„Asian Swing”: tenisul feminin părăsește teritoriul Serenei, intră pe tărâmul cehoaicei Kvitova. Simona a început anul cu titlu în China, repetă scenariul de pe hardul american? Cine are puncte de apărat, cine poate profita după un 2014 slab

Circuitul asiatic, sau „Asian swing”, așa cum este prezentată pe site-ul WTA succesiunea de turnee care debutează luni, reprezintă ultima serie compactă – din punct de vedere geografic, în sportul alb. Trei săptămâni, tenisul gravitează în jurul Chinei – însă poziționarea în calendar defavorizează această serie, în raport cu sezonul nord-american de ciment, sezonul european de zgură și chiar sezonul sud-american de zgură.

Așa cum puncta Lindsay Gibbs, jurnalist pentru site-ul The Changeover, acest calup de turnee este un prilej bun pentru jucătorii care nu și-au îndeplinit obiectivele legate de poziționarea în clasamentul mondial de a forța calificarea la Turneul Campioanelor, de a intra în graficul de obiectiv, în timp ce pentru cei care „se află cam pe acolo pe unde și-au propus”, rămâne o perioadă pentru acumularea de bonusuri de puncte și mai ales de bani.

Turneele din „Asian Swing”:

  • săptămâna 21-27 septembrie : Pan Pacific Open, Tokyo – turneu Premier, Guangzhou și Seul – turnee de categorie International
  • săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie: Wuhan – turneu Premier 5, Tashkent – turneu de categorie International
  • săptămâna 5 – 11 octombrie: Beijing – turneu de categorie Premier Mandatory

Turneul de la Beijing este al treilea cel mai bogat turneu din categoria sa – cu un fond de premire de puțin peste 4.720.000 de dolari – fiind depășit doar de turneele de la Indian Wells și Miami – ambele cu premii totale în valoare de 5.219.780 dolari. Turneu cu prezență obligatorie pentru jucătoarele de Top 15, acesta figurează într-adevăr pe lista celor mai bune tenismene din acest moment.

Pentru liderul mondial, Serena Williams, dar și pentru Maria Șarapova, care nu a mai jucat nici un meci de la semifinala pierdută la Wimbledon, din cauza unei accidentări, Beijing-ul este singurul turneu asiatic care apare în calendar – ca ultimă verificare înainte de ultimul bal de la Singapore. Rusoaica este campioană în exercițiu, finalistă în 2012 a turneului, în timp ce Serena  vine la Beijing pentru a-și lua revanșa în fața fanilor după un forfait în sferturi, în 2014, în fața Anei Ivanovic. Mezina Williams nu este o fană a turneelor asiatice, câștigând  în 2013 la Beijing, după o serie consecutivă de trei ani în carea a sărit complet peste aceste săptămâni și după alți ani cu rezultate modeste pentru palmaresul său.

La polul opus, Simona Halep (2 WTA), Caroline Wozniacki (6 WTA), Ana Ivanovic (7 WTA), Garbine Muguruza (9 WTA) și Karolina Pliskova (10 WTA) sunt jucătoarele din Top 10 care au ales să joace trei săptămâni din trei în acest circuit asiatic. În cazul Simonei, decizia de a alcătui astfel calendarul a fost luată imediat după Wimbledon, „când am pierdut multe meciuri, și am zis să joc cât mai mult. N-am știut că o să merg atât de bine în America„.

China, „magică” pentru Simona, la fel ca în ianuarie?

Mizele sunt diferite pentru jucătoarele care și-au aglomerat calendarul: Garbine Muguruza are șansa de a forța îmbunătățirea poziției WTA, susținând mai bine locul patru din clasamentul punctelor câștigate în Grand Slam-uri. Fără meci câștigat în două participări la Beijing, iberica trebuie să spargă gheața în orașul Jocurilor Olimpice din 2008 și să apere punctele aferente unei optimi la Wuhan și a unei semifinale la Tokyo. Pliskova este campioană la Seul, dar acum urcă o categorie, preferând să intre pe tablou la Tokyo, ea fiind una dintre jucătoarele care și-a construit urcarea până în Top 10 cu victorii în turnee de rang secundar.

Simona Halep nu a strălucit până acum în această parte a sezonului: bilanțul carierei în „Asian Swing” este 11-9 (victorii – înfrângeri), trei dintre succese venind în calificările turneului de la Seul, în 2010. Cele 216 puncte din 2014 o scapă teoretic de presiune, în condițiile în care forma fizică este incertă, problemele la coapsă nefiind depășite complet. Totuși, în 2015 Simona a mers bine în America la început de an, apoi a confirmat la cea de-a doua vizită în acea parte a globului – iar Asia i-a purtat noroc în ianuarie, constănțeanca începându-și anul cu titlu la Shenzhen, la primul turneu jucat.

Kvitova, performeră în „Asian Swing” în ultimii doi ani. Șarapova o urmează

Doar două jucătoare intră în circuitul asiatic cu zestre importantă de puncte de apărat. Petra Kvitova este campioană detașată, cu 1.550 puncte contabilizate din 2014, grație finalei de la Beijing și a titlului de la Wuhan. Jucătoarea din Cehia a legat două sezoane cvu evoluții bune în Asia, în 2013 ea adjudecându-și nu mai puțin de 1.350 puncte. Șarapova o secondează, cu două parcursuri apropiate de borna de 1.000 de puncte în ultimii trei ani, ce încadrează un 2013 alb, în care nu a concurat.

A treia jucătoare a lumii va pierde inevitabil puncte, față de cele 1.105 făcute în 2014, întrucât planificarea sa include un singur concurs, de maximum 1.000 de puncte. Fără meciuri în picioare, Șarapova are însă în față o misiune dificilă dacă vrea să repete parcursul de anul trecut.


Iată lista completă a punctelor pe care fiecare jucătoare din Top 10 trebuie să le apere în sezonul asiatic

Necunoscuta: din nou, Victoria Azarenka

Bielorusa aflată în prezent pe poziția 23 WTA a avut în 2015 momente în care a amintit de forma care o ducea în fotoliul de lider mondial, spre victorii în fața Serenei Williams și titlurile de la Australian Open. Azarenka are în față o nouă oportunitate de a urca cu relativă ușurință în clasament, în 2014 ea obținând doar 55 puncte pe ciment asiatic – o palidă îmbunătățire față de cele 6 puncte din 2013. Fanii și specialiștii tenisului au creditat-o pe întreaga perioadă a sezonului cu șanse în turneele importante, iar Azarenka a confirmat parțial, punând în tabelele computerului al 11-lea punctaj în turneele de Mare Șlem. Însă campioana din 2012 de la Beijing a rămas parcă fără benzină pentru a finaliza vizibil și a da marea lovitură.

Tragerea la sorți va influența mult parcursul bielorusei care intră în concurs la Wuhan și Beijing, cu un maximum posibil de 1,900 puncte puse în joc.

 

Publicat: 20 09. 2015, 09:00
Actualizat: 20 09. 2015, 09:01