ATP a desemnat „meciurile-șoc” din 2013. Federer, ghinionistul anului

ATP (Asociația Tenismenilor Profesioniști) a anunțat pe site-ul oficial topul meciurilor care au reprezentat mari surprize în sezonul recent încheiat. Cele cinci întâlniri desemnate de oficialii ATP au avut loc în fazele importante ale turneelor din calendar,  fiind alimentate de un dramatism dus la extrem. 

Patru din cei cinci jucători care sunt protagoniștii acestui top s-au găsit pe tablou la BRD Nastase Țiriac Trophy în sezonul tocmai încheiat: Nieminen, Darcis, Stakhovsky și Zeballos. Interesant este că niciunul dintre ei nu a ajuns mai sus de turul doi în competiția găzduită în capitală.

 

Locul 5. Jarkko Nieminen l-a învins pe Juan Martin Del Potro, scor 6-4, 4-6, 7-6(4) (Turul trei la Mastersul de la Monte Carlo)

Nieminen (locul 39 mondial) aborda întâlnirea cu Del Potro după ce reușise un alt meci formidabil împotriva canadianului aflat în mare formă la acea oră, Milos Raonic. Finlandezul în vârstă de 32 de ani nu mai câștigase niciun set în patru  partide disputate cu Del Potro, dar a pășit pe zgura de la Monte Carlo foarte determinat. Primele două manșe au revenit în mod egal celor doi , iar în setul decisiv au avut loc răsturnări neașteptate de situație. Delpo și-a trecut în cont primele două game-uri, Nieminen pe următoarele patru, pentru ca „Turnul din Tandil” să revină din nou în joc, oferindu-și șansa de a servi pentru meci. O altă întoarcere de scor s-a produs atunci când nordicul a renăscut din propria cenușă, și-a creat o șansă de a închide partida în jocul 12, pe care argentinianul a salvat-o, forțând prelungirile setului. Tie-break-ul decisiv s-a consumat în tonul întregii partide, Nieminen și-a adjudecat primele trei puncte, le-a pierdut pe următoarele patru, apoi câștigând o altă serie de patru schimburi la rând pentru a-și trece în cont victoria. „Nu voi uita niciodată meciul de astăzi!” a spus Nieminen  după ce realizase prima accedere în sferturile unui Masters din carieră.

Locul 4. Federico Delbonis l-a învins pe Roger Federer, scor 7-6(7), 7-6(4) (Semifinala de la Hamburg)

Argentinianul care salvase două mingi de meci în sfertul cu Verdasco, și-a depășit încă o dată condiția, de această dată împotria omului care a câștigat 17 trofee de Grand Slam de-a lungul întregii cariere. „Secretul meu a fost faptul că m-am bucurat de tenis și am dat frâu liber loviturilor. Era singura mea șansă pentru că am jucat împotriva celui mai bun tenismen din toate timpurile.” Elvețianul a izbutit un break în debutul meciului, dar Delbonis a recuperat imediat handicapul, ca apoi să câștige patru jocuri albe pe propriul serviciu din următoarele șase. Argentinianul a salvat o minge de meci în tie-break-ul primului set, pe car l-a închis ulterior cu un smash câștigător. Chiar dacă nu a concretizat patru șanse de break în actul al doilea, jucătorul care venea din calificări și-a păstrat calmul, iar pe fondul erorilor lui „Fedex” s-a văzut în fața a trei mingi de meci. Omul aflat pe locul 55 în ierarhia ATP a reușit să o concretizeze chiar pe prima, atunci când pe Federer l-a trădat chiar lovitura sa favorită de dreapta. Odată cu prima victorie în fața unui jucător din Top 10, argentinianul s-a calificat și în prima finală a carierei. „Mă simt de parcă visez” a spus el după meci.

Locul 3. Horacio Zeballos l-a învins pe Rafael Nadal, scor 6-7, 7-6, 6-4 (Finala de la Vina del Mar)

Zeballos a jucat în mod neașteptat rolul de erou la Vina del Mar (Chile), oprindu-l pe „Toreadorul” spaniol din cursa pentru primul titlu de la revenirea după accidentare. Cu trei ani în urmă, la Roland Garros, argentinianul nu câștigase decât șapte game-uri în meciul cu Nadal. Cu o încredere peste limită în forțele proprii, ca urmare e eliminării mai multor favoriți în decurs de doar câteva zile, Horacio și-a menținut nervii tari, servind solid pe decursul întregii întâlniri. Numărul cinci mondial de atunci s-a aflat la doar două puncte distanță de victorie în tie-break-ul manșei a doua, dar Zeballos a refuzat să capituleze și a trimis meciul într-un set decisiv, în fața publicului pro-Nadal. Apoi, și-a pierdut serviciul în primul game, dar l-a recuperat imediat, iar la scorul de 5-4, argentinianul a închis partida în două ore și 46 de minute, după ce își oferise trei mingi de meci consecutive. Astfel, Horacio Zeballos a devenit primul jucător de mână stângă care a trecut de Nadal pe zgură roșie și totodată al treilea de la Federer și Djokovic care l-a învins pe actualul lider mondial într-o finală pe zgură. „Este un vis pentru mine. Să joc o finală în compania lui Nadal era oricum o performanță incredibilă. Acest moment îmi va rămâne întipărit în minte pentru tot restul vieții!” a spus după partidă cel aflat pe locul 73 ATP la acel moment.

 

Locul 2. Steve Darcis l-a învins pe Rafael Nadal, scor 7-6(4), 7-6(8), 6-4 (Primul tur la Wimbledon)

„Am avut ghinion!” a exclamat Steve Darcis când a aflat că va juca împotriva dublului campion de pe iarba londoneză. Sfârșitul anului 2012 era marcat de o înfrângere șocantă pentru Nadal, tot la All England Club, eliminat fiind la acea vreme de cehul Lukas Rosol. În ciuda cotelor astronomice de la pariuri, ocupantul locululi 135 în clasament i-a provocat spaniolului prima înfrângere în cadrul primului tur al unei competiții majore. Cheia meciului s-a consmat la sfârșitul actului al doilea, în tie-break-ul căruia belgianul s-a aflat într-o formă maximă. Cu un avantaj confortabil de două seturi, Darcis a început puternic și manșa a treia, câștigându-și un avanataj de 2-0. Meciul a fost tranșat de outsider datorită unui as, al 13-lea al partidei. „Te apuci de tenis pentru a juca astfel de meciuri pe terenuri importante, cu tribune pline, împotriva unor jucători incredibili. M-am bucurat de tenis de la primul punct până la ultimul. Desigur, atunci când câștigi bucuria devine și mai mare. Este un moment formidabil pentru mine” a spus Darcis la final.

Locul 1. Sergiy Stakhovsky l-a învins pe Roger Federer, scor 6-7(5), 7-6(5), 7-5, 7-6(5)

Surpriza produsă de Sergiy Stakhovsky a fost cu atât mai mare cu cât acestea deținea un record negativ de 0-20 în meciurile împotriva jucătorilor din Top 10. „Am jucat împotriva unei legende, iar succesul meu este incredibil pentru că Federer a triumfat de șapte ori la Wimbledon.” a declarat ucraineanul. Stakhovsky a surprins pe toată lumea cu un joc superb de serviciu-vole împotriva campionului en-titre, pierzându-și serviciul doar o singură dată în trei ore de joc. A salvat primele două mingi de meci ale lui Federer în al 11-lea game din setul secund, grație a două servicii imposibil de returnat. Campionul elvețian a beneficiat de o șansă de set în manșa a patra, anulată de Stakhovsky prin alt vole câștigător. Aniversarea lui Roger de 10 prezențe la Wimbledon a avut un final prematur, ca urmare a unui rever câștigător în lung de linie a lui Stakhovsky, la a doua minge de meci a acestuia. „Nu pot să cred că am reușit. Am jucat un tenis magic, nu puteam realiza mai mult astăzi pentru că mi-a ieșit absolut totul. Am voleibalat excepțional. Este o zi fantastică pentru mine!” a exclamat jucătorul în vârstă de 27 de ani.

 

 

 

 

Publicat: 09 12. 2013, 08:27
Actualizat: 14 05. 2014, 15:21