Corespondență Australian Open 2023 | Lecția servită Mariei Ciubotaru de numărul 1 Iga Swiatek: „Mi-a fost mai teamă de înfrângere decât de câștig” | FOTO & VIDEO EXCLUSIV
This browser does not support the video element.
Junioara Maria Daciana Ciubotaru, venită din calificări, a fost învinsă marți de spotiva Ena Koike, cap de serie 11, scor 6-2, 6-4, după o oră şi 17 minute de joc.
Corespondență Australian Open 2023 | Lecția servită Mariei Ciubotaru de numărul 1 Iga Swiatek: „Mi-a fost mai teamă de înfrângere decât de câștig”
“Japoneza avea un joc foarte constant, serviciu bun, nu neapărat puternic dar cu unghiuri deranjante. Statea la joc, intra în teren și știa să schimbe și ritmul, direcțiile. Reverul foarte puternic”, a descifrat prea târziu Ciubotaru secretele celei mai bune junioare din Asia, Ena Koike.
“Mi-a fost foarte greu să îi citesc jocul, ce trebuie să fac”, nu s-a ferit Maria de repsonsabilitate cedării serviciului încă din ghemul al treilea după debutul disputei cu favorita 11 din turneul junioarelor.
“Am intenționat să îi plasez mingea, lung, mai mult pe dreapta. Să scot unghiuri pe forehand-ul ei. Să schimb ritmul mai mult pentru că din loviturile plate nu prea reușeam să fac ceva, ea intra foarte repede și folosea viteza mingii mele”, a intrepretat focșeneanca statistica unui prim set pierdut la 2 și în care nu a izbutit nicio “lovitură câștigătoare” care să îi ofere o probabilă șansă de re-break.
Cu serviciul nu a mai fost atât de agresivă, recunoaște Maria Ciubotaru
“Trebuia să fac pasul în teren chiar dacă mă tot îndepărta ea de linia de fund”, a reacționat Maria care, în ciuda unei eficacități de 3 ori mai mică la “retur”, a revenit ca să conducă cu 4-1 de la set cedat și “serviciu pierdut” la început de manșă secundă.
“N-am simțit că am schimbat dar au apărut greșelile nefoțate. Mi-a tremurat puțin și mâna”, descifrează românca de 18 ani cele 4 erori neforțate comise când se putea desprinde la 5-2: “Koike nu făcea ceva special față de ce a jucat în primul set. Pur și simplu avea, constanță cu mingea lungă”, a identificat Ciubotaru seria celor 5 ghemuri pierdute la rând.
“Cu serviciul nu a mai fost atât de agresivă și eficientă ca în primul set. Eu nu am apreciat exact când, cât și unde să forțez. Trebuia să mă folosesc mai mult și de schimbarea de ritm.
Poate niște scurte, slice-uri numai să o scot puțin din regularitatea jocului ei mai băiețesc”, a sintetizat românca hibele tactice ale unei întâlniri pierdută cu 2-6:4-6 în turul secund al unui concurs în care a trecut de “calificări”.
Exemplul Iga Swiatek și unde a grești românca
“Chiar vorbeam cu mama că se uitase la un interviu al lui Swiatek (n.r. Iga Swiatek) în care numărul 1 mondial a spus că s-a gândit prea mult cum să nu piardă în loc la ce trebuie să facă ca să câștige.
Am făcut exact același lucru greșit. Mă gândeam să nu pierd, să nu plec acum de aici de la Melbourne”, a conștientizat Maria care spune că “…era mai bine să ignor toate gândurile astea, pur și simplu să îmi fac jocul, să mă bucur că sunt pe teren la un Grand Slam”.
“Nici nu mă gândeam vreodată că o să ajung pe tablou la Australian Open având în vedere că anul trecut pe vremea asta eram pe locul 800 și ceva în clasamentul Federației Internaționale de Tenis”, este onestă Ciubotaru.
“Am început să capăt încredere și să las deoparte fricile astea că nu o să ajung la un nivel mult mai înalt în tenis. Trebuie să mă eliberez de povara asta ca să pun în valoare tenisul pe care îl pot juca.
Am crescut nu numai ca eficacitate a loviturilor dar și ca forță. Pregătirea fizică m-a ajutat. Pe la top 100 nu sunt diferențe așa de mari ci ca ambiție”. a tras linie Maria ca o fată responsabilă la 18 ani împliniți la primul ei “Mare Șlem” jucat în viață.