Arma secretă pe care Simona Halep o folosește pentru a reveni în TOP 10 WTA: cine este Mike James, britanicul născut în Kenya și licențiat în istorie în SUA! | EXCLUSIV

Tennis Internationals Mutua Madrid Open 2022 tennis tournament, Caja Magica stadium, Madrid, Spain - 04 May 2022,Image: 688651866, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
Vezi galeria foto - 5 poze

Noua armă secretă a lui Halep este un britanic născut în Kenya, licențiat în istorie în Statele Unite ale Americii: Mike James este analistul cu nu a lipsit de la antrenamentele Simonei după ce aceasta a semnat contract cu Patrick Mouratoglou.

Chiar dacă nu este angajatul lui Mouratoglou, mereu Mike James poate fi zărit purtând o șapcă cu însemnele academiei de tenis construită de francezul de origine greacă lângă Nisa, pe Coasta de Azur.

„Ți-ar plăcea să vezi meciul din loja mea?” este invitația pe care Halep i-a adresat-o lui Mike James ori de câte ori britanicul a asistat la antrenamentele dinaintea meciurilor Simonei la Madrid și acum, la Roma.

Arma secretă pe care Simona Halep o folosește pentru a reveni în TOP 10 WTA: cine este Mike James, britanicul născut în Kenya și licențiat în istorie în SUA! | EXCLUSIV

„Tu bei Red Bull?” l-a întrebat surprins, dar cu obișnuita „tușă de ironie”, Mouratoglou pe James în momentul în care preparatorul fizic al Simonei, Theo Cercel, i-a oferit o doză de băutură energizantă britanicului care are locul lui discret, dar strategic ales, la antrenamentele lui Halep: unghiuri de observație, liniile terenului vizualizate din diferite perspective în funcție de tema exercițiilor, modificări ale locului de urmărire pentru a „scana” mișcările efectuate de Halep, dar și plasamentul mingiilor ca lungime și efecte.

Antrenor licențiat de LTA (Federația Britanică de Tenis), James și-a creat propria companie, Sport Analytics, prin care revoluționează tenisul folosind analiza datelor computerizate: de la înregistrările video, britanicul îi predă lui Mouratoglou rapoarte de cercetare despre și cu Halep, studii comparative înainte și după accidentare, condiții de joc (suprafață, temperatură, umiditate, altitudine, mingi folosite în turneu) dar și detalii interpretative despre adeversară (lovituri, stil de joc, atuuri, puncte slabe, rezultate coroborate cu suprafața de joc, etc).

Mike James a ajutat-o pe Iga Swiatek să ajungă prima în lume

Halep a aflat că Mike James este armă folosită de Iga Swiatek ca să ajungă prima în lume: imediat după cucerirea titlului la Roland Garros 2020, poloneza a plătit cu „bani grei” analizele și rapoartele de cerecetare întocmite de britanicul care a învățat tenis pe un teren special construit de tatăl său la Langata, lângă Nairobi, acolo unde s-a născut și a crescut.

Swiatek a aflat că Mike James a fostul analistul folosit de antrenorul suedez Magnus Norman pentru ca Stan Wawrinka să cucerească titlurile de Grand Slam de la Roland Garros 2015 și Australian Open 2014.

„Sunt pe deplin conștient că poți face, uneori, mai mult rău decât bine cu analiza datelor” este revoltător de sincer Mike James care nu ascunde că probabil doar 20% din informațiile sale sunt transmise direct de Mouratoglou către Halep. Este grozav că eu ofer 100% din datele analizelor făcute iar antrenorul va filtra asta ața cum s-a întâmplat cu Swiatek.

La urma urmei, antrenorul este cu jucătoare 24 de ore/7 zile pe săptămână, o cunoaște, o pregătește. El este cea mai bună persoană care să transmită jucătoarei informațiile pe care i le pun la dispoziție.

Este cea mai bună cale. Când interacționam cu fostul antrenor avut de Iga (n.r. Swiatek a rupt contractul cu Piotr Sierzputowski după 5 ani de colaborare) era foarte relaxat fără ca eu să dau detalii sau să interpretez analizele făcute” nu a ascuns britanicul.

Cum arată programul săptămânal

O săptămână normală pentru Mike James și echipa jucătoarei cu care colaborează la un turneu ca cel de la Roma arăta astfel:

„Aștepți tragerea la sorți. Când aflu adversara, verific imediat baza de date, văd și vom informațiile despre aceasta. Dacă am deja unele detalii, creez raportul de cercetare. Dacă nu, instant accesăm videoclipurile cu adversara și codific sau etichetez statisticile pe care le adaug la baza de date. După aceea, va fi formulat un nou raport de cercetare” punctează James despre modul în care furnizează antrenorului posibile repere tehnico-tactice.

Mike James dezvăluie că depinde foarte mult de o jucătoare, cum este Halep, modul în care sintetizează informația mai ales că Simona vrea să își modifice stilul de joc, de fapt o adaptare la ceea ce este nou în tenisul feminin: agresivitate ca „să închizi” mai rapid punctul speculând orice slabiciune sau greșeală tactică a adversarei.

„Tenisul este foarte instinctiv și că există și alte domenii – precum psihologia sportului – care pot face diferența. Dar tenisul este și un joc în care tiparele se repetă. De cele mai multe ori aceste tipare sunt subconștiente. Nu uitați, dacă jucați singur tenis, atunci când sunteți sub presiune, probabil că faceți lucrul cu care vă simțiți cel mai confortabil. Când simțim presiune, facem lucruri care ne fac să ne simțim bine. Știm că atunci probabil vom reuși, mingea va ateriza în teren și vom câștiga partida. Prin urmare, eu nu fac decât să identific acest tip de informații pe care antrenorul le implementează în modul strategic al jucătoarei. Acest lucru  funcționează, de exemplu, în șapte din zece cazuri” dezvoltă James oportunitatea oferită ca analist.

„Tenisul nu este un joc video. Unii antrenori doresc doar câteva fragmente video care durează două sau trei minute, alții cer un raport complet al viitoarei adversare. Dar asta este treaba antrenorului. El o cunosaște cel mai bine pe jucătoare și, prin urmare, alege dacă ar trebui să ofere unul sau patru lucruri importante din raportul meu” precizează britanicul care, foarte rar, vine în contact cu jucătoarea.

„Există o inconsecvență cu datele dar și cu interpretarea lor. Ce este o eroare neforțată, ce este una forțată ? Deja în tenisul masculin jucătorii au deja iPad-uri, căști și posibilitatea de a comunica cu antrenorii. Antrenorii pot vizualiza datele în timp real, în timpul meciului iar în WTA tu, ca antrenor, ai voie să transmiți informații jucătoarei din tribună. Este vorba de tenis dependent de tehnologia momentului: vom măsura ritmul cardiac – așa cum se întâmplă în prezent în fotbal – și vom obține și mai multe informații despre nivelul de oboseală, impactul transpirației în setul decisiv” sunt argumentele pentru care Mike James crede că are asigurat un loc de muncă în tenisul viitorului.

„Mă descriu ca fiind lipiciul echipei”

„Mă descriu ca fiind lipiciul echipei” spunea James despre colaborarea cu Swiatek pentru care a prelucrat proiecte pe viteză de deplasare și reacție, mișcare în teren și așezare la minge.

„A fost încercarea de a-i construi jocul lui Swiatek. Ea s-a născut în 2001, are 21 de ani. Am văzut o mulțime de minuni în WTA cu jucătoare care au cucerit un Grand Slam (n.r. Ostapenko după finala cu Halep la Roland Garros 2017) iar apoi au dispărut din top 10. Nu asta se vrea cu Swiatek iar Iga a arătat că investiția în cercetare a făcut-o, în acest moment, imbatabilă” spune Mike James, britanicul care o poate ajuta pe Halep să redevină „Rafa Nadal din tenisul feminin”.

Mike James spune că totul depinde de interesul manifestat de o jucătoare ca Halep care vrea să își reconfigureze stilul în care face perfromanță: „Unii jucători dintre generația mai în vârstă cu care am lucrat în trecut nu erau intersați de datele mele ci numai antrenorii lor. Tinerii care fac furori în tenisul actual, Swiatek sau Alcaraz, văd aceste date pe care li le ofer ca un beneficiu. Va fi normalitate tenisului viitorului. (Aryna) Sabalenka, Ons Jabeur, Novak (Djokovic), mulți jucători au analizat aprofundat astfel de analize, informații”

 

Publicat: 09 05. 2022, 13:49