Corespondență Australian Open 2023 | Gabriela Ruse, eliminată! „Dă-o în pisici. Nu greșește nicio minge”, a scos-o din sărite „peretele’ Siniakova | FOTO
This browser does not support the video element.
Perechea formată din Gabriela Ruse şi Marta Kostiuk (Ucraina) a fost eliminată, vineri, în semifinalele probei feminine de dublu de la Australian Open.
Corespondență Australian Open 2023 | Gabriela Ruse, eliminată! „Dă-o în pisici. Nu greșește nicio minge”, a scos-o din sărite „peretele’ Siniakova | FOTO
Ruse şi Kostiuk au fost învinse de principalele favorite, Barbora Krejcikova şi Katerina Siniakova, din Cehia, scor 6-2, 6-2. Meciul a durat o oră şi 18 minute.
În cealaltă semifinală, americancele Jessica Pegula / Coco Gauff, favorite 2, au fost eliminate de japonezele Ena Shibahara / Shuko Aoyama, cap de serie 10, scor 6-2, 7-6 (7).
Pentru participarea în semifinale, Gabriela Ruse şi colega sa au obţinut un premiu de 210.000 dolari australieni.
Un singur punct au luat Ruse și Kostyuk celei mai tari echipe de dublu din lume până când Krejcikova și Siniakova au făcut “break” pe “serviciul” ucrainiencei la 2-2 ca să nu mai piardă, apoi, nici măcar un ghem, într-un prim set adjudecat la 2:
“În câteva jocuri care decise la egalitate nu am izbutit să ținem de serviciu”, relevă Ruse în special jocul 5 în care ea și Kostyuk au revenit de la 0-40 înainte să irosească “mingea” pentru 3-2.
“Le vedeam pe ele în momentele importante că luau o decizie insiprată comparativ cu noi. Ți se face un break și s-a cam dus setul”, socotește Gabriela după o primă manșă în care cehoaicele au adunat, de aproape trei ori mai multe puncte la “retur”.
„Când servești cu soarele exact în fața ta, nu ai nicio șansă”
“Dă-o în pisici! Nu greșește nicio minge”, a strigat disperată Ruse antrenorului Iulian Vespan după șapte ghemuri pierdute la rând și pe parcursul cărora Siniakova (n.r. cehoaică cu origini rusești: născută la Moscova, tată rus, fost boxer convertit în antrenor de tenis) i-a contrat schimburile lungi plasate în cross.
“Siniakova nu știu dacă a greșit un punct pe diagonală, în special cu reverul! La așa eficacitate este dificil să scapi de presiunea pe care o ai la ”, creionează românca răscrucea psihologică care “te scoate din mână” la set pierdut și 0-3 în a doua manșă.
“Când servești cu soarele exact în față ta, nu ai nicio șansă să deții control la plasamentul mingii și nici ca efect al acesteia ca de ghemul respectiv.
Eu nu prea am înțeles cum au construit arenele aici, ca orientare. Dar astea sunt condițiile pentru toată lumea, nu sunt eu mai specială”, precizează românca amănuntul neștiut care creează dificultăți pe “Margaret Court”, a doua arenă ca importanță de la Australian Open.
Cehoaicele erau neînvinse din 2021
“Nu prea ne-am gândit că ele sunt numărul 1 mondial la dublu. Am gândit că șansa noastră este să servim bine, chiar la procentaj. Să ținem raliurile (n.r. schimburile mai lungi de 4 lovituri) pe cross (n.r diagonala terenului)”, devoalează Gabriela esența tactică fără de care nu ai șansă contra cehoaicelor.
Cehoaice neînvinse în Grand Slam din septembrie 2021, perioadă în care Krejcikova și Siniakova au cucerit toate turneele majore la care au făcut pereche (două ediții la US Open, câte un titlu la Australian Open și Wimbledon).
“Câteva mingi din raliuri la puncte decisive au ieșit afară. Au mai dat și cehoaicele câteva mingi la limita out-ului sau le-au plasat bine și așa s-a dus meciul”, descrie românca finalul unei semifinale de Mare Șlem în care Gabi și Kostyuk nu au mai izbutit decât să amâne finalul: la 2-6: 1-5, au anulat ghemul în care Siniakova a servit pentru calificarea în finala de dublu a Open-ului de la Melbourne.
Gabriela Ruse se felicită pentru a doua săptămână la rând
“Scrorul 2-6, 2-6, arată că au fost mult mai bune ca noi”, punctează cu onestitate Ruse care nu ascunde că “sunt stoarsă mental, de două zile încoace tot trag de mine”.
“Chiar dacă în 10 zile există câte o zi de pauză între meciuri nu mergi să te relaxezi, să te plimbi sau să vezi un film, spectacol sau concert. Ești continuu cu gândul și capul la meciul următor. Te antrenezi, faci fizioterapie atât cât se poate ca să ai 100% putere pentru următoarea partidă” explică Gabriela “pragul” pe care a trebuit să-l depășească.
“Nu sunt obișnuită cu frecvența meciurilor la un Grand Slam dar o s-o fac! Asta să fie problema mea”, acceptă Ruse că “pofta vine mâncând”.
“Când ești în turneu, nu poți face altceva decât să te antrenezi iar uzura psihică, rutina fizică, se cumulează” sintetizează Gabi Ruse ajunsă pe locul 40 în lume în clasamentul de dublu, cea mai bună poziție ocupată, momentan, de o româncă în ierarhia feminină a probei: “Cel mai mare plus a fost că am izbutit să joc și în a doua săptămâna a unui Mare Șlem” trage linie românca după cea mai tare performanță din carieră.