Chiar și fără Simona Halep la “Australian Open” limba română este “dialect” la Melbourne.
Vorbitoare de română, Cristina Bucșă, o spanioloaică din Chișinău a bătut-o pe canadianca cu origini în Văideeni de Vâlcea care a cucerit Grand Slam-ul Americii, Bianca Andreescu.
În “dulcele grai moldovenesc”, Cristina Bucșă a vorbit pentru Prosport după fabulosul salt de 16 locuri în clasamentul WTA.
Performanță care o face a 4-a spaniolă din tenisul feminin, după Paula Badosa și Sara Sorribes Tormo: a 84-a în lume și la trei poziții față de ex-numărul 1 mondial, Garbine Muguruza, Bucșă a făcut senzație într-un prim interviu acordat în româna la un turneu major.
“Am învățat la grădiniță și tot cu tăticu’ și mămica. Atâta că, la început (n.r. când familia Bucșă a emigrat în Spania), vorbeam numai spaniolă.
Când m-am dus cu bunelii (n.r. bunicii), vorbeam numai spaniolă vorbim. Și, mama a spus: Nu, nu trebuie să învățăm să vorbească toată română”, a devoalat Cristina secretul cunoașterii limbii române chiar dacă este plecată din Republica Moldova de 22 de ani.
“Vorbesc în română și în spaniolă. Fac acolo un mixt!”, nu a ascuns Bucșă cum în familia ei a fost brevetată combinația lingvistică, cu obârșii latine, dintre dialectul daco-român și idiomul celei mai vorbite limbi din lume.
“Sunt tare bucuroasă pentru performanța pe care am realizat-o, rezultatul este incredibil. Am trecut de calificări ca să o bat pe Bianca Andreescu, câștigătoare de Grand Slam la US Open 2019”, rostește îngrijit dar cadențat Cristina după un tipic lexical care emană o rezonanță aparte.
“Sunt mulțumită că am dat totul după un prim set pierdut”, este încântată Bucșă mai ales că mama ei a pierdut un pariu înaintea victoriei răsunătoare cu Bianca Andreescu: trebuie să îi gătească o specialitate moldovenească, prune umplute cu miez de nucă.
Fără a uita că este proprietara unui pisoi pe nume “Jerry”, urmare a unui prim rămășag luat mamei ei, după ce s-a calificat pe tabloul principal al ultimului “US Open”, Cristina a fost șocată să afle că Andreescu, fosta câștigătoare a “Internaționalelor Americii” de la “Flushing Meadows”, a decriptat, ”live”, dialogul permanent purtat de ea cu tatăl ei, care îi este și antrenor.
“Da? Bianca vorbește în română? Nu am știut!”, nu și-a ascuns consternarea moldoveanca crescută în Cantabria când a realizat că sfaturile tactice, transmise în română de Ivan Bucșă pe parcursul partidei de pe “Kia Arena”, au fost “tălmăcite” de Andreescu.
Canadianca a făcut primele două clase primare la o școală din Pitești în timp ce mama ei, Maria, lansase o afacere cu transporturi în construcții (basculante), motivul pentru care revenise în România.
Dacă Bianca Andreescu a luat primele lecții de tenis la Pitești cu antrenorul Gabriel Hristache, Cristina a pus mâna pe „rachetă” lângă Santander, în nordul Spaniei.
“Paralel cu tenisul făceam atletism, karate și înotam când eram mică. Cu tenisul am început de la 5 ani, jucam cu o fetiță pe nume Rocio și a fost o decizie foarte bună” a dezvăluit Bucșă pentru Prosport cu mențiunea că a trebuit să țină seama de o condiționare,
“Am făcut școala, am învățat în Spania ce se cheamă bachillerato (n.r. nivelul mediu școlar spaniol ca parte de bază obligatorie a Educației Secundaria Obligatoria, suplimentată de liceu)”, a conturat Cristina interdependența sport-carte.
“De la 18 ani am tot încercat să fac psihologie prin cursuri la distanță – online la universitatea UNED (n.r. Universitatea Națională de Învățământ la Distanță din Madrid, cea mai mare universitate publică din Spania cu cel mai performant sistem de învățământ online și mixt din Europa, instituție de învățământ cu o infrastructură disponibilă pentru 200.000 de studenți).
Am făcut primul curs în doi ani și, cum am început să câștig bani din tenis și am mai bun ranking, apoi a trebuit să o lepăd. Două Grand Slamuri, Roland Garros și US Open, coincid cu perioada de examene
Nu puteam să fac în amândouă bună perfomanță” a povestit Bucșă cu șarmul “abstand”, varianta orală a graiului moldovenesc care nuanțează palatalizarea consoanelor ș, ț sau j.
“M-am născut în Moldova, în Chișinău, dar am plecat în Spania când aveam trei ani.
Tăticu’ (n.r. Ivan Bucșă) a fost în vacanță în nordul Spaniei, acolo unde trăim acum, și i-a plăcut tare locul. Ne-a dus și pe noi, cu toată familia”, descrie Cristina cu viața i s-a schimbat atunci când a ajuns mai întâi la Fraguas și apoi, 15 kilometri distanță, la Torrelavega.
“Tata a fost biatlonist. O fost în Jocurile Olimpice la Nagano și la Salt Lake City și el știe ce este perfromanța”, explică Bucșă, în premieră pentru Prosport, motivul pentru care fostul ocupant al locului 71 în proba de “sprint” din 18 februarie 1998 de la Nagano este antrenorul ideal pentru ea.
“A învățat foarte mult! Are bun ochi pentru tenis și el știe foarte multe”, a deconspirat Cristina talentul neștiut al lui Ivan Bucșă care, pentru ea, este un alt “Richard Williams”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER