Asia, între suferință și împlinire pentru Halep. În așteptarea reunirii cu Darren Cahill, românca atacă ultimul segment important al sezonului 2019. Cum a arătat până acum „Asian Swing” pentru Simona

Asia, între suferință și împlinire pentru Halep. În așteptarea reunirii cu Darren Cahill, românca atacă ultimul segment important al sezonului 2019. Cum a arătat până acum
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep a plecat, miercuri, spre Asia, pentru ultima parte a sezonului 2019. Românca va juca ultimele turnee sub comanda lui Daniel Dobre, întrucât în 2020 va relua colaborarea cu Darren Cahill. În acest moment, Halep are programate două turnee în China – Wuhan (22-28 septembrie, în timpul căruia își va serba și ziua de naștere), apoi Beijing (28 septembrie – 6 octombrie).

Circuitul asiatic vine cu particularități aparte și un istoric contrastant pentru româncă, ale cărei prestații pe continentul galben au fost mai mereu, la extreme.

Când trenul bucuriei vine din Asia: Shenzhen – turneul cel mai productiv pentru Simona, Beijing – orașul împlinirii unui vis

Turneul de la Shenzhen, una dintre posibilele destinații pentru startul sezonului în WTA, este de departe turneul asiatic la care Simona Halep a performat cel mai bine. Din trei participări, în 2015, 2017 și 2018, Simona a adunat trei trofee – două la simplu (2015 și 2018) plus unul la dublu, alături de Irina Begu, în 2018. Anul trecut, Halep a folosit turneul din China pentru a se lansa în cel mai spectaculos parcurs al său la Australian Open, încheiat cu o finală pierdută dramatic în fața danezei Caroline Wozniacki. Înfrângerea din optimi din 2017 trebuie pusă în contextul problemelor fizice avute de româncă în acea perioadă. Trebuie menționat însă și faptul că aceste turnee de la Shenzhen nu au avut cele mai puternice tablouri, în drumul spre două trofee românca având de înfruntat doar trei sportive din Top 50 și niciuna din Top 40.

Revenind la Asian Swing, circuitul asiatic de toamnă, China Open, ultimul Premier Mandatory din calendarul WTA, va rămâne întotdeauna un reper pentru cariera Simonei, datorită faptului că aici, în 2017, după trei meciuri cu numărul unu mondial pe masă pierdute, românca a urcat în premieră în fotoliul de lider mondial. Cu o primă victorie a carierei în fața Mariei Șarapova și un succes în fața Jelenei Ostapenko, Halep și-a atins un obiectiv important al carierei, chiar dacă ulterior a ratat trofeul, fiind învinsă în minimum de seturi de Caroline Garcia.

  • Învinsă de patru ori în meciul inaugural la Beijing, inclusiv în 2018, Halep a mai reușit să atingă o singură dată faza sferturilor de finală la Beijing, în 2014.

Chin și suferință în Asian Swing: rateurile consecutive de la Wuhan

Sezonul 2018 a fost unul în care Simona Halep ar fi trebuit, de fapt, să pună punct după US Open, din cauza accidentărilor. Constănțeanca a mers totuși la Wuhan și Beijing, asigurându-și un bonus financiar din partea WTA, încheind însă în dureri agonizante meciurile, cu doar 5 game-uri în fața Cibulkovei și un abandan la 1-6 în fața lui Ons Jabeur. Simona a primit și numeroase critici pentru că s-a prezentat la start fără să fi fost în cea mai bună formă fizică.

Începând cu 2016, Halep a ales de fiecare dată să ia o pauză prelungită după US Open, revenind în circuit direct la Wuhan, ea reușind victorii doar în 2016 (inclusiv în fața unei jucătoare din Top 10 mondial – Madison Keys, fiind învinsă în semifinale de Petra Kvitova). În 2017, la Wuhan, Halep rata un nou tren către primul loc, doar pentru a reveni apoi la Beijing și a deveni numărul unu mondial.

Palmaresul Simonei Halep în circuitul asiatic de toamnă:

  • 4 victorii și 5 înfrângeri la Wuhan, semifinala din 2016, cu trei victorii – cel mai bun rezultat al său
  • 9 victorii și 7 înfrângeri la Beijing (China Open), finala din 2017 – cel mai bun rezultat
  • 2 victorii și 2 înfrângeri la Guangzhou, sferturi – cel mai bun rezultat la ultima participare, în 2015
  • 3 victorii și 2 înfrângeri la Tokyo pe tabloul principal – turneu Premier 5, până în 2013
  • 1 înfrângere pe tabloul principal la Seul, în 2010
     
  • În China, Simona are 11 victorii și o înfrângere la Shenzhen, turneu care nu se joacă însă în lunile septembrie-octombrie, ci în ianuarie

De ce apar probleme în Asian Swing pentru Simona Halep?

Explicațiile sunt multiple.

Pe primul loc stă poziționarea turneelor asiatice importante în finalul sezonului, între US Open și Turneul Campioanelor (care nu face parte propriu-zis din ceea ce este cunoscut drept Asian Swing, în ciuda faptului că se va desfășura în China). Astfel, jucătoarele importante din circuit sunt prinse de cele mai multe ori cu bateriile prea puțin încărcate.

Mizele sunt importante mai ales din punct de vedere financiar (Simona a fost tentată să semneze pentru prezența la Zhengzhou, care a oferit cele mai mari premii în bani dintre turneele de categorie Premier, dar programarea în săptămâna imediat următoare US Open-ului a dus la o retragere de ultim moment a româncei, accidentată la gleznă). Turneele asiatice nu au aceeași aură precum turnee de categorie similară (dubla Indian Wells – Miami și turneul de la Madrid sunt mai bine cotate decât Beijing-ul, chiar dacă sunt toate turnee Premier Mandatory), însă ele capătă o importantă sportită pentru jucătoarele implicate în lupta pentru ultimele locuri calificante la WTA Finals – o situație în care Halep nu s-a aflat, ea adunând puncte consistente pentru a-și securiza fie matematic, fie în proporție covârșitoare calificarea până atunci. Bonusurile oferite de WTA pentru participarea la setul complet de turnee Premier Mandatory și Premier 5 reprezintă totuși un element important de susținere a întrecerilor din Asia, singura care nu a fost niciodată interesată să pună mâna pe bonusuri fiind Serena Williams, care a preferat să reducă de cele mai multe ori numărul de turnee disputate. De aceea, la startul acestor turnee regăsim aproape toate jucătoarele de top (în 2019, de la Wuhan vor lipsi din Top 30 doar Marketa Vondrousova – prospăt operată la încheietura mâinii stângi, Johanna Konta – retrasă din cauza unor dureri la genunchi și Serena Williams).

Apoi, o explicație ține și de condițiile speciale. Simona Halep a vorbit despre asta la plecarea spre China de pe aeroportul Henri Coandă. „Este un pic mai diferit – mâncarea, aerul, oameni, cultura de acolo sunt mai diferite, așa că încerc să mă adaptez cât pot de bine și să joc cât se poate de bine, însă nu este ușor”, a transmis Halep. În 2017, un apropiat al anturajului Simonei Halep făcea dezvăluiri dure, potrivit Adevărul:Vă pot spune că niciodată Simona nu s-a putut acomoda în China. Jucătorii care merg acolo știu că e o atmosferă ușor atipică. Dar nu asta e cea mai mare problemă a ei. Totul pleacă de la alimentație. În Asia, ea nu prea poate să mănânce. Aproape tot ceea ce mănâncă acolo îi declanșează o erupție la nivelul feței. Mai pe românește spus, se umple de bubițe. Ea are probleme mai vechi cu stomacul. O gastrită mai veche, care-i dă mari bătai de cap„, spunea atunci sursa din anturajul Simonei.

Halep a reușit să obțină rezultate importante în Asia, însă nu cu aceeași constanță care o caracterizează în mod normal în circuit, ratările fiind mai evidente și mai multe.
 

„Vă pot spune că niciodată Simona nu s-a putut acomoda în China. Jucătorii care merg acolo știu că e o atmosferă ușor atipică acolo. Dar nu asta e cea mai mare problemă a ei. Totul pleacă de la alimentație. În Asia, ea nu prea poate să mănânce. Aproape tot ceea ce mănâncă acolo îi declanșează o erupție la nivelul feței. Mai pe românește spus, se umple de bubițe. Ea are probleme mai vechi cu stomacul. O gastrită mai veche, care-i dă mari bătai de cap. Din punctul meu de vedere, cunoscând-o pe Simona, mă așteptam ca ea să părăsească destul de repede turneul de la Wuhan”, a spus omul din anturajul Simonei.

Citeste mai mult: adev.ro/pbcffe

 

„Vă pot spune că niciodată Simona nu s-a putut acomoda în China. Jucătorii care merg acolo știu că e o atmosferă ușor atipică acolo. Dar nu asta e cea mai mare problemă a ei. Totul pleacă de la alimentație. În Asia, ea nu prea poate să mănânce. Aproape tot ceea ce mănâncă acolo îi declanșează o erupție la nivelul feței. Mai pe românește spus, se umple de bubițe. Ea are probleme mai vechi cu stomacul. O gastrită mai veche, care-i dă mari bătai de cap. Din punctul meu de vedere, cunoscând-o pe Simona, mă așteptam ca ea să părăsească destul de repede turneul de la Wuhan”, a spus omul din anturajul Simonei.

Citeste mai mult: adev.ro/pbcff

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×