Perechea româno-ucraineană Gabriela Ruse/Marta Kostiuk s-a calificat, miercuri, la Melbourne, în semifinalele probei feminine de dublu din cadrul turneului de tenis Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, după ce le-au învins pe favoritele numărul patru, Storm Hunter (Australia)/Elise Mertens (Belgia), cu 7-6 (8/6), 2-6, 6-4.
Ruse şi Kostiuk, la cea mai bună performanţă a lor la un turneu de Mare Şlem, au obţinut victoria după două ore şi jumătate de joc.
Ca nimeni alta, românca a dezvăluit pentru Prosport relaționarea complicată cu o colegă de echipă mai specială decât oricare altă parteneră avută în concursurile de dublu.
În cea mai fericită zi de când joacă tenis, Gabriela Ruse a trăit extazul semifinalei de Grand Slam atinsă, ascunsă în toaleta vestiarelor de la Australian Open: “M-am dus la baie, în treaba mea ca să am și eu puțin timp cu mine”.
“Am mers să mă descarc acolo, în toaletă! Am lăsat-o pe Marta, nici nu știu cât de accidentată este la coapsa bandajată din timpul decisivului”, a descris Gabriela, pentru Prosport, cum s-a descotorosit de încordarea și agitația indescriptibile ale unei victorii care îi schimbă viața.
“În sala de forță unde am pédalat, după ce am revenit de la toaletă, râdeam cu Iulian (n.r. Vespan, antrenorul Gabrielei) și îi ziceam că viața asta de dublistă este grea, uneori!
Meciuri a câte două ore și jumătate în fiecare tur nu este atât de convenabil și confortabil când joci la peste 30 de grade cu soarele care îți bate în cap. Mai ales când trebuie să faci psihoterapie cu colega de echipă pe teren” a decriptat Ruse senzațiile unei jucătoare de top mondial.
“Ce să fac, asta am simțit că trebuie să fac nu neapărat de povara emoțiilor! Marta fiind mai mică ca mine ca vârstă, eu trebuie să fiu cumva sora mai mare.
Simt că este necesar, spre binele meu, să o protejez întrucâtva. Ea rar va veni la mine și să-și asume responsabilitatea comună cu un minim curaj”, a relevat Gabriela asumarea unui parteneriat complex: “E greu când trebuie să te bazezi pe cineva de-alături cum este la dublu”.
“S-a întâmplat într-un fel, la ultimul Roland Garros dar nu în timpul meciurilor de dublu de la Paris. La antrenamente când am facut eu o criză existențială, rar apărută la mine, ce e drept.
Se mai întâmplă pentru că și eu sunt om, nu robot”, a explicat Gabriela cazna de “a o recupera” pe ucrainiancă în clipele “de rătăcire”.
“Având experiența din sferturi de la Roland Garros de anul trecut, am zis, Ok, nu mai mă alarmez chiar dacă pierdeam setul 2.
Gândeam negativ și încercam să găsesc o soluție decât să mă vaiet Aoleu, ce fac?”, a sincronizat Ruse perecepția mentală pe care a trebuit să o gestioneze într-un ȘcheieȚ diferită față de sfertul de finală pierdut în iunie 2022 la ”French Open”.
“Acum 24 de ore, Marta nu s-a simțit deloc bine în ziua când ne-a fost, inițial, programat acest sfert de finală”, a mulțumit ploii Gabriela conștientă fiind că meciul putea fi jucat imediat ce la Melbourne vremea s-a îmbunătățit imediat după ce organizatorii Australian Open au decis amânarea, cu 18 ore, pentru ziua următoare, a disputei cu Mertens și Hunter.
“Pronia lucrează”, nu ascunde credința în miracole românca, deja pregătită să se bată cu cele mai bune cehoaice din istoria dublului feminin, Barbora Krejcikova (6) și Katarina Siniakova, ex-numărul 1 mondial și deținătoare a câte 6 titluri la turneele de Grand Slam: “Nu am eu degete la mână câte Grand Slam-uri au câștigat Barbora și Katerina”, face Gabriela haz de aparentul necaz de a se bate cu cehoaicele care au cucerit toate concursurile de Mare Șlem, pe toate suprafețele de joc, zgură, ciment vopsit și iarbă.
“Servesc, lovesc, mă bat și văd cum scot semifinala la liman! Nu pot să joc contra mamei ca să ajung într-o finala la Australian Open”, trage speranță prima româncă ajunsă într-o finala de Mare Șlem după triumful Simonei Halep la Wimbledon în 2019.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER