază atinsă în 2013. Simona a reușit în 2014 să își îmbunătășească cel mai bun rezultat în toate cele trei turnee de Mare Șlem încheiate: sfert de finală la Australian Open, finală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon.
Știai că avem o pagină de facebook în care discutăm doar subiectele centrate pe Simona Halep?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER