Simona Halep are culoar favorabil pentru accederea în săptămâna a doua de la Australian Open, chiar dacă primul duel împotriva unei jucătoare din lista capilor de serie i-o aduce la orizont pe germanca „Bum-Bum” Lisicki. A treia favorită a turneului de la Melbourne debutează împotriva italiencei Karin Knapp (51 WTA), jucătoarea de 1,80 fiind o adversară care îi poate permite constănțencei o revenire lină la ritmul de concurs, după ce Simona a evitat adversare dinafara Top 32 precum Victoria Azarenka sau Sloane Stephens – protagonistele celui mai interesant și echilibrat duel al primului tur, între o dublă campioană la Melbourne și o semifinalistă a ediției din 2013 a „Openului Vesel”, la capătul unui parcurs care a inclus o victorie incredibilă a tinerei americance în fața Serenei Williams. Stephens are șansa revanșei, după ce la precedentele două ediții ale Openului Australian a fost învinsă în minimum de seturi de bielorusă.
Așa arată al treilea sfert de tablou în competiția feminină. Simona Halep și Ana Ivanovic sunt numele grele și favorite pentru un duel incendiar în sferturi.
Fanii tenisului pot spera la un duel sută la sută românesc în turul doi, între Alexandra Dulgheru, prima jucătoare a actualei generații de tenismene tricolore ajunsă în Top 30, și Simona Halep. Alexandra o va întâlni în primul meci în premieră pe Jarmila Gajdosova, jucătoare din Australia. Pentru Simona, după testul rezistenței fizice, primul examen pe teren apare în sferturi, acolo unde, conform calculelor hârtiei, dar și predicțiilor campioanei în exercițiu, Na Li, care a efectuat tragerea la sorți, ar trebui să își măsoare forțele cu Ana Ivanovic, favorită 5. Repartizată pe jumătatea a doua de tablou, drumul către trofeu al Simonei poate include o semifinală cu Maria Șarapova și duelul decisiv pentru titlu cu Serena Williams.
Sorana Cîrstea, cel mai ușor prim tur, Monica Niculescu și Irina Begu pornesc clar cu șansa a doua
Sorana Cîrstea, incertă mult timp pentru turneul de la Antipozi a fost răsfățata norocului la tragerea la sorți: va debuta împotriva unei jucătoare venite din calificări, însă în turul doi, o așteaptă un duel cu rusoaica Maria Șarapova, care la rândul său pornește campania de la Australian Open împotriva unei tenismene intrate pe tabloul cu 96 de poziții disputat în această săptămână.
Sfertul de tablou dominat de Maria Șarapova le include pe Sorana Cîrstea și Irina Begu
Irina Begu (24 ani) începe a patra aventură pe tabloul principal de la Melbourne împotriva favoritei nouă la câștigarea turneului, Angelique Kerber. În 2014, Irina și-a câștigat locul pe tabloul principal la capătul a trei meciuri lungi, de câte trei seturi, iar în 2015 va debuta în premieră în Australia împotriva unei favorite.
A șaptea prezență directă pe tabloul principal de la Australian Open nu i-a adus o tragere la sorți norocoasă Monicăi Niculescu: nu a evitat capii de serie în primul tur și mai mult, va juca împotriva unei tribune extrem de pătimașe, împotriva Samanthei Stosur, cap de serie 20.
Radwanska și Kvitova nu au strălucit la începutul lui 2015
Tablou dezechilibrat în proba masculină: Federer ghinionistul care l-a tras pe Murray pentru un duel în sferturi. Nadal evită în primul tur un jucător de talie, dar este urmărit de coșmarul Rosol
Roger Federer este marele perdant al tragerii la sorți de vineri dimineață, care, cu prezența campionului de anul trecut, Stanislas Wawrinka, în Top 4 favoriți, aducea o miză importantă pentru primii trei capi de serie: evitarea celui de-al patrulea membru al „Big Four”, Andy Murray, în faza sferturilor. Elvețianul aflat în căutarea celui de-al 18-lea turneu de Mare Șlem al carierei ar trebui, în condițiile în care nu ar exista surprize, să treacă în sferturi de Murray, în semifinale de eternul său rival, Rafael Nadal, și în finală de Djokovic, pentru a reînnoda șirul succeselor în cele mai importante turnee din tenis. Primele trei meciuri îi rezervă însă doar adversari comozi, care preferă jocul pe zgură – singura excepție fiind Denis Istomin, un jucător care, într-o zi de grație poate pune probleme, dar foarte inconstant. În optimi, Ivo karlovic sau Nick Kyrgios, cu sprijinul publicului, pot însemna un prim test util pentru Federer în vederea duelului din sferturi cu Murray, sau cu Grigor Dimitrov.
Rafael Nadal poate fi mulțumit cu adversarul din primul tur, spaniolul fiind programat să înceapă apărarea punctelor obținute pentru finala din 2014 împotriva lui Mihail Iujnîi. Rusul este încă în căutarea formei din 2008 care îl ducea în Top 10 mondial și, în avantajul lui Rafa, nu este „o mașină de trimis ași”, care să îi refuze din start posibilitatea ibericului să își intre în ritm și să capete încredere în jocul său. Astfel, cel puțin teoretic, Rafa are un avantaj atât pe termen scurt, pentru rezultatul primului meci, cât și pentru fazele următoare ale turneului. Favoritul trei de la Melbourne, ajuns la startul Australian Openului fără victorie într-un meci oficial de simplu în 2015, doar cu un titlu la dublu, ar putea da în turul trei peste un adversar de coșmar – Lukas Rosol, cehul care le provoacă încă fiori fanilor spaniolului după întâlnirea de la Wimbledon și declarațiile ulterioare meciului. Un sfert de finală Nadal-Berdych se conturează pentru cadranul trei al tabloului masculin.
România nu are nici un jucător calificat direct pe tabloul masculin
Djokovic, principal favorit la Melbourne, are un culoar favorabil, cu meciuri lejere la debut, un improbabil adversar problematic în turul trei – Fernando Verdasco, semifinalistul din 2009 și protagonistul celui mai lung meci de tenis de până atunci din sportul alb, departe și el de cei mai buni ani ai săi în circuitul ATP. Juan Martin Del Potro se află pe sfertul său, însă argentinianul nu se poate întâlni cu Djokovic decât în sferturi – un parcurs care pare îndepărtat pentru cel care abia a revenit în circuit după o operație grea la încheietură și începe turneul australian împotriva colosului Jerzy Janowicz.
Liderul mondial va aștepta învingătorul unui sfert ticsit de jucători care pot emite pretenții, chiar dacă încă o fac dn postura de outsideri. Wawrinka este numele cel mai important, un act trei la Australian Open între „Stan the Man” și „Nole” reprezentând semifinala block-buster în care fanii vor spera să regăsească același tip de deznodământ în cinci seturi dramatice, ca în 2014 sau 2013. David Ferrer și Kei Nishikori pot avea însă un cuvânt greu de spus în sferturi, împotriva elvețianului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER