Australian Open | Victorie de record în meciul suferinței pentru Simona Halep: s-a calificat în optimi, după 48 de game-uri, 3 mingi de meci salvate și de-abia a 4-a oară când a servit pentru partidă. Parcursul superb al Anei Bogdan s-a încheiat în turul trei
- Simona Halep s-a calificat în ‘optimi’ la Australian Open 2018 după o luptă crâncenă cu americanca Lauren Davis (76 WTA) și rămâne singura reprezentantă a României la Openul Vesel. Madison Keys (cap de serie 17) a fost o adversară prea puternică pentru Ana Bogdan (104 WTA), iar aventura frumoasă a sportivei din Sinaia se încheie în turul trei, după ce și-a asigurat accederea în Top 100.
Simona Halep a supraviețuit unui meci maraton în turul trei de la Australian Open 2018, disputat la o intensitate formidabilă împotriva americancei Lauren Davis. Liderul mondial a putut zâmbi cu adevărat doar după trei ore și 45 de minute în care, din cealaltă jumătate a terenului, veneau ghiulele care sfidau parcă orice logică a fizicii, din racheta unei minione jucătoare de 1,57 m.
Lauren Davis a jucat non-stop doar la linie, uitând că mai există și un modul de siguranță în jocul de tenis. Consecința: meciul a egalat recordul pentru cele mai multe game-uri jucate în competiția feminină pe tabloul de simplu, de la introducerea tiebreak-ului pentru seturile premergătoare decisivului – reper stabilit în 1996 de spaniola Arantxa Sacnchez Vicario și o altă americancă – Chanda Rubin. 48 de game-uri, Simona a încasat și s-a încăpățânat să se apere și să alerge chiar și la metri buni în spatele liniei de fund. Nu s-a putut convinge să atace, în condițiile în care robinetul de greșeli neforțate i-a picurat de pe partea cealaltă a plasei peste 70 de bucățele.
Deși a reușit primul break al meciului, în game-ul cinci al primului set, Simona nu s-a putut desprinde. Davis a egalat și a mai înțepat doar în ultimul game, care i-a adus victoria cu 6-4. Principala favorită de la Melbourne a răstunat balanța în favoarea ei rapid și net. A obținut break după doar două game-uri în manșa a doua și a apărat până la final avantajul.
Decisivul a semănat în prima fază cu precedentul. Simona a câștigat break devreme, a codus cu 3-1, însă Davis s-a împrietenit cu tușele. Americanca a dominat schimburile lungi, la care Simona nu a renunțat însă niciun moment. Simona a servit pentru meci la 5-4. Apoi la 6-5. Și la 8-7. A ratat de fiecare dată. Nu a mai făcut-o însă la 14-13.
Halep, după 28 de game-uri în setul decisiv, trei mingi de meci salvate (la 10-11), 11 mingi de break irosite și trei oportunități de a închide partida pe serviciu scurse pe lângă ea, a câștigat printr-o superioritate evidentă în schimburile de mingi scurte, de sub patru lovituri – acelea care, de regulă, sunt adjudecate de ‘big hitters’. În proporție de 62%, punctele decise în sub patru lovituri i-au revenit Simonei (103 din 186) în acest meci.
Cu două pauze pentru îngrijiri medicale solicitate de Lauren Davis în decisiv, cu dureri din ce în ce mai evidente la nivelul picioarelor pentru ambele protagoniste, meciul de pe Rod Laver Arena promite să fie unul despre care se va vorbi îndelung. Simona nu a mai pierdut – cum a pățit la Roland Garros 2017 împotriva unei adversare care a lovit cam cu aceeași disperare ca și Davis. Dincolo de serviciile bune care, pe ici pe colo, i-au dat câte o gură de oxigen, Simona a rămas omul de pe scaunul din dreapta înn meci, dar un munte de voință care nu s-a protajat niciun moment, ci a dat drumul la volum, susținând sugestiv o luptă colosală.
Ana Bogdan a devenit a treia victimă înșirată cu repeziciune de Madison Keys în defilarea sa spre fazele finale de la Australian Open. Românca a încercat să reziste cu jocul său de regularitate, însă jocul agresiv al americancei i-a lăsat prea puține șanse pe Margaret Court Arena. Ana a rezistat în partidă, avansând în același ritm cu adversara sa până la prima schimbare a mingilor în partidă. Românca a scăpat printre degete un game început pe serviciu cu 40-15 și nu a găsit resurse pentru revenire. Break-ul a dus-o pe Keys la 5-3, apoi serviciul și-a făcut treaba și i-a adus manșa. Finalista de la US Open a obținut break-ul trebuincios victoriei în game-ul trei al setului doi, iar Ana Bogdan nu a amenințat decât tardiv cu returul, în ultimul game – fără succes însă.
FILMUL CADRU CU CADRU AL EVOLUȚIILOR ROMÂNCELOR ÎN TURUL TREI LA AUSTRALIAN OPEN 2018
5:59 GAME, SET, MECI ȘI CALIFICARE ÎN OPTIMI PENTRU SIMONA HALEP! 15-13 ÎN DECISIV!
5:53 Pumn strâns discret de Simona Halep! A reușit al cincilea break în setul decisiv și va servi pentru a patra oară pentru calificarea în optimi. Un serviciu razant trimis de Lauren Davis primește un răspuns cross la fel de razant, iar Simona are nevoie de patru puncte pe serviciu.
5:50 Simona Halep duce mâna la coapsă după ce își trece în cont game-ul cu numărul 13 în setul decisiv. 13-13. Nici măcar nu existau pe teren suficiente seturi de mingi pentru un asemenea maraton. Au fost aduse de urgență de la vestiare.
5:45 Lauren Davis pune capăt, cu punct norocos, game-ului cu numărul 45 din acest meci. Are 13-12 în decisiv și primește din nou îngrijiri medicale, Un nou ‘medical time-out’ care o nemulțumește pe Simona. Privim reacția lui Darren Cahill și înțelegem că acest meci nu mai este de mult – despre ceva ce s-a antrenat. Sau despre ceva logic. Sau despre ceva ce poți anticipa…
5:37 Simona egalează în 90 de secunde. Pare o minune în logica acestui meci, în care totul are proporții colosale. Este 12-12 și recapitulăm: românca a servit de trei ori pentru calificarea în optimi, a ratat 10 break point-uri și a salvat 3 mingi de meci. Punctele lungi sunt dominate de americanca Lauren Davis, atrage atenția Ben Rothenberg: 74 din 124 ‘raliurile’ cu peste 5 lovituri au fost câștigate de Lauren Davis.
5:35 Cinci mingi de break ratate și în acest game de Simona Halep. Lauren Davis are 12-11: a fost pe jos, în șpagat, a fost cu spatele la zid, dar de fiecare dată a atacat și i-a ieșit.
5:20 Trei mingi de meci salvate de Simona Halep. Liderul mondial supraviețuiește și egalează la 11, dar este stană de piatră: Lauren Davis a chemat fizioterapeutul! Primește îngrijiri medicale la piciorul drept, iar arbitrul anunță ‘time-out medical’. Spre deosebire de Destanee Aiava însă, americanca nu părăsește terenul: degetul îi este bandajat pe teren.
5:15 Simona servește din nou pentru a rămâne în set, la 10-11. Ruletă rusească în toată regula.
5:10 După 20 de game-uri, tot nu știm câștigătoarea în decisiv. Forehandul Simonei iese la rampă la 15-30, aterizând aproape de tușă, în unghi scurt. Lauren Davis o arde la propriu pe Simona, pe dreapta și duce și acest game în prelungiri, la egalitate. Simona se ajută de serviciu, ia avantaj, dar reverul americancei este pur și simplu de pe altă planetă și produce un nou winner în lung de linie. iar Simona parcă se ambiționează: scoate un as de la pușcliță, apoi intră în fine în teren și ucide speranțele americancei, cu forehandul.
5:03 Încă o turnură neașteptată: Lauren Davis face 10-9 pe tabelă, după un game alb pe serviciu – ceea ce nu mai reușise din primul joc al decisivului. După ce a servit de trei ori pentru victorie, acum Simona servește acum a treia oară pentru a supraviețui în decisiv.
5:00 Simona are o doză de șansă, mai întâi la 30-30, când returul lui Davis ratează linia, de puțin. Și, din nou, la minge de game, când returul americancei se oprește în bandă și revine în terenul lui Davis. 9-9.
4:50 Americanca are 9 vieți! La 8-8, Simona joacă din nou bine în defensivă, câștigă un super-punct, iar a 30-a eroare neforțată a americancei îi aduce o primă minge de break a game-ului. Lauren Davis apără, iar pe următoarea oportunitate, Simona pune pe linie un lung de linie și decide să atace la fileu – dar este pasată eficient și nu mai poate trece mingea peste fileu! Vine a treia minge de break în game, iar americanca o izolează perfect în colțul de rever, la metri buni în spatele liniei de fund și finalizează în colțul opus. Liderul mondial insistă: își oferă a patra minge de break, cu un retur în lung de linie câștigător. Dar returul este modest, iar Lauren Davis riscă tot cu reverul și prinde terenul! Simona face semne disperate că NU – nu mai poate, nu înțelege, nu mai vrea… ea dă cu dreapta, iar reverul advers este impenetrabil. Lauren Davis își face serviciul, după o luptă de 9 minute! Simona va servi la 8-9.
4:45 DEJA ESTE CALVAR! Simona pierde primele două puncte, cu eroare. La 0-30, conduce bine duelul cu dreapta, apoi rupe ritmul cu o scurtă care o pune la pământ la propriu pe Lauren Davis. Apoi, serviciul este suficient de bun pentru un punct închis la prima lovitură. Dar, la 30-30, este din nou pasivă. Două puncte la rând și mingea zboară pe lângă racheta Simonei și este, din nou, rebreak și din nou șansă de închidere de meci ratată!
4:40 A treia oară, la un game de victorie! Simona intră în acest game al 15-lea din setul decisiv cu doar trei lovituri câștigătoare în manșă. Totuși… returul e pe linie, apoi, la minge de break ține mingea în joc pe centrul terenului până când răspunsul lui Davis este prea lung. Va servi, pentru a treia oară, pentru calificarea în optimi, la 8-7.
4:35 Simona este calmă și trece peste pericol. Deși trebuie din nou să se apere, iar mingile vin tare spre ea, egalează la 7-7. Lauren Davis se bâlbâie pe picioare, duce mâna la glezne pentru a verifica, dar continuă meciul.
4:33 Lauren Davis trece în față, 7-6, iar Simona servește acum cu o presiune uriașă: a pierdut ultimele două game-uri pe serviciu, iar acum, la 2 ore 20 minute de la startul meciului, trebuie să câștige, pentru a rămâne în joc.
4:30 Din nou, egalitate în decisiv! Pasivă, Simona pierde primul punct. Rămâne pe linia de fund și dictează ritmul – câștigă punctul doi și egalează la 15. Ratează prima minge și este depășită de returul puternic, în picioare, al americancei. La 15-30, urmează încă un retur imparabil. Apoi, combinație dreapta-stânga a americancei, care îi aduce break-ul. Simona a ratat a doua oară închiderea de meci. 6-6.
4:26 Simona servește din nou pentru calificarea în optimi. Pune scurtă, atacă la plasă și câștigă un nou game pe serviciul americancei Lauren Davis. Va servi și la 6-5 în decisiv.
4:23 Nu s-a terminat! Simona Halep ratează închiderea meciului, din nou fiind ușor defesivă. Este în spatele liniei de fund, este alergată și cu răsuflarea greoaie. Este break din prima pentru Davis. Și 5-5.
4:18 PENTRU CALIFICARE! Simona Halep se ceartă în momentul în care ratează returul la minge de break. Are o nouă șansă, pe serviciul doi, pe care americanca îl trimite înșelător, la teu. Românca returnează senzațională, exact în colțul terenului, dar rămâne atentă, căci mingea i se întoarce năpraznic. Luptă din nou de pe linia de fund a terenului, iar Lauren Davis greșește, prăbușind mingea în fileu. Simona servește pentru victorie, la 5-4 în decisiv!
4:13 Egalitate perfectă în partidă, la exact două ore de joc. 4-6, 6-4, 4-4. Simona oprește seria americancei, apărându-și serviciul la 30. Lauren Davis continuă să caute mingea decisivă, să lovească tare de tot, iar Simona continuă să alerge după orice minge.
4:11 Lauren Davis trece la conducere în decisiv, 4-3, cu un al treilea game câștigat la rând. Simona arată semne că este marcată de efort iar senzația că a așteptat și așteaptă eroarea din partea americancei se accentuează.
4:03 BREAK RECUPERAT de Lauren Davis! Americanca este în lumea ei: ar ataca orice minge și nici măcar nu aude când, pe a treia oportunitate de break, arbitrul strigă out: ea vrea să lovească mingea moale a Simonei, trimisă pentru copilul de mingi și mai-mai că se pocnește de băiatul care încerca să recupereze ghemotocul galben. Dar această atitudine super-agresivă îi aduce victoria parțială, pentru că, la a cincea minge de break, o doboară pe Halep. Liderul mondial a lăsat și ea garda jos, a dat cât de tare a putut în minge, fugind cu capul spre pământ din colț în colț, urlând din cauza efortului. Davis prinde colțul terenului apărat de liderul mondial cu dreapta, intră în avantaj și este răsplătită cu punct decisiv, care o duce la 3-3.
3:55 Crește nivelul decibelilor, crește intensitatea cu care Simona se apără. Halep a confirmat rapid break-ul cu un game la zero pe serviciu, o hărțuiește încă o dată cu returul pe Davis, câștigă cel mai intens duel, dar nu poate face al doilea break. Va servi încă o dată, la 3-2.
3:50 BREAK, SIMONA HALEP! Lipsa de experiență a americancei se vede: Game-ul trei din setul decisiv, pe serviciul ei, se complică: deși construiește bine punctul de la 0-15, aducând-o în poziție de șah-mat pe Simona, cu o scurtă aproape perfectă, ratează voleul decisiv și întreg său univers se clatină. De partea cealaltă, Simona face eforturi uriașe pentru a prinde fiecare minge, aleargă, aleargă și iar aleargă, chiar și în raliuri de 22 de lovituri. Davis ratează mai departe, iar Simona profită și, cu avantaj de break, schimbă terenul la 2-1.
3:40 AVEM DECISIV! Simona închide prompt un set doi în care a fost vioara a doua în ceea ce privește jocul ofensiv – 5 la 12 raportul loviturilor câștigătoare. 6-4 pentru liderul mondial și se dă restart, după o oră și 25 de minute.
3:33 Simona Halep va servi pentru set decisiv, la 4-6, 5-4, deși Lauren Davis are de trei ori mai multe lovituri câștigătoare în acest set, 12-4.
3:25 Lauren Davis nu renunță la lupță: îi refuză dublu break-ul Simonei, revenind pe serviciu de la 0-40. Simona o aplaudă, cu ochii spre Darren Cahill.
3:24 ANA BOGDAN PĂ‚RĂ‚SEȘTE AUSTRALIAN OPEN 2018 ÎN TURUL TREI. Madison Keys s-a impus, 6-3, 6-4, în 74 de minute.
Meciul a fost constant la discreția americancei Madison Keys, cea care a dictat ritmul cu 29 de lovituri câștigătoare și 34 de erori neforțate, plus un impresionant procentaj de sută la sută puncte câștigate atunci când a atacat la fileu (11 din 11). Ana Bogdan a încheiat cu raport 6-16.
3:17 Simona Halep luptă și ține cu dinții de tura de serviciu! Are raliuri în care este defensivă, însă este game-ul ei, iar asta o frustrează pe Lauren Davis. 4-2, după minge de break.
3:13 Lauren Davis simte nevoia să facă stretching înainte de a lua loc pe bancă, la schimbul de terenuri. Pare dezamăgită: Simona Halep i-a amenințat din nou serviciul și, chiar dacă a salvat, americanca simte că balanța s-a cam răsturnat. Pe Margaret Court Arena, Madison Keys se apropie la un game de victorie, la 5-3, deși a avut emoții pe serviciu.
3:10 Tresărirea Simonei! Break în setul doi! Așa da, Simona! Mai atentă, mai oportunistă, Simona se furișează pe lângă Lauren Davis, de la 40-15 la egalitate și forțează break-ul. Imediat, vine și confirmare: o tură albă de serviciu pentru 3-1.
3:07 Veștile sunt la fel de triste și pe Margaret Court Arena. Madison Keys accelerează și este pe banda scurtă spre optimi. A luat break chiar înainte de primul timp de odihnă, 2-1, apoi câștigă al doilea game alb consecutiv pe serviciu, pentru 3-1.
3:03 Lauren Davis ia mingea devreme, în urcare și pare că nu poate fi demoralizată. Simona Halep a câștigat primele două puncte în setul doi, dar americanca le câștigă pe următoarele trei, fără drept de apel. Apără serviciul, apoi îi trimite din nou săgeți Simonei, ajungând la fileu la capătul unui raliu jucat chiar pe serviciul româncei. Se face 1-1, dar la cârma partidei NU se află numărul unu mondial, ci micuța de 1,57 m.
2:55 Șoc pe Central: Lauren Davis câștigă primul set în fața liderului mondial, în 40 de minute, 6-4. Simona Halep face cel mai slab joc pe serviciu chiar în final de prim set și, cu o pasivitate care nu o avantajează într-un astfel de meci, se vede condusă de miniona americancă.
2:50 Simona Halep trebuie să servească pentru a rămâne în primul set, la 4-5. Lauren Davis variază, o surprinde și cu scurtă pe Simona și se descurcă bine pe primul serviciu (15 din 21 puncte câștigate).
2:47 SET Madison Keys, 6-3, în 34 de minute. Deși finalista de la New York face un meci slab la serviciu, cu doar 46% frecvențe primului serviciu, iar Ana are 20 de procente în plus la acest capitol din statistică, reușitele Anei sunt prea răzlețe. Raportul ei de winners / unforced errors este modest, 3-11, iar Madison, care a greșit mai mult (15 ori), dar are și mai multe lovituri câștigătoare, se impune cu serie de trei game-uri câștigate la rând.
2:42 Madison Keys rupe ritmul setului doi. Ana irosește un avantaj important pe serviciu, de la 40-15, iar cele două puncte pierdute se văd la nivel de încredere: la prima egalitate trimite dublă greșeală, este păsuită de Madison, însă pe a doua, mingea lovită cu puțină convingere, de pe forehand, se oprește în plasa fileului. Va servi la 5-3 pentru prima manșă.
2:40 REBREAK PE ROD LAVER ARENA! Lauren Davis nu cedează, rămâne agresivă, insistă cu schimbările de direcție, face un game similar ca desfășurare a scorului cu cel pe care tocmai l-a câștigat Simona: își obține două mingi de break, cu un rever în lung de linie, apoi, pe mingea a doua, primește break-ul cadou pe o dublă greșeală.
2:35 PRIMUL BREAK! Simona Halep pune presiune în game-ul cu numărul cinci, pe retur: Davis impresionează cu un lung de linie câștigător, însă liderul mondial are argumentul constanței. Își oferă două mingi de break, pe prima este puțon prea pasivă și este atacată decisiv de Lauren, pe dreapta, apoi cu voleu din preajma plasei spre zona de rever rămasă descoperită, însă a doua este cu noroc, pentru că, printr-un retur deranjant, constănțeanca smulge eroarea din jumătatea adversă de teren. Simona preia conducerea, 3-2
2:27 Ana Bogdan salvează două mingi de break consecutive, după ce reverul său arată mici slăbiciuni. Rezistă însă și apoi trimite un semnal pe serviciul finalistei din 2017 a US Open-ului: pune o scurtă bine mascată, care o lasă fără replică pe Keys. Americanca însă câștigă din nou pe serviciu și are 3-2.
2:26 Lauren Davis revine în game-ul de serviciu de la 0-30 și se duce la 2-1 pe tabelă în duelul cu Simona Halep.
2:25 Simona Halep este nevoită să salveze minge de break, într-un game în care a servit și o primă dublă greșeală. Davis joacă agresiv și găsește unghiul perfect pentru a-și oferi oportunitate de break, însă nu își mai asumă același risc și la 30-40: joacă pe centru, iar Simona are noroc. Mingea ei, trimisă tot pe centru, deasupra zonei celei mai joase a fileului, șterge banda și cade inertă în terenul americancei. Iar liderul mondial profită și apără tura de serviciu, egalând la 1.
2:20 Pe Margaret Court s-au încheiat deja trei game-uri autoritare pe serviciu. Madison Keys și-a pus dreapta la lucru, a cedat un singur punct în primul game, apoi a trecut în avantaj, 2-1, cu game alb și doi ași. Ana a pus bine în teren primul serviciu.
2:18 Simona își anunță intențiile, câștigândprimul punct al meciului. Rămasă în urmă, la 15-30, Lauren Davis pistonează reverul liderului mondial: câștigă un raliu de 19 lovituri, accelerând decisiv cu reverul pe diagonală, apoi obține minge de game, însă Simona forțează egalitatea, cu un rever-cross tăios, care transmite clar ‘tot ce faci tu, pot face mai bine’. Un retur nereușit, apoi un rever oprit de fileu de Halep o duc pe Lauren Davis la 1-0 pe tabelă.
2:07 Ana Bogdan începe meciul cu Madison Keys, finalista de la US Open, la retur.
Simona Halep ajunge pe Central cu câteva minute mai târziu. Va începe tot la retur, ca și Ana.
2:00 Alex Corretja, expertul Eurosport, merge pe mâna Simonei. „Am fost îngrijorat pentru ea după ce s-a accidentat. Dar cred că este foarte hotărâtă să câștige acest Australian open. Cred în ea.”
1:51 Simona Halep este aici! Fanii ei sunt la posturi?
1:50 Să fie Ana Bogdan următorul nume de pe listă? Iată care sunt jucătoarele care au învins-o la ultimele șase ediții pe Madison Keys. China x 3 + Serena Williams + Angelique Kerber.
1:30 Borna 60. Prin calificarea în turul trei la Australian Open 2018, Simona Halep a ajuns la 60 de victorii în turneele de Mare Șlem.
1:25 Statistică. Lauren Davis a pierdut cinci din ultimele șase meciuri WTA în care a întâlnit sportive din Top 10, pe hard. În carieră, recordul ei este 3-8.
1:15 Davenport ia cuvântul. Triplă campioană în turneele de Mare Șlem, antrenoarea lui Madison Keys, adversara Anei Bogdan, a vorbit la început de 2018 despre jucătoarea pe care o pregătește și pe acre a dus-o în finala de la US Open. „Este mai bine din punct de vedere fizic decât a fost vreodată, este entuziastă atunci când iese pe teren. Știe că are talent cu carul, știe că este o foarte bună atletă, iar totul depinde acum de cum reușește să se adune, să fie constantă și să aibă încredere în ea în cele din urmă„.
00:50 Miami heat. Sau cum Miami a fost orașul declicului pentru cele două jucătoare care deschid programul pe Rod Laver Arena.
În 2017, evoluția din turneul de la Miami a Simonei Halep l-a determinat pe Darren Cahill să ia o decizie radicală: a întrerupt unilateral colaborarea, forțând-o pe Simona să ia atitudine, să schimbe la rapid la capitolul mentalitate. „Doar așa am simțit că îmi fac datoria. Iar dacă aș fi rămas fără job, asta era„, spunea australianul. Cel mai probabil, știți toate detaliile ‘momentului de cotitură Miami 2017 pentru Simona Halep’. Ceea ce probabil nu știți este că și Lauren Davis a avut un moment de introspecție tot datorită turneului de la Miami, cu exact un an înainte.
În martie 2016, Lauren Davis a jucat calificări pentru Premier Mandatory-ul de la Miami și a fost învinsă în primul tur, în fața unei sportive aflate dincolo de locul 500 WTA. Lauren a reacționat imediat: și-a făcut bagajele și a plecat acasă, la Cleveland, unde a pus racheta în cui timp de șase săptămâni. „Eram secătuită. Eram prea preocupată de rezultate. Iar pauza mi-a făcut mult bine„. S-a apucat să cânte la pian, a petrecut ore în șir la Biserică, apoi a decis că ar fi păcat să arunce totul la gunoi și a revenit. Iar în iulie avea să joace prima finală WTA a carierei, la Washington.
00:30 Salutări într-o nouă noapte în care suntem somnambuli! Ana Bogdan a pus, cu umor, punctul pe I-ul din TENIS în postarea prin care își anunță fanii cum merg lucrurile înaintea meciului din turul trei. Și nu degeaba și organizatorii au ales ca hashtag oficial pe rețelele de socializare ‘sleep is for the week‘ (n.r. – somnul este pentru cei slabi). Citiți în articolul de mai jos întregul mesaj al Anei Bogdan.
România a trimis câte o jucătoare în săptămâna a doua a ‘Openului Vesel’ la trei din ultimele patru ediții de Australian Open. Simona Halep și Ana Bogdan, care tocmai și-a asigurat matematic accederea în premieră în prima sută mondială a tenisului feminin. trebuie să treacă de barajul american pentru a accede pe tabloul celor mai bune 16 sportive. Meciurile sunt programate în paralel, pe primele două arene ale complexului de la Melbourne Park, la prima oră. Prognoza meteo anunță o ușoară îmbunătățire a condițiilor, după ce joi și vineri s-a jucat la 40 de grade: norii ar putea ține mercurul din termometre chiar și sub 30 de grade Celsius.
Australian Open 2018 | Simona Halep – Lauren Davis, ora 2:00, pe Rod Laver Arena
Simona Halep întâlnește o jucătoare de buzunar din Statele Unite, care are o legătură de suflet cu Melbourne Park: Lauren Davis (76 WTA) a debutat pe tabloul principal într-un turneu de Mare Șlem la Antipozi în 2011, acesta a fost primul dintre cele patru Grand Slam-uri ale anului la care s-a calificat în turul trei și aici are cele mai multe victorii – șapte.
Tenisul american a dat, de-a lungul anilor, unele dintre cele mai puternice sportive, dar și unele dintre cele mai de succes ‘minione’ din circuit: Billie Jean King (1,63 m), „Little Mo” Maureen Connolly (1,63 m – prima jucătoare de tenis care a reușit Marele Șlem – să câștige în același an toate cele patru turnee) sau Jil Craybas (1,60 m – le-a învins la Wimbledon 2005 pe Serena Williams și pe Marion Bartoli). Melanie Oudin (1,68 m) este cel mai recent nume de pe listă. Lauren Davis are doar 1,57 m și a început tenisul la nouă ani. Ea îi va servi Simonei Halep o provocare diferită.
Pentru început, Lauren Davis excelează la capitolul deplasare pe teren. O jucătoare iute, care se aruncă ambițios spre fileu și pare că poate ajunge cu ușurință în orice colțișor, Davis îi va oferi Simonei o mostră din ceea ce românca, de regulă, le oferă adversarelor. Simona s-a mișcat excelent în meciul cu Eugenie Bouchard, în ciuda bandajului extrem de strâns aplicat pe gleznă. Așa cum a afirmat liderul mondial, durerea este însă încă acolo, iar asta va continua să fie o problemă pentru întreaga sa evoluție de la Melbourne. Lauren Davis este o jucătoare de cursă lungă, care pare că nu știe ce înseamnă limite fizice. Dreapta lui Lauren este una incisivă, aspră, returul bine lucrat și deranjant, reverul cu două mâini mai agresiv decât te-ai aștepta de la o jucătoare atât de micuță, iar mentalul – un punct forte, întrucât Davis arareori își pierde cumpătul pe teren. De forța micuței americance s-a convins Vika Azarenka – la Indian Wells 2014 și Andrea Petkovic, brutal, în meciul din turul doi de la această ediția de ‘Aussie Open’, când a pierdut 12 game-uri la rând! Lauren Davis ajunge la meciul direct cu Simona după 4-6, 6-0, 6-0 cu Petkovic, cea care a scos-o din turneu pe reprezentanta Cehiei, Petra Kvitova.
Imaginea pe care nu o vom uita din partida Simona Halep – Destanee Aiava. Foto: Luke Hemer/Tennis Australia
70 lovituri câștigătoare a reușit Lauren Davis în primele două partide la Australian Open 2018, jucând de fiecare dată set decisiv și revenind de la 0-1 la seturi.
26 WTA este cea mai bună clasare a carierei pentru Lauren Davis (22 mai 2017)
Australian Open 2018 | Ana Bogdan – Madison Keys (cap de serie 17), ora 2:00, Margaret Court Arena
Ana Bogdan este, din nou, față în față cu o favorită la Australian Open 2018. După super-meciul cu Kristina Mladenovic, Ana o înfruntă pe jucătoarea care a zburat pur și simplu peste turul doi, cu o victorie-fulger în 41 de minute, 6-1, 6-0 în fața rusoaicei Alexandrova. Finalista de la US Open 2017 a luptat parcă constant cu cronometrul, pentru că și partida inaugurală a încheiat-o foarte rapid, în 68 de minute – asta deși setul doi a avut 12 game-uri și i-a revenit cu 7-5.
Evoluțiile din primele două partide l-au determinat pe reputatul Ben Rothenberg, specialistul în materie de tenis al New York Times, să afirme că Madison Keys tocmai și-a pus numele pe lista scurtă de favorite pentru trofeu. Iar entuziasmul său nu poate fi pus pe seama ‘sprijinului moral’ pentru conațională. Același lucru l-au remarcat și specialiștii australieni sau britanici.
Genul de jucătoare care își poate croi drum cu lovituri câștigătoare spre turul următor, Madison Keys este o adversară redutabilă, care pare a-și fi regăsit liniștea: după finala ratată complet la US Open, Keys nu a mai jucat decât un meci în 2017 – pierdut la conaționala Varvara Lepchenko și unul în prima zi a lui 2018, la Brisbane, pierdut la Johanna Konta. Potrivit statisticienilor de la Melbourne, Keys a fost cea mai rapidă jucătoare pe teren în ziua a patra de întreceri, cu meciuri contând pentru turul doi.
Ana Bogdan explorează mai departe ape necunoscute. Nu a mai fost pusă într-o astfel de situație, tocmai a marcat o bornă importantă în carieră și și-a împlinit un vis, iar bonusurile bat la ușa ei. Atitudinea pozitivă și caracterul de luptătoare au adus-o până în acest punct, iar argumentele tehnice nu lipsesc nici ele.
- Celelalte partide din turul trei, care definitează tabloul ‘optimilor’, vor fi și ele, în format LIVE BLOG pe www.prosport.ro, sâmbătă dimineață.
Iată cum au ajuns aici Simona Halep și Ana Bogdan: