Corespondență Australian Open 2023 | Gabriela Ruse: “Să nu fim ipocriți. Se joacă pe viață și pe moarte pentru că sunt foarte mulți bani”| FOTO & VIDEO EXCLUSIV

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 8 poze

Cu un sfert de milion de dolari poate „zbura” din Australia Gabriela Ruse dacă devine prima româncă, după Virginia Ruzici la Roland Garros 1978, campioană de dublu într-un turneu de Mare Șlem.

Gabriela Ruse“Să nu fim ipocriți. Se joacă pe viață și pe moarte pentru că sunt foarte mulți bani”

“La început am tratat meciurile de dublu ca pe o distracție, un gen de antrenament. Acum dacă pot să câștig Grand Slam și să fiu bună la dublu îmi doresc tare mult să profit.

Te ajută efectiv în viață, na”, nu ascunde Gabriela că, până nu de mult, juca dublu la un concurs major ca “Open-ul” austral pur din interesul de a câștiga bani cu un antrenament “oficial”.

La Melbourne, o echipă de dublu încasează 21.720 de dolari dacă pierde în primul tur al “Open-ului” australian.

“Până la urmă trebuie să înțelegem: se joacă pe viață și pe moarte, pe bani. Foarte mulți bani! Hai să fim realiști.

Nu mai vine nimeni să joace de plăcere și de amuzament”, este francă Ruse care are, garantat, împreună cu Marta Kostyuk, un cec de 81.693 de dolari. pentru calificarea în al treilea ei sfert de finală în Grand Slam după Roland Garros și US Open.

Care sunt diurnele la marile turnee de tenis?

“Ăsta este jobul nostru! Ne dorim să câștigăm dacă am venit până la capătul lumii”, nu ezită să fie sinceră Gabriela în condițiile în care organizatorii singurului Grand Slam de sub Ecuator pune la dispoziția jucătorilor două camere de hotel, diurnă de 120 de dolari, 50 de dolari antrenorului și aceeași sumă unui invitat (guest: părinte, frate, soră, soț, logodnic,etc).

AUSTRALIAN OPEN
jucător: 120$
antrenor: 50$
invitat jucător: 50$

ROLAND GARROS
jucător: 87$
antrenor: 43,6$
invitat: 0$

WIMBLEDON
jucător: 47$
antrenor: 0$
invitat: 0$

US OPEN
jucător: 100$
antrenor: 100$
invitat: 0$

Dacă fiecare tenisman primește minimum 2.000 de dolari pentru biletul de avion către Australia, jucătorilor li se decontează și alte cheltuieli efectuate la Melbourne: cazare staff, transport, mâncare, achiziții echipament!

Multe țări au legi fiscale care impozitează progresiv venitul

Foarte important că sumele anunțate ca premii la orice turneu de tenis nu sunt impozitate iar jucătorii sunt taxați conform legilor fiscale din țara unde se desfășoară turneul.

Sunt însă țări unde nu există impozit pe venit: Monaco, Dubai, Elveția, Bahamas dar altele, Belgia, Germania, Austraia, unde orice tenisman “lasă” fiscului aproape jumătate din premiile încasate.

Există însă excepții: sunt țări care au acorduri bilaterale care fac ca tenismanii lor să plătească un impozit mai mic decât alte state care nu au o asemenea înțelegere!

Multe țări au legi fiscale care impozitează progresiv venitul: Borg și-a stabilit rezidenșa în Monaco ca să nu mai dea statului suedez 70 la sută din câștigurile obținute pe terenul de tenis.

Calculele certifică: tenismanii păstrează între 60 % și până la 80 % din “prize money”.

Rata de impozitare în Australia este de 32,5 la sută, în Franța (Roland Garros )- 30 %, Marea Britanie (Wimbledon)- 40-45 %, iar în Statele Unite fiscul reține 30 % din premiul unui tenismen care evoluează la US Open.

Cât ia acum Roger Federer de la Uniqlo?

Sportivii câștigă însă averi fabuloase din contractele publicitare: ca “pensionar”, Federer ia numai de la japonezii de la Uniqlo 30 de milioane de dolari pe an pentru un acord de zece ani.

El și-a păstrat rezidența la Basel unde poate negocia unilateral cu fiscul cantonului o fracțiune impozabilă care este de 12 ori mai mică în cazul că ar locui în Suedia.

Djokovic are garantat prin contract un venit net de 9,4 milioane de dolari numai că se lasă echipat de “Lacoste”. Nadal ia 20 de milioane de dolari de la “Nike”.

Halep primește 10 la sută din cât ia Nadal de la Nike și asta datorită negocierilor intermediate de Ion Țiriac direct cu proprietarul Philip Knight (al 27-lea cel mai bogat om de pe glob, cu o avere estimată la 35,2 miliarde de doalri): românul a trimis avionul personal la Baverton, Oregon, SUA pentru a-i aduce la București pe doi consilieri personali ai miliardarului american.

Povestea ceor două fete jucătoare Williams

Antologică este dezvăluirea lui Richard Williams, tatăl lui Venus și al Serenei: “Tata privea o finală jucată de Virginia Ruzici la Salt Lake în 1980. Comentatorul a menționat că Ruzici tocmai câștigase într-o săptămână 40.000 de dolari – mai mult decât câștigase tatăl meu tot anul.

Tata a ieșit a doua zi să cumpere un ziar, ca să poată verifica astfel câștigurile lui Ruzici și să vadă cu ochii lui dacă un jucător de tenis putea face într-adevăr atât de mulți bani într-un timp atât de scurt.

Când s-a dovedit a fi adevărat, s-a întors acasă și i-a spus mamei: trebuie să facem doi copii și să-i transformăm în mari stele ale tenisului”, a confirmat Serena Williams.

“Am văzut cum i-au dat Virginiei Ruzici 40.000 de dolari pentru patru zile de muncă!

Și, cum știam că eu am câștigat doar 52.000 de dolari tot anul, am știut că mi-am ales meseria greșită”, este replica dată de Will Smith în filmul King Richard”, în care regizorul Reinaldo Marcus Green l-a ales să joace rolul tatălui surorilor care au schimbat istoria tenisului.

Publicat: 23 01. 2023, 17:37