Lozul câștigător pe tabloul masculin a fost tras, pentru moment, de Novak Djokovic, sârbul scăpând de un duel foarte râvnit de fani încă de la tragerea la sorți, cu Roger Federer. La rendez-vous-ul cu câștigătorul din 2011 și 2015 a ajuns, în schimb, numărul 55 mondial, John Millman. La feminin, Lesia Tsurenko este ‘intrusa’, ajunsă în sferturi după un crâncen duel în optimi, în timpul căruia căldura a fost la un pas să o răpună încă din primul set. Sportiva de 29 ani de pe poziția 36 WTA se pregătește acum pentru un duel cu Naomi Osaka (cap de serie 20).
4 derby-uri în ‘sferturi’: se rejoacă singura finală de la masculin fără vreun membru ‘Big 4’ din ultimii 15 ani, finala de la Roland Garros, Serena Williams este cea mai eficientă jucătoare la serviciu la US Open – dar ce va face contra lui ‘Miss Ace?’, iar Sloane Stephens strigă deja-vu!
1. Sloane Stephens (#3) – Anastasija Sevastova (#18) dă start-joc în sferturi, marți, de la ora 19:00
Sferturile de pe jumătatea superioară de la feminin propun un scenariu similar: campioanele primesc un Challenger incomod.
Sloane Stephens este singura jucătoare care se descurcă de minune în cursa de apărare a trofeului câștigat în 2017 în Grand Slam-uri. Serena Williams nu a luat startul la Australian Open, Ostapenko a primit KO din primul meci la Roland Garros, iar Garbine Muguruza a primit Brexit de la Alison Van Uytvanck, fiind dominată copios în turul doi la Wimbledon. Sloane însă merge parcă din bine în mai bine, depășind un unic moment de dificultate devreme în turneu, în turul doi, înainte de a dezlănțui întreaga forță pe care o poate genera, în partidele cu Azarenka și Mertens.
Un match-up familiar pentru US Open, primul sfert i-o servește ca provocare lui Sloane pe îndemănatica și neortodoxa în joc letonă care, prin contrastul evident de stil, apetitul pentru mult slice, ruperi de ritm și execuții tehnice, a fost la un pas să o încurce și în sferturile de anul trecut de la New York. În 2017, Stephens a fost nevoită să revină de la 3-1 în decisiv pentru a trecere de Sevastova, scor 6-3, 3-6, 7-6(4).
2. Serena Williams (#17) – Karolina Pliskova (#8), duelul serviciilor, miercuri dimineață de la ora 2:00
Serena Williams face, la US open 2018, un tur de forță la serviciu. Și-a pierdut doar de 3 ori serviciul, a avut de înfruntat în total 9 mingi de break în patru meciuri – deși a înfruntat sportive cu lovituri puternice în ultimele două jocuri, iar procentajul de game-uri câștigate pe serviciu este incredibil de mare – de 92%. Cu un singur set cedat la New York, sextupla campioană este #1 în topul așilor (47), dar și la prime servicii nereturnate (58%) și puncte câștigate cu primul serviciu (81%).
Karolina Pliskova, jucătoarea cu cei mai mulți ași serviți în circuit, în ani consecutivi, dar și cea care a nimicit recordul de serve as în sezon deținut de Serena, este ultima jucătoare care a învins-o pe Williams la New York. Semifinala din 2016 i-a revenit în minimum de seturi, 6-2, 7-6, însă, per total, americanca are avantaj 2-1 în meciurile directe. Cu un ochi proaspăt în lojă, în persoana Conchitei Martinez, Pliskova va încerca să o stopeze pe Serena, sub lunmina reflectoarelor, după un parcurs fără set pierdut și cu o primă victorie în fața unei membre Top 20 în patru luni.
3. Rafael Nadal (#1) – Dominic Thiem (#8), duelul zguriștilor mutat pe hard, miercuri dimineață, dincolo de la ora 3:00
Meciul care încheie programul zilei întâi a sferturilor nu are nevoie de nicio recomandare: a fost finala ediției 2018 a Rolland Garros-ului, iar un prim duel între Regele și Prințul moștenitor al zgurii nu poate fi altfel decât un blockbuster de neratat.
Cum va arăta meciul celor doi? Ca unu meci de zgură. Dominic Thiem a făcut o remarcă interesantă la capătul meciului din optimi, după ce a ajuns să joace, în premieră la US Open 2018, pe Arthur Ashe Stadium. Austriacul a semnat cea mai categorică victorie în turneu, jocul său trecând cotele de super-eficiență. Fără a avea de înfruntat minge de break în fața lui Anderson și cu procentaj de reușită 91% pe mkingile începute cu primul serviciu, Thiem a lansat un mesaj clar pentru Nadal. Declarația lui Thiem, la final de meci, a fost și ea, interesantă. „Serviciul meu a funcționat cu adevărat foarte, foarte bine, nu ca procentaj la prima minge – dar practic am câștigat toate punctele cu primul. Mi-am schimbat poziția la retur. Este un teren uriaș, asta a făcut diferența, deoarece mi-a permis să merg în spate, așa cum pot face pe zgură”, a declarat Thiem.
Din fericire pentru austriac, startul sferturilor de finală face ca toate meciurile să se dispute pe Centralul Arthur Ashe. Evident, unn duel Thiem – Nadal nu ar fi putut fi programat niciodată pe un teren exterior, însă este clar faptul că Dominic se simte mai bine în aceste condiții. Însă, austriacul a declarat, fair-play, că înțelege de ce Federer și Nadal joacă mereu pe cele mai mari arene, iar el trebuie să își câștige locul acolo.
De partea cealaltă, Rafael Nadal este în căutarea reglajjelor înaintea partidei din sferturi, după două meciuri complicate, lungi și disputate pe caniculă. Spaniolul a apelat la cea mai recentă sesiune de antrenament la o vestă specială, cu gheață, pregătită de Nike, care să îi ajute mușchii să se răcească.
4. Marin Cilic (#7) – Kei Nishikori (#21), finala-excepție a Neww York-ului, reloaded, miercuri noapte
Din 2004 până în prezent, în 15 ani, o singură ediție de US Open a avut parte de o finală în care niciunul dintre membrii Big 4 – Federer, Nadal, Djokovic, Murray – să nu se afle pe teren. Marin Cilic a fost jucătorul care a gestionat mai bine, în 2014, meciul unei carierei. Nishikori, eterna speranță, mereu amenințat de accidentări, epuizare și suprasolicitare, rămâne de atunci omul care aproape a…
Per total, este 8-6 la general pentru Nishikori, croatul însă are o relație mai bună cu US Open-ul. Îngrijorător pentru japonezul pornit, clar, cu un handicap în ceea ce privește serviciul, este faptul că, chiar și cu o frecvență a primii mingii de doar 33% în primul set și jumătate al duelului cu Goffin, Cilic a fost de neatins. Recentele rezultate de la Australian Open (finală în 2018) și Wimbledon (finală în 2017) înclină și mai mult balanța în favoarea croatului, chiar dacă în loja acestuia nmu se va mai afla, ca în 2014, marele Ivanisevic, ci… Ivan Cinkus.
#USOpen H2Hs – [7] @Cilic_Marin vs. [21] @KeiNishikori 2010 @USOpen 2R: Nishikori 5-7 7-6(6) 3-6 7-6(3) 6-1 2012 US Open 3R: Cilic 6-3 6-4 6-7(3) 6-3 2014 US Open F: Cilic 6-3 6-3 6-3 2018 US Open QF: ??? — ATP Media Info (@ATPMediaInfo) September 3, 2018
#USOpen H2Hs – [7] @Cilic_Marin vs. [21] @KeiNishikori 2010 @USOpen 2R: Nishikori 5-7 7-6(6) 3-6 7-6(3) 6-1 2012 US Open 3R: Cilic 6-3 6-4 6-7(3) 6-3 2014 US Open F: Cilic 6-3 6-3 6-3 2018 US Open QF: ???
— ATP Media Info (@ATPMediaInfo) September 3, 2018
Celelalte patru sferturi la US Open 2018:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER